Adam Yates kende lastige beginfase: “INEOS Grenadiers probeerde ons te flikken”
Foto: Cor Vos
donderdag 13 juni 2024 om 18:39

Adam Yates kende lastige beginfase: “INEOS Grenadiers probeerde ons te flikken”

Adam Yates heeft in de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland getriomfeerd na knap ploegwerk van UAE Emirates, maar in het begin van de etappe probeerde INEOS Grenadiers hen nog te verrassen.

Meteen na de start ging het immers omhoog, met de klimmetjes naar Altanca (5 km aan 9%) en Cari (9,6 km aan 8,2%). Volgens Yates kwam een deel van zijn ploeg daar even in de problemen. “In het begin heeft INEOS Grenadiers ons proberen te flikken op die klimmetjes”, aldus Adam Yates, die na het uitdunningswerk van de Britse formatie in een groep van amper twintig renners terechtkwam. “In de tussenfase hebben we ons moeten hergroeperen en organiseren.”

Wat al bij al snel lukte. “De volledige ploeg heeft de hele dag lang goed gewerkt. We hebben er alles aan gedaan om op het vlakke de lange vlucht binnen schot te houden en daarna ons tempo op te leggen. De wisten dat we een hoog tempo wilden bergop. Zeker Joao (Almeida, de nummer twee in het klassement, red.) was daarbij heel indrukwekkend. Het was een goede ploegprestatie.”

Al had Yates ook zelf niet zo’n sterke Almeida verwacht. “Ik wist niet dat Joao nog zo dicht bij mij zat, ik merkte het eigenlijk pas op na de streep. Ik verwachtte eerder Egan Bernal of Enric Mas, omdat ze nog lang bleven aanklampen. We wisten natuurlijk wel dat Joao ook in een goede vorm is, we zijn als co-leiders naar de Ronde van Zwitserland gekomen.”

De korte rit van 42 kilometer die morgen staat te wachten schrikt Yates evenmin af. “We hebben nu een mooie voorsprong van een minuut op de nummer drie in het klassement, dat geeft ons opties. Het is een goede rit voor ons, maar ik verwacht dezelfde namen. Als Mas en Bernal vandaag lang kunnen aanklampen, zullen ze er morgen ook zijn. Maar wij blijven gemotiveerd en willen voor meer overwinningen gaan. Ik hoop op dezelfde benen als vandaag.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.