Addy Engels: “De marges zijn groter dan ik had durven hopen”

maandag 20 mei 2019 om 15:02
Addy Engels: “De marges zijn groter dan ik had durven hopen”

foto: Cor Vos (archief)

Jumbo-Visma-ploegleider Addy Engels kijkt met een goed gevoel terug op de eerste Giro-week met kopman Primož Roglič. De Sloveen staat na twee tijdritzeges meer dan een minuut voor op zijn concurrenten voor de eindzege. “De marges zijn groter dan ik had durven hopen”, zegt Engels op de rustdag tegen Sporza.

Engels weet niet wat die marges betekenen voor de komende week, waarin voor het eerst geklommen gaat worden. “Gisteren was een topdag, vooral omdat gevaarlijke concurrenten als Yates en López meer tijd verliezen dan wenselijk is voor hen. Van de topfavorieten staan we er het beste voor. We moeten nog twee weken en we hebben nog geen berg gezien”, is Engels realistisch.

Ondersteuning Roglič
“Als Primož deze benen houdt, dan heb ik heel veel vertrouwen. De jongens die hem moeten ondersteunen, dat zijn jonge jongens. Tolhoek en Kuss vooral als klimmers, Bouwman als klimmer of iemand die een berg kan overleven. Dat zijn jongens uit de talentengroep die allemaal moeten laten zien dat ze het kunnen op dit niveau. Vooral in de ondersteunende rol.” Engels weet dat Tolhoek en Kuss zich vorig jaar al bewezen hebben in respectievelijk de Tour en de Vuelta. “Ze hebben het zeker in zich, maar ervaring is ook belangrijk.”

Yates en López
Met Vincenzo Nibali en Bauke Mollema binnen twee minuten en Yates en López op meer dan drie en een halve minuut, wil de ploegleider nog geen vlag uithangen. “Je mag tot nu toe nog geen concurrent wegstrepen, ook al staan ze wat verder weg. Dat nodigt uit om wat roekelozer te gaan aanvallen”, doelt hij op Yates en López. “Dat zijn wel de twee die als ploeg zeker in de bergen sterk zijn. Het zou zomaar voor rare situaties kunnen zorgen, die je anders niet verwacht had. Die gaan wat meer op de verrassing moeten spelen. We moeten goed gefocust zijn en klaar zijn voor elke move die er komt.”

Voor de Giro werd de vraag al gesteld of Roglič zijn topvorm nog moet bereiken. “Het is moeilijk te zeggen. Als alles klopt volgens plan, moeten zijn beste dagen nog komen. Maar wat hij tot nu toe heeft laten zien, kan je niet zeggen dat hij op negentig procent rond rijdt. Ik denk niet dat hij nog moet groeien, maar als hij dit niveau vasthoudt, zou dat heel mooi zijn”, besluit Engels.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.