“Absolutely fantastic” Poels overtreft zichzelf
foto: Sirotti
maandag 15 juni 2015 om 15:40

“Absolutely fantastic” Poels overtreft zichzelf

Wout Poels begint zich steeds meer te profileren als dé meesterknecht van Chris Froome. Zondag piloteerde hij zijn kopman naar de eindzege in het Critérium du Dauphiné, waar hij naar eigen zeggen eindelijk weer op zijn oude niveau begon te komen. “Ik heb hier mijn visitekaartje afgegeven.”

Tegenover De Telegraaf dacht Poels terug aan zijn val in de Tour van 2012, toen nog in dienst van Vacansoleil. “Die blessure heeft me zeker anderhalf tot twee jaar gekost. Vorig jaar in de Giro d’Italia ging het redelijk, maar eigenlijk begin ik dit jaar pas weer mijn benen terug te vinden van voor de val. Ik heb hier mijn visitekaartje afgegeven. Dat ik in deze bergritten de laatste helper van Froome zou zijn, was niet de bedoeling. Ik heb mezelf overtroffen. Zeker als je ziet dat ik de eerste drie dagen nog duidelijk de koershardheid miste. Daardoor ben ik er ook van overtuigd dat er nog rek in zit met het oog op de Tour.”

Iets dat Sky-manager Dave Brailsford moeilijk kon ontkennen. “Het wordt steeds moeilijker om Wout thuis te laten, maar ik kan het niet maken tegenover de ploeg in de Ronde van Zwitserland om nu al renners definitief aan te wijzen. Het is duidelijk dat hij hier een belangrijke stap heeft gezet. Zeker op de slotklim had hij de moeilijke taak om naast het tempo hoog te houden ook Tejay van Garderen af te matten. Tejay is de man van het constante tempo. Wij spraken af dat Wout iedere bocht drie seconden vol gas zou gaan om zo de geletruidrager af te matten.”

Kopman Froome noemde zijn Nederlandse luitenant “absolutely fantastic”. “Iedereen bereidt zich op zijn eigen manier voor, maar voor mij telt deze eindzege in ieder geval. Waarom zou je hem laten liggen wanneer je zelf goed bent en je ploeg ook?” Iets dat Poels alleen maar kon beamen. “De verliezers in deze ronde beweren altijd dat ze goed getraind hebben en op de goede weg zitten, maar ik denk dat iedereen de Dauphiné graag wil winnen.”

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
15 juni 2015 15:46
Ben blij voor Wout, misschien dat hij zich bij SKY zich zo kan gaan ontwikkelen als Porte en uiteindelijk kopman kan worden in de diverse koersen. Altijd goed om te zien dat er weer een Nederlandse renner op de weg terug is na een lange periode buitenspel gestaan te hebben. Met Kruijswijk en Poels hebben we weer 2 grote talenten op de weg terug naar de top.
15 juni 2015 15:48
"Tejay is de man van het constante tempo." Haha.
15 juni 2015 15:50
misschien zijn nu Poels en Kruijswijk de beste nederlandse klimmers?
15 juni 2015 15:51
Die Brailsford lijkt Poels toch 'n beetje onderschat te hebben. Eerder had hij het er al over dat Poels vooral nuttig is voor de korte klimmetjes. Heeft hij de Angliru en de Zoncolan gemist ofzo?

Het was wel komisch om te zien gisteren. Froome en Poels zouden broers kunnen zijn.
15 juni 2015 15:56
Poels was in de giro van 2014 natuurlijk ook enorm sterk. Als hij niet (op z'n Porte) een slechte dag had op de etappe over de Stelvio rijdt hij gewoon top 10
15 juni 2015 15:57
Ik denk dat ik Poels ook heb onderschat. Brailsford is dus niet de enige. Razend knap wat hij laat zien en dat na al zijn malheur. Dan ben je wel een knokker als je je zo kunt revancheren. Hij zal niet snel zelf voor eigen kans mogen gaan, maar Sky is wel een professionele ploeg waar Poels zich goed kan ontwikkelen. Het contrast met Vacansoleil kan nauwelijks groter zijn.
15 juni 2015 16:00
De Roomie van Froomie
15 juni 2015 16:03
Zou ons Woutje als kamergenoot van Froome inderdaad beter worden van de ademhalingstips van de meester? De theorie van Kroon over het hoofd omhoog=inademen en hoofd omlaag= uitademen konden wel eens veel rendement opleveren voor Wout.
15 juni 2015 16:11
Raafje, ik denk dat die twee inderdaad de beste klimmers zijn van Nederland. Niet de meest constante. Kruiswijk vooral tegen het einde van een rittenkoers. Poels met een goede dag.
15 juni 2015 16:12
Wout inderdaad één van de beste klimmers van de Nederlanders en misschien wel de beste. Helaas voor klassementen te wispelturig en te vaak een off day. Maakt niet uit.. 1 of 2 jaar voor Sky bikkelen en nog sterker worden daarna mooie overwinningen binnen halen bij een ander team.
15 juni 2015 16:29
We gaan genieten van Tom in de proloog en van Wout op kop voor Sky in de bergen, precies wat Nederland waard is in de Tour op dit moment. Eindelijk af van die toptienhysterie rond de hele ploeg Rabo/Blanco/Belkin/Lotto,
15 juni 2015 16:31
Ja leuk voor Wout! @Chasse Patat, zou zo maar kunnen ja ik vind het een goeie in ieder geval. Met ademhalingstechnieken kun je een hoop winnen in de topsport daar ben ik van overtuigd! Ze moeten les nemen bij the Iceman :)
15 juni 2015 16:33
Moeten we bijna hopen dat Froome in het begin van de Tour valt en onze Wout kopman wordt. Of ben ik dan slecht aan het denken voor de wielersport.
15 juni 2015 16:40
Poels op het podium van de tour. Wat denken jullie daarvan. Als hij constant de laatste man van sky is zal hij waarschijnlijk ook de rezerve kopman zijn
15 juni 2015 16:43
Poels rijdt podium. Makkelijk.
15 juni 2015 16:45
Pff, makkelijk..
15 juni 2015 16:46
@Pingdo: in dat geval wordt Wout 11e of iets in die buurt. Laat hem maar lekker knechten voor (een van) de beste ronderenner(s), doet ie erg goed.
15 juni 2015 16:59
Pingdo, moeilijk te zeggen.. als henao meegaat en porte.. dan heb je nog twee reserve kopmannen normaal gesproken. Wel heerlijk om Poels terug te zien op zn oude niveau. En I dont care waar de hollanders rijden, het is gewoon leuk om ze veel in beeld te zien.
15 juni 2015 17:00
Geweldig dit voor Poels. Dat hij zichzelf maar mag blijven ontwikkelen zonder die ellendige valpartijen. Podium Tour denk wat hoog gegrepen , maar kortere ronden en eendagswedstrijden op het hoogste niveau zie ik hem wel podium rijden.
15 juni 2015 17:09
Laat Poels lekker zijn ballen eraf draaien voor zijn kopman, is ook wel weer eens mooi om te zien een Nederlander die in de bergen iedereen pijn aan het doen is aan de kop van het peloton. En wie weet mag hij over een jaar of twee de giro of vualta als kopman starten met zijn eigen ballendraaiers voor hem.

@Jean Dumas
Snap die top10 hysterie van Rabo/Blanco/Belkin/Lotto ook niet. Elke renner is een soort van kopman/klassementman. Voorspel voor komende tour:
Gesink is de kopman.
Kelderman schaduw kopman en mag voor eigen klassement rijden.
LTD knecht maar als hij in de eerste week goed mee kan mag hij voor eigen klassement gaan.
Kruijswijk vrije rol en mag vol voor etappe overwinningen gaan, maar als hij op een gegeven moment rond plek 20 staat dan gaat hij voor een klassement.
15 juni 2015 17:11
Gesink (komt weer op niveau)
Kelderman (word elk jaar een stapje sterker)
Mollema (beter in het kortere heuvelwerk, Tirreno, amstel, luik, waalse pijl, wel 1 van onze beste klimmers)
Poels (komt weer op zijn vuelta niveau :P)
Kruijswijk (klimt goed mee, het minst grote talent van deze 4)

Qua talent is Gesink de bom, Kelderman heeft ook uitstekende waardes laten zien, vo2max, omslagpunt enz)

Deze 2 horen het verst nog te komen, Gesink was op 23 jarige leeftijd een toekomstig grote ronde winnaar
15 juni 2015 17:13
@ Melkzuur
Ik denk dat Poels ook al wel 11e kan worden in dienst van Froome. Poels is ongelofelijk goed, en dat na een zware schouderblessure!
15 juni 2015 17:26
@Chasinque: ik sluit zelfs niet uit dat hij hoger kan eindigen als (laatste) helper van Froome dan als kopman. Als kopman moet je immers met druk kunnen omgaan, en voor sommigen weegt dat gewoon (veel) zwaarder dan voor anderen.
15 juni 2015 17:36
@Toppie
Ik heb ook vertrouwen in Gesink, en ik hoop dat hij het absolute kopmanschap afdwingt. Maar als het maximaal meezit ruikt hij met Van Garderen (zijn niveau) net aan het podium
15 juni 2015 17:43
Het is werkelijk waar schitterend om te zien hoe deze sympathieke gozer na zijn verschrikkelijke val met het maken van de beste keuzes (als topknecht ipv grillige klassementsman) het maximale eruit heeft weten te halen. Dat is deels te wijten aan zijn enorme talent (op goede dagen en steile beklimmingen wellicht zelfs Nederlands' allerbeste klimmer) maar even goed aan je koppie gebruiken. Chapeau Poels!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.