Adam Toupalik blijft Van der Poel voor in Arctic Race of Norway
Foto: ASO
zaterdag 18 augustus 2018 om 18:09

Adam Toupalik blijft Van der Poel voor in Arctic Race of Norway

Adam Toupalik heeft de derde rit van de Arctic Race of Norway gewonnen. De Tsjech van Corendon-Circus bleef in Hammerfest als laatste overlever uit de vroege vlucht het peloton voor. Mathieu van der Poel won twee tellen later de spurt van het peloton en finishte als tweede. De Rus Sergei Chernetski blijft aan de leiding van het algemeen klassement.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Negen vluchters
De vlucht van de dag kwam in deze rit door het adembenemende landschap in het noorden van Noorwegen relatief laat tot stand. Na dertig kilometer ontstond er een vluchtersgroep van negen renners. De Tsjechische crosser Toupalik (Corendon-Circus), de Zuid-Afrikaan Willie Smit (Katusha – Alpecin), de Amerikaan Robin Carpenter en de Canadees Adam De Vos (Rally Cycling), Brits kampioen Connor Swift (Dimension Data), de Luxemburger Tom Wirtgen (WB Aqua Protect Veranclassic), de Fransen Axel Journiaux (Direct Energie) en Johan Le Bon (Vital Concept) en thuisrijder Øivind Lukkedahl (Team Coop) vonden elkaar en kregen de zegen van het peloton. De Vos moest vooraan afhaken, waarna de leiders met acht man verder gingen. De voorsprong bleef lang rond de 3,5 minuut.

Krappe voorsprong
Met nog dertig kilometer te gaan begonnen Wanty-Groupe Gobert en Sport Vlaanderen-Baloise zich te tonen aan kop van het peloton. Ook BMC bemoeide zich met de jacht op de koplopers, die hun voorsprong snel zagen slinken. Op 16 kilometer van het einde hadden zij nog een minder dan een minuut over.

De wedstrijd werd afgesloten met enkele rondes over een lokale omloop van acht kilometer. De laatste kilometer kende een stijgingsperecentage van gemiddeld zes procent. Toupalik, Le Bon en Carpenter lieten hun medevluchters achter zich. In de smalle wegen rond Hammerfest bleef de voorsprong lang rond de halve minuut.

Van der Poel ziet ploeggenoot winnen
Het bleef lang spannend of de drie zouden worden ingelopen, maar Toupalik slaagde er met een ultieme krachtsinspanning in om voorop te blijven. Het bescheiden Corendon-Circus boekte daardoor twee dagen na de overwinning van Van der Poel in de openingsrit al de tweede ritzege in deze etappekoers. Morgen volgt de slotrit.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
18 augustus 2018 18:14
Mooie dubbel voor Corendon Circus.
18 augustus 2018 18:40
Wat een overschot van Mathieu. Zou anders zeker hebben gewonnen.
18 augustus 2018 18:42
Zou Van der Poel zich ingehouden hebben?
18 augustus 2018 18:49
Hij reed precies snel ('langzaam') genoeg om zijn ploegmaat te laten winnen.
18 augustus 2018 19:08
Wederom een schitterend parcours en omgeving! Zou echt een schitterend land zijn voor een wedstrijd van meer allure
  18 augustus 2018 19:16
  Inderdaad, een serie mooie eendaagse wedstrijden bijvoorbeeld waar men de plas voor over steekt. Zit daar meer op te wachten dan weer een nikszeggende wedstrijd als bijvoorbeeld een "Great War Remembrance Race".
18 augustus 2018 21:57
Wat een domme titel, impliceert iets totaal anders dan wat in de tekst staat. 1-2tje voor Corendon Circus zou beter zijn geweest.
18 augustus 2018 22:54
MvdP is een klasbak.
Toch, als ik een kritische noot mag kraken, gisteren op die wat langere klim kwam hij er absoluut niet aan te pas. Ik zie dat als teken dat LBL te zwaar is voor MvdP, en dat ie meer is voor de Vlaamse klassiekers. Maar hij kan ook nog groeien natuurlijk. :-)
  19 augustus 2018 08:50
  Heeft niets te zeggen dat hij moest lossen.Voorbeeld; Froom ,toch geen slecht klimmer,kon toen hij jonge coureur was in zijn geboorte land Kenia in de plaatselijke ronde geen klim de andere renners volgen.Later na training en stages in de France bergen is hij er meester in geworden. Hij kwam er achter welk verzet hij moest trappen,de zit op de fiets werd verandert ,een paar kilo er vanaf. en nog enkele veranderingen. enz Het nadeel van die veranderingen is wel de snelheid in vlakke ritten is iets minder,ook de sprint laat iets na.
  Zo zie je maar niet te snel oordelen,en meer lezen over het wielrennen.
  En Matje is en wordt nog groter,daar moet je je maar mee tevreden stellen,dat leeft gemakkelijker als liefhebber van de wielersport!
19 augustus 2018 08:58
Ik wil hem volgend jaar al in de WT zien, om de heerschappij van QS te doorbreken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.