Addy Engels en Renate Groenewold nieuwe gezichten WK 2020
donderdag 25 juni 2015 om 22:00

Addy Engels en Renate Groenewold nieuwe gezichten WK 2020

De plannen rondom het WK 2020 in Groningen en Drenthe beginnen steeds vastere vormen te krijgen. Tijdens een draagvlakbijeenkomst in Emmen werd donderdagavond bekend dat oud-renner Addy Engels en voormalig wereldkampioen Allround schaatsen Renate Groenewold het nieuwe gezicht zijn van de organisatie. Beiden zitten al in de werkgroep; Groenewold ontpopt zich tot algemeen directeur, terwijl Engels zich ontfermt over het technische aspect. “Ik vind het een heel interessant project, ook om mijn horizon te verbreden”, vertelt Engels aan WielerFlits.

‘Renate heeft binnen het schaatsen al bewezen sponsoren te kunnen overtuigen’
Oud-sportjournalist Dick Heuvelman vertelde in onze rubriek Weekendinterview eind vorig jaar al over zijn plannen rondom een wereldkampioenschap in de provincies Drenthe en Groningen. Hij duwt nu Groenewold en Engels in de schijnwerpers, vertelt hij op woensdagavond tijdens het NK Tijdrijden. “Ik ben inmiddels 69 jaar. Ik moet de kar niet meer gaan trekken. Renate en Addy zijn allebei nog erg jong en ambiteus. Zij weten bovendien hoe het er aan toe gaat in de topsportwereld. Daarnaast is het ook makkelijker voor hen om bijvoorbeeld sponsoren en overheden over de streep te trekken. Als er namelijk een oud-wielrenner of Olympisch medaille-winnares binnenstapt, sta je al met 1-0 voor. Renate is het in het schaatsen bovendien al eens gelukt.”

Draagvlak creëren
“Vanavond hebben we met veel partijen samen gezeten tijdens een grote draagvlakbijeenkomst”, legt Heuvelmans compagnon Albert Kerstholt uit. “Denk daarbij aan wielerverenigingen, stichtingen, organisatoren en wethouders. Wij willen graag weten of wij een evenement zoals het WK wielrennen aankunnen. Dat wil zeggen: is er voldoende ambitie en draagvlak om tien miljoen bij elkaar te sprokkelen in het blokje jaren van 2019 tot en met 2023. Het gebied Groningen-Assen-Emmen zit vaak in de verkeerde waaier, om het zo maar te zeggen. Nu willen we zelf eens een waaier opzetten.” Ook KNWU-medewerkers waren aanwezig tijdens de bijeenkomst.

Engels: ‘Ik weet hoe het wereldje werkt’
“Om dat soort worldclass-evenementen naar dit gebied halen, heb je uithangborden nodig”, denkt Kerstholt. “Ik weet zeker dat Karsten Kroon en bijvoorbeeld Jaap Stalenburg ook ‘ja’ zeggen als we ze vragen.” Addy Engels deed dit al en zelf denkt hij door zijn jarenlange ervaring in het profpeloton zijn steentje bij te kunnen dragen. “Ik weet hoe het wereldje werkt, denk ik. Dat is mijn meerwaarde aan dit project. Mijn rol is op dit moment nog heel beperkt, omdat we vooral in een fase zitten waarin we draagvlak moeten creëren bij overheden, gemeenten en het zakelijk leven. Als dat gaat leven, kunnen we gaan nadenken over het definitieve parcours. Op dat gebied weet ik wat er nodig is, maar ook wat betreft veiligheid en logistieke zaken weet ik wat er bij komt kijken.”

Bidbook voor 2020 moet aan het einde van het jaar naar UCI
De huidige ploegleider van Giant-Alpecin gaat verder: “Maar wat er nu voornamelijk speelt zijn het maken van prognoses, wat het bijvoorbeeld oplevert op economisch gebied, dat soort zaken. Als we namelijk 2020 in eerste instantie aanhouden, dan moet het bidbook aan het einde van dit jaar al bij de UCI liggen. Pas daarna gaan we kijken naar een definitieve route. Je kunt in Groningen en Drenthe hele mooie parcoursen uitzetten, waarbij je vanuit verschillende hoeken kunt finishen in Assen, op het TT-circuit.”

‘Dit plan is zeker haalbaar’
Een WK in de twee noordelijke provincies komt dus steeds dichterbij. Wanneer de financiën rondkomen, lijkt het evenement niets in de weg te staan. “Ik denk zeker dat het plan haalbaar is. Ik beloof niet dat het gaat gebeuren, maar ik – en ook Renate – zijn er niet voor niets ingestapt. Ook voor de regio hier zou het heel erg mooi zijn, een gigantische boost. Bij de organisatie van zo’n evenement komt heel veel kijken, maar het trekt ook heel veel bekijks. Ik heb er in ieder geval zin in en ben heel enthousiast over het plan. Het lijkt me echt geweldig!”, sluit Engels af.

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
26 juni 2015 11:13
Lijkt mij juist een heel leuk idee, liggen kasseien genoeg in Drenthe, en waarom altijd WK's voor heuvelrenners organiseren. Ik ben wel in voor een keer wat anders, hetzelfde geldt voor een WK met allemaal zware bergen erin. Op die manier komt elke specialist een keer aan bod.
26 juni 2015 13:54
Ik zou liever een WK in het Sauerland rondom Willingen / Winterberg toejuichen oid.
7 juni 2016 00:40
Dit parcours kan erg interessant worden als de Olympische kwalificatieregels worden gehanteerd. Kleine ploegen maken het teamwerk een stuk lastiger.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.