Addy Engels: “Hij heeft een fantastische ronde gereden”

zondag 13 september 2015 om 09:20
Addy Engels: “Hij heeft een fantastische ronde gereden”

Addy Engels - foto: Sirotti

Voorafgaand aan de voorlaatste etappe was men bij Giant-Alpecin nog niet zeker van de eindoverwinning van Tom Dumoulin. Slechts zes tellen had hij voor op Fabio Aru. “Maar op het podium hadden we wel gerekend”, legt ploegleider Addy Engels uit tegen de NOS. “Het had gekund, op een klein moment is het misgegaan.”

Op de Puerto de la Morcuera, de voorlaatste klim van de dag, werd er een eerste aanval gedaan op Dumoulins rode trui. “Toen hij de eerste aanval pareerde had ik nog het gevoel dat het goed zou komen. Hij had alles onder controle en reed een eigen tempo”, aldus Engels, die daarna zag dat zijn kopman een tweede aanval niet kon volgen. Het rood glipte uit zijn handen.

“Juist vandaag blijkt dat hij de afgelopen dagen ietsje minder sterk was. Dat zie je niet aan waarden, hij levert de laatste dagen echt goede vermogens. Maar dat deed hij eerder mentaal dan fysiek. Dat wist niemand, alleen Tom gaf aan dat hij iets minder aan het worden was. Dat is normaal aan het einde van een grote ronde”, vertelt de Drentse ploegleider.

“Op minder dan vijftig kilometer van de finish zie je je droom in rook opgaan. Maar de grote winst is dat hij een ronde drie weken kan volhouden op dit niveau en daar moet je op blijven hameren, hoe moeilijk dat ook is na vandaag”, zegt Engels, die zijn pupil na de rit terugvond op de zesde plek in het algemeen klassement.

Ondanks de daling van plek één naar plek zes, is Engels alles behalve ontevreden over Dumoulin en de rest van de selectie. “Hij heeft een fantastische ronde gereden, met twee dagzeges. Hoed af voor heel de ploeg en groot respect voor wat hier gepresteerd is.”

Dit artikel delen:

59 Reacties

vinnievidefietsen 13 september 2015 om 09:37

Tja Addy, had je minimaal 2 mannen mee vooruit moeten sturen, dan was t podium nog haalbaar geweest. Jij vond dat niet nodig zeg je in dat zelfde interview, vind dateen duur foutje als je het mij vraagt, 39 man laten rijden en dan de illusie hebben dat je met je ploeg bergop kan controleren op bejaardentempo. Tom was indrukwekkend, zoals de hele Vuelta genieten was, maar Addy, oh oh oh…..

Koel 13 september 2015 om 09:49

@vinnievidefietsen – 13 september 2015 om 09:37
Wellicht was het uitstel van executie geweest, vaak heb ik renners gezien die totaal uitgewoond waren, omringd door diverse ploeggenoten.
Meestal kunnen vooruit geschoven – niet klimmers- nog net een bidonnetje aangeven, of 100m. op kop rijden.
Deze ploeg was gebouwd om Degenkolb, Dumoulin voor de tijdrit.
Niet dat ze ruim in de klimmers zitten, maar met b.v. een Geschke en Barguil is het verhaal net iets anders.

Nickske 13 september 2015 om 09:51

Tsja klopt helemaal en trots op Tom maar zonder sterk team kun je geen vuelta winnen helaas…

walkowiak 13 september 2015 om 09:56

heel langzaam begin ik mijn eigen teleurstelling te verwerken, goed gedaan Tom en dat we nog lang mogen genieten van jouw prestaties in de toekomst.

wheeliewillie 13 september 2015 om 09:59

Zure tactische fout idd om geen helpers mee te sturen in kopgroep, maar wel top gedaan over heel de ronde bekeken.

vinnievidefietsen 13 september 2015 om 10:00

@koel: dat zeg ik ook: Tom had niet kunnen winnen met die slechte benen van hem, maar LL Sanchez heeft gewoon een kwartier gewacht op Aru en iedere knecht van Tom had dat ook kunnen doen en op de top wachten, waar Tom iemand nodig had. Dan waren ze erbij gekomen en had hij zijn derde plek wel weten te houden. Aru had hem er alsnog opgelegd, maar niet meer op 4 minuten gereden, weet ik zeker. En dat vind ik dus een grote fout, als alle concurrerende ploegen met 3 man vooraan zitten in een groep van bijna 40 man, dan heb je het niet begrepen, dan vertrouw je dus volledig op je niet-klimmersploeg in een etappe met 4 x 1e cat berg die de boel lang gaat controleren? Met alle respect, maar ze reden zo langzaam, dat heeft heeft geen enkele zin gehad, helemaal niets, want het was toch allang bekend dat Astana op de derde klim ging aanvallen? Enige klim van de dag met steile stukken. Dan moet DAAR dus hulp aanwezig zijn als Tom alleen komt te zitten en dat was er niet. Astana, Katusha en Movistar hebben een betere ploegleiding blijkbaar, want zij hadden een goed plan en Giant niet. Daarom vind ik het buitengewoon naief gedacht van Engels & co. en eigenlijk gewoon amateuristisch.

Luuk Thijssen 13 september 2015 om 10:02

Hoe je het ook went of keert is het gewoon een blunder van Addy. Laten we eerlijk wezen….winst zat er niet in. Maar wel of niet een paar mannen vooruit sturen heeft het verschil gemaakt tussen plaats 2/3 en plaats zes. Krijgt hij met hulp van bv Degenkolb en de Kort het gaatje na de Moncuera net wel helemaal dicht begint hij gewoon aan de slotklim in de groep de favorieten. Met ook nog eens een bult minder energieverspilling. Ik vind dat Tom recht heeft op meer en dat is een fout van TGA (en TLJ heeft poep gepraat in de media).
Uiteraard ontzettend genoten en 100% een geweldige Vuelta voor Tom….diep Respect!!!

TeamNL 13 september 2015 om 10:03

Het ging niet eens mis op de Morcuera maar in de afdaling. Tactisch was Astana heer en meester gisteren door de knechten terug te laten zakken uit de kopgroep en daar wint de ploeg de Vuelta. Bergop zou Tom niets gehad hebben aan zijn ploeg maar wel in die afdaling en het vlakke stuk. Dat ze niemand meestuurde in een groep van 39 was gewoon een blunder.

Ik ben er nog steeds een beetje ziek van. Niet van het feit dat hij de rode trui kwijtraakte maar meer een podiumplaats. Natuurlijk wel trots op wat hij heeft laten zien in de afgelopen 3 weken.

vinnievidefietsen 13 september 2015 om 10:06

@Team NL: ik hoop dat je ticket niet al te duur was en dat je er toch een leuke dag van hebt gemaakt. Ik heb niets meer toe te voegen op mijn comments hierboven; het is en blijft een grote blunder. PUNT.

Kingstown 13 september 2015 om 10:14

Net als voor Dumoulin is het ook voor de ploegleiding een compleet nieuwe situatie om mee te strijden voor de overwinning in een grote ronde. En dan worden er ook fouten gemaakt in dat leerproces. Ook dat is logisch. Voor zowel renner als ploeg is deze (onverwachte) ervaring een enorme stap naar de toekomst toe waar ze nog veel plezier aan gaan beleven.

luckyloek 13 september 2015 om 10:17

Het team heeft gewoon tactisch geblunderd. Anders had hij waarschijnlijk gewoon op het podium gestaan nu.

Mensen die TLJ de schuld in de schoenen schuiven zijn helemaal dom. Ja, Zeeman had zijn mond moeten houden, maar denk je nou echt dat Bennett op Dumoulin gaat wachten?

Arema Pro Cycling Team 13 september 2015 om 10:20

Bij de eerste beste versnelling in peloton moest zowat hele Giant team lossen,dus tactisch was het beter geweest om 2 á 3 man mee te sturen.
Maar de beste stuurlui staan al wal ;)

ikbenprocycling 13 september 2015 om 10:21

Inderdaad een dure tactische blunder, en zo was deze Vuelta voor ploegleiding en rijders een zeer leerzame editie. Hopelijk betaalt die zich nog meer uit in de nabije toekomst. Kan niet anders lijkt me, want als je hieraan geroken hebt…

Ik wil nog graag de soigneurs en mechaniciens van Giant-Alpecin feliciteren. Die hebben Tom en co elke dag weer weten op te lappen, oppeppen en voorzien van betrouwbare fiets.

Davide_Formolo 13 september 2015 om 10:21

Lees ik het nou goed en toont deze Addy Engels geen zelfrefelectie? Wat hierboven al is aangehaald had een De Kort, Degenkolb of Stamsnijder meegestuurd in de kopgroep van 38 man. Had ze daar vooral geen energie laten verspillen en laten terugzakken op het moment dat Tom ze nodig had. Dus in de afdaling van de tweede beklimming van de Morcuera. Op een gegeven moment zat Tom op 10 s van Aru, erna kwamen LL Sanchez en Zeits terug en was het verschil binnen een mum van tijd naar 1 min gegroeid. Dat is waar het podium verloren is, had Tom met hulp van ploegmaats die 10 s dicht kunnen rijden dan was de volgende aanval vermoedelijk pas op de Puerto de Cotos gekomen. Dan was het verlies wat meer beperkt gebleven aangezien Tom dan minder dan 25 km hoefde te soleren in plaats van 50 km. Zo zonde, want dat Movistar, Kathusa en Astana dit gingen doen was voor mij al de hele dag duidelijk. Jammer dat Tom’s ploegleider dat niet op tijd door had:-(

vinnievidefietsen 13 september 2015 om 10:21

@Kingstown: dat is ook zo, maar we zijn hier nu nog maar in de evaluatie-fase :) Vanaf morgen zijn reacties zoals die van jou realistisch ;)

Wheely 13 september 2015 om 10:22

Eens dat Giant renners vooruit had moeten hebben om Tom later bij te kunnen staan of had iets geregeld met TLJ desnoods.

Nu is dat makkelijk praten voor ons WFers maar tijdens het volgtopic was er geen vuiltje aan de lucht toen de grote groep wegreed. Ik en twee anderen zeiden er wat over maar de rest vond het allemaal fantastisch gaan.

“Achteraf is het mooi wonen” hoorde ik Tom eerder dit jaar nog zeggen.

vinnievidefietsen 13 september 2015 om 10:26

@Wheely; dat hoort erbij, maar ik heb als trouwe WF hele dag niet op het forum gezeten maar voor de buis gezeten en reken maar dat ik heb gescholden en gevloekt toen ik zag dat er 39 man weg waren met alles en iedereen behalve Giant. Ik appte iedereen in onze wielerclub al om 13:30 dat dit een dure fout ging worden. Gaat hier niet om wel of geen gelijk en uiteraard leren ze ervan, het is echt dom, stom en amateuristisch en dat weten ze zelf ook.

BenderBeach 13 september 2015 om 10:26

Je moet natuurlijk wel kunnen… Tom heeft het geweldig gedaan en zijn team heeft hem zoveel mogelijk geholpen.

john 13 september 2015 om 10:28

En nou maar hopen dat Nr 174 geen doping for body gebruik heeft maar doping for hair

fietsvriend 13 september 2015 om 10:37

Ik keek gister zonder geluid, maar wie was die uitgepierde Garmin renner die als enige nog even een handje toestak?

Marszzz 13 september 2015 om 10:38

Wat een reacties, de ploeg krijgt blijkbaar nu de schuld. De druiven zijn blijkbaar zuur the-day-after? Ik vind niet de de ploeg en Tom’s ploegmaten iets valt aan te rekenen qua tactiek ofzo. Met dit scenario was gewoon geen rekening gehouden dat er mee zou worden gedaan om podium en eindzege. Het vaatje van Tom was helemaal leeg en hij hoefde ook niets te verwachten van ploeggenoten na 3 a 4 cols, ook al waren ze vooruit gestuurd.
Tom en zijn ploeg hebben naar hun mogelijkheden gereden. We hebben allemaal genoten, en nu? Stank voor dank!

DonQuijote 13 september 2015 om 10:41

Tsja de vraag is of Dumoulin 4 minuten verloren zou hebben als er 1 of 2 ploegmaats waren geweest die net die laaste 9 seconden ( volgens Jose de Cauwer waren het er 9) hadden dichtgereden. Zij waren er dan wel tegelijk met LL sanchez geweest, en dat is wel een hardrijder.
De vraag is ook of er giant renners in staat waren met die 39 mee te gaan in het begin.

Het renners vooruit sturen is al wel zo oud als de weg naar Kralingen en zeer gebruikelijk in de koers.

Koel 13 september 2015 om 10:42

@luckyloek – 13 september 2015 om 10:17
Iedere ploeg rijdt voor zichzelf, tenzij ze er tactisch voordeel uit kunnen halen.
Op een gegeven moment reed Tom op kop, met aan zijn wiel zo'n 20 man van de meest uiteenlopende pluimages…., niemand stak een poot uit, ondanks het geblaat vooraf van b.v. Tinkov….ook dat is wielrennen.

fietsvriend 13 september 2015 om 10:46

Verder zijn er genoeg redenen om dit idd een tactische blunder te vinden, maar wat heb ik genoten deze Vuelta, drie weken lang.
Krankzinnig gelukkig met de etappe van Lindeman, toen ook nog TD die Froome er bergop oplegde, v Poppel die een massasprint won en daarna Tom weer voor het klassement.
Zou graag zien dat meer NL renners met klassementsambities deze ronde serieus nemen. Kelderman volgend jaar Giro (met 3 tijdritten moet die hem toch ook liggen) -Vuelta.
Anyway, 3 topweken gehad. Jammer dat de Vuelta een dag te lang duurde. Maar dat ie uiteindelijk door een echte klimmer gewonnen wordt, kan ik vrede mee hebben. Ondanks Astana.

Op naar het WK

Ventoux 13 september 2015 om 10:50

Tom heeft inderdaad een fantastische Vuelta gereden. Heel jammer dat het op het laatst net niet lukt. Overigens mogen we als Nederland helemaal niet klagen met 4 ritzeges en Tom zo goed in het klassement.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.