Adam Yates en João Almeida verdelen de prijzen op slotdag Ronde van Zwitserland
foto: Cor Vos
zondag 16 juni 2024 om 16:56

Adam Yates en João Almeida verdelen de prijzen op slotdag Ronde van Zwitserland

Adam Yates (UAE Emirates) heeft de Ronde van Zwitserland 2024 gewonnen. In de afsluitende klimtijdrit naar Villars-sur-Ollon werd de Britse kopman tweede achter zijn ploegmaat João Almeida, die de etappe won en tweede werd in het eindklassement. Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) werd knap derde in de rituitslag en knokte zich daardoor ook voorbij Egan Bernal, waardoor de Deen zich in extremis op het eindpodium reed.

De Ronde van Zwitserland eindigde met een individuele klimtijdrit van 15,7 kilometer, van UCI-stad Aigle naar Villars-sur-Ollon. Via vijf vlakke kilometers vanuit de Rhônevallei ging het, over de hoofdweg vanuit Ollon, naar de voet van de slotklim (10 km aan goed 7%).

De strijd om de eindzege was er een tussen UAE-ploegmaats Adam Yates en João Almeida. Het verschil was 31 seconden, in het voordeel van de Brit. Daarachter verdedigde Egan Bernal zijn derde plaats; hij had een voorsprong van 59 seconden op titelverdediger Mattias Skjelmose.

De emoties waren groot, want exact een jaar geleden op 16 juni liet Gino Mäder het leven na een valpartij in ‘zijn’ Ronde van Zwitserland. Veel ploegen en renners herdachten de Zwitserse renner op sociale media, waar ook zijn moeder een emotioneel bericht deelde.

Lenny Martinez zette een snelle eindtijd neer – foto: Cor Vos

Voor de favorieten was het uiteraard wachten op de slotfase, maar Damiano Caruso zette met 35.16 minuut (gemiddeld 26,7 km/h) wel een eerste richttijd neer aan de finish. De eerste die onder de tijd van de Italiaan dook was Lenny Martinez, die liefst 57 seconden sneller was. Het was echter afwachten tot de kleppers van start gingen, om te weten of dat genoeg was voor ritwinst.

Strijd der favorieten
Rond 16.15 uur was het tijd voor de top-10 van het algemeen klassement. Opvallend was dat de meeste renners kozen voor een fietswissel aan de voet van de beklimming. Bij het tussenpunt na 12,5 kilometer zetten vervolgens achtereenvolgens Tom Pidcock, Matthew Riccitello en Mattias Skjelmose de snelste tussentijd neer. Zelfs Almeida en Yates beten zich stuk op de tijd van Skjelmose bij dat punt, al zaten zij wel binnen vier seconden van de Deen daar.

Pidcock was de eerste die Martinez van de hot seat stootte, met een eindtijd van 34.14 minuut, maar ook hij werd snel geklopt door de jonge klimgeit Riccitello. Een sterke Skjelmose ging daar met 33.44 weer 18 seconden onder, waarmee hij een serieuze gooi naar de ritzege deed. Hij knalde er zelfs nog mee naar het eindpodium, want Egan Bernal verloor ruim een minuut op Skjelmose en verloor zo zijn derde plaats in extremis.

João Almeida op weg naar ritwinst – foto: Cor Vos

De ritzege ging uiteindelijk toch naar UAE Emirates, alweer. João Almeida klokte 33.23 aan de meet en dat was genoeg voor de ritoverwinning. De eindzege was niet voor hem, want Yates verloor ‘maar’ acht seconden en stelde daarmee de eindoverwinning veilig in de Ronde van Zwitserland. Almeida en Skjelmose mochten mee het eindpodium op.

+ 5:04:00
+ 5:42:00
+ 6:56:00
65