Adam Yates soleert naar zege in Clásica San Sebastián, Mollema zesde
zaterdag 1 augustus 2015 om 17:09

Adam Yates soleert naar zege in Clásica San Sebastián, Mollema zesde

Adam Yates heeft vandaag de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. De Brit van Orica-GreenEDGE reed in de finale weg bij de favorieten en soleerde naar de overwinning. Vijftien seconden later sprintte een beperkte groep voor de overige podiumplaatsen. Daarin bleek Philippe Gilbert (BMC) de snelste, Bauke Mollema (Trek) werd zesde.

Acht koplopers
In de openingsfase van de wedstrijd reden acht renners weg uit het peloton. Manuele Boaro (Tinkoff-Saxo), Valerio Agnoli (Astana), Dennis Vanendert (Lotto Soudal), Nathan Haas (Cannondale-Garmin), Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Thomas Degand (IAM Cycling), Lluís Mas (Caja Rural) en Romain Hardy (Cofidis) vormden vandaag de vlucht van de dag.

Op de tweede beklimming van de Jaizkibel, met nog zestig kilometer te gaan, reed Boaro weg uit de kopgroep. Even later wisten Vanendert en Degand bij hem aan te sluiten. Samen reden ze een tijdje voorop, maar uiteindelijk werden ze tijdig ingerekend door het peloton.

Bordako Tontorra
Negen nieuwe namen trokken vervolgens ten aanval. Pieter Serry (Etixx-Quick-Step), Philippe Gilbert (BMC), Warren Barguil (Giant-Alpecin), Stéphane Rossetto (Cofidis), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), Egor Silin (Katusha), Julián Arredondo (Trek), Mikel Landa (Astana) en Damiano Caruso (BMC) begonnen als eersten aan de Bordako Tontorra: het laatste klimmetje van de dag. Barguil liet hier zijn medevluchters achter, maar hij werd niet veel later bijgehaald door een sterk uitgedund peloton.

Daarna plaatste Adam Yates (Orica-GreenEDGE) vanuit de favorietengroep een aanval. Hij kwam als eerste over de top van de beklimming. Daarachter volgde een groepje met Bauke Mollema, Alejandro Valverde, Daniel Martin, Joaquim Rodriguez, Roman Kreuziger, Romain Bardet en Rigoberto Uran.

Twijfelende Yates
Zij keken voornamelijk naar elkaar en kwamen daardoor te laat. De overwinning ging naar Adam Yates, al had hij dat zelf pas later door. De 22-jarige renner was in de laatste honderden meters druk met zijn ploegleider aan het bellen, omdat hij niet wist of iemand vooruit was gebleven. Hij durfde pas een paar seconden na het passeren van de finishlijn zijn handen in de lucht te steken.

Dit was typerend voor de wedstrijd. De organisatie kon lange tijd geen live beelden leveren vanwege problemen met een helikopter. Alleen de slotkilometers zijn in beeld gebracht.

Later zou blijken dat Van Avermaet voorop lag op de slotbeklimming, maar door een aanrijding met een motor werd uitgeschakeld. Dit had Yates echter niet gezien.

flag-es Clásica San Sebastián 2015 (1.UWT)
Uitslag: San Sebastián – San Sebastián (219 km)
1. flag-gb Adam Yates (Orica-GreenEDGE) in 5u30m22s
2. flag-be Philippe Gilbert (BMC) op 15s
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) allen z.t.
4. flag-es Daniel Moreno (Katusha)
5. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha)
6. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing)
7. flag-ie Daniel Martin (Cannondale-Garmin)
8. flag-fr Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step)
9. flag-fr Warren Barguil (Giant-Alpecin)
10. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step)
Volledige uitslag

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
1 augustus 2015 17:58
Broer Simon zat overigens netjes in de eerste groep, die was dus ook goed!

Stuitend wat Van Avermaet overkwam als dat waar is... hij blijkt in ieder geval niet gefinished te zijn.
1 augustus 2015 18:08
Rui Costa nog niet goed, eindigt een na laatste van degenen die uitreden op meer dan 15 minuten...
1 augustus 2015 19:14
Op eurosport beweerden ze dat Barguil op kop lag en hij in de afdaling onderuit is gegaan. Dat lees ik nergens terug.
1 augustus 2015 19:37
Wat een mooie overwinning van Adam! Ik volg hem en zijn broertje Simon, die net zo goed is, al 2 jaar. Het zijn 2 heel slimme en sympathieke renners, van wie wij in de toekomst nog heel veel gaan horen. Wat zal Sky spijt ervan hebben dat ze vorig jaar alleen Simon een contract wilden aanbieden........De jongens hebben toen heel bewust voor Orica gekozen. De kansen, die ze daar nu al gekregen hebben, zouden ze bij Sky nooit gekregen hebben.
1 augustus 2015 20:20
Die Mollema is toch wel een toprenner. Zet hier gewoon weer een mooie top-10 notering neer. Daar mogen ze bij Trek toch wel blij mee zijn. Lotto-jumbo zet de trend van voor de tour weer door: Niet meedoen om de prijzen.
1 augustus 2015 21:25
Leuk dat de gebroeders Yates hun eerste grote overwinning binnenhalen, al is de manier waarop wel wat minder. Mollema heeft nu overigens vier keer deelgenomen en vier keer top 10 gereden.
1 augustus 2015 22:39
Haha ik lees het nu pas dat A Yates gewonnen heeft. Gisteren hem op de frontpage poll aangekruist ipv Valverde of Gilbert als pure gok. Had ik dit maar gedaan bij de bookies;)

Waar we vorig jaar nog dachten dat Simon de betere was is heeft Adam zeer meer getoond in de tour en nu dus ook hier. Toch kan dit vorig seizoen zomaar anders zijn want ze zijn beiden zeer talentvol
1 augustus 2015 22:58
Fijn dat Mollema het weer kan, kort eindigen in een klassieker, in de Ardennen viel het allemaal wat tegen, dit is zijn "normale"niveau.

Lief dat Valverde zijn Champagne aan Yates gaf. Leuke vent.
2 augustus 2015 12:39
Leuk voor A. Yates en zeker ook zijn ploeg. Deze Tour leken ze toch de nodige ritten te kunnen pakken, maar we weten allemaal hoe dat af liep.

Jammer alleen dat het op zo'n manier gaat.Te triest dat Van Avermaet gewoon van de overwinning wordt bestolen door een ongeluk met een motor.
Over de verslaggeving is genoeg gezegd. Ga je er voor zitten, zie je amper koers.

Enige positie: winst Yates.
Rest snel vergeten...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.