Adrie van der Poel: “België heeft het niet slecht gedaan bij zilver, Nederland wel”
foto: Marcel Koch
zondag 3 februari 2019 om 09:24

Adrie van der Poel: “België heeft het niet slecht gedaan bij zilver, Nederland wel”

Interview Een pijnlijke val in Lokeren en een verkeerde mindset op de Koppenberg zorgen ervoor dat Mathieu van der Poel op de dag van het WK Veldrijden geen ongeslagen status heeft. Dat hij de overige 26 crossen won waar hij aan de start verscheen, maakt van hem wel de torenhoge favoriet. Ziet ook vader Adrie: “Maar dat is niet anders dan de laatste seizoenen”, vertelt hij tegen WielerFlits. Samen met ons analyseert de wereldkampioen van 1996 Mathieu’s grootste concurrenten.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Michael Vanthourenhout

Michael Vanthourenhout is een gevaarlijke outsider voor de titel – foto: Cor Vos

Michael Vanthourenhout vindt in Bogense een parcours waar hij zijn ei kwijt kan. Maar het is bij hem vooral de vraag in hoeverre hij hinder ondervindt van zijn voedselallergie, waarmee hij vorig weekend naar het ziekenhuis is gebracht. “Dat is serieus geweest. Wat voor gevolgen het heeft, moeten we afwachten. Misschien gaat het voor hem, maar dan gaat hij onherroepelijk volgende week een gigantische terugslag krijgen. Een voedselvergiftiging of –allergie moet je niet onderschatten. Het is niet een verkoudheid, of iets. Vanthourenhout zal in ieder geval op de moraal van de laatste weken rijden, want hij was goed op dreef. Dat geldt eigenlijk voor alle Belgen. Maar hoe je het ook wendt of keert: uiteindelijk zijn de benen nog altijd beslissend.”

Toon Aerts

Toon Aerts is bezig aan een uitmuntend seizoen – foto: Photopress.be

Toon Aerts is misschien wel dé man bij de Belgen. Hij pakte de Wereldbeker en kroonde zich tot Belgisch kampioen. In Hoogerheide gaf hij bovenal niet veel prijs op Van der Poel. “Aerts rijdt een heel constant seizoen en hij doet overal mee voor de klassementen. Maar er ligt wel druk bij hem. Volgend jaar zal hij dit niveau moeten bevestigen. En dat moeten is een wezenlijk verschil. Je startgeld gaat omhoog, organisatoren gaan meer van je verlangen. Dat doet iets met een coureur. Kijk maar eens naar Laurens Sweeck. Waar is hij deze winter? Al vind ik wel dat Aerts z’n progressie meer geleidelijk is dan dat die bij Sweeck is geweest. Al heeft Aerts dit jaar geen stap gemaakt, hè. Hij heeft een sprong gemaakt.”

Volgens Adrie is het echter geen vanzelfsprekendheid dat Aerts zondag hetzelfde niveau tentoonspreidt. Hij kan vrijuit koersen, maar wellicht dat de druk van het WK hem toch opbreekt. “Aerts is nog nooit favoriet voor een wereldtitel geweest. En eigenlijk geldt dat ook voor Wout van Aert, Heusden-Zolder misschien buiten beschouwing gelaten. Ook vorig jaar was Wout geen topfavoriet. Voor de concurrentie en voor Mathieu is er in de aanloop naar dit WK dus niets nieuws. Vandaar ook de rustige aanloop. Er zijn ook mensen die geprobeerd hebben renners tegen elkaar op te zetten. Maar Mathieu, Toon en Wout hebben gigantisch veel respect voor elkaar. Die zitten niet op sensatie te wachten in de kranten en de media. Ze willen topprestaties leveren en het publiek amuseren.”

Wout van Aert

Wout van Aert hoopt op een vierde wereldtitel – foto: Cor Vos

Wout van Aert is regerend én drievoudig wereldkampioen. Hoewel hij dit seizoen nergens écht indruk maakte, moet men rekening houden met een scenario waarin de Belg toch de maat neemt van MvdP. Na enige twijfel: “We zijn voor Van Aert niet banger dan voor een ander. Vorig jaar hebben we een opleving gezien van één dag, waar hij echt outstanding was. Voor Wout geldt maar één ding: hij kan alleen maar winnen. Als hij als tweede eindigt, heeft hij het goed gedaan. Pakt Aerts brons, dan helemaal. Daarmee bedoel ik: wint een Belg, dan is het top en hebben ze goed gepiekt. Je kent de verhalen. En als Mathieu wint, is het normaal. Maar pakt hij zilver, dan is het allemaal verschrikkelijk en heeft hij heel slecht gereden.”

Afgelopen week zei Van Aerts trainer Marc Lamberts dat zijn poulain zwaarder staat dan voorheen en dat hij zijn beste tijd als crosser gehad heeft. Adrie gaat daarin mee. “Je kunt niet zeggen dat Wout een topseizoen heeft gereden. Maar je kunt ook niet zeggen dat het slecht was. Wat hem dit jaar opbreekt, is explosiviteit. Alleen is dat nooit zijn sterkste kant geweest, vind ik. Hij moet het vooral hebben van een heel strak en hoog tempo rijden. Iedereen afmatten. Maar leg van Wout foto’s van de laatste zeven jaar naast elkaar, dan zie je de enorme toename van lengte. Van het postuur van een klein kereltje naar een gigantische vent. Daar heeft hij mee te maken.”

In een vierde opeenvolgende wereldtitel voor de Belgische aartsrivaal van zijn zoon, daar gelooft vader Adrie niet meteen in. “Ik zou verbaasd zijn moest Van Aert de wereldtitel pakken. Meer dan vorig jaar, want toen zag ik het in de maand daarvoor al aankomen. Maar die signalen zijn er nu niet geweest. In Belgische media las ik van de week wel een klein artikeltje dat hij heel het seizoen komedie heeft gespeeld, om dan zondag weer groots uit te pakken. Maar die krant moet ook elke dag vol. Al houden we natuurlijk rekening met hem, je mag niemand onderschatten. Vlak ook Lars van der Haar niet uit, trouwens. Hij rijdt geen topseizoen, maar de laatste weken was hij wel goed op dreef.”

Tactiek van de Belgen

Wat kunnen we verwachten van het Belgische blok? – foto: Photopress.be

Mathieu van der Poel is de huizenhoge topfavoriet. Met minder dan goud neemt hij geen genoegen. De hamvraag is: hoe moeten Van Aert en co de Nederlandse veelvraat verslaan? “De Belgen zullen ieder voor zich rijden, waar Nederland wellicht meer op Mathieu inzet”, voorspelt Adrie. “Je kunt mij niet wijsmaken dat Aerts voor Van Aert gaat rijden, of vice versa. Dat gaat alleen maar voorkomen als een van die twee het idee heeft dat hij stikkapot zit en die ander denkt dat hij nog kan winnen. Al blijft dat koffiedikkijken. Maar Mathieu moet vooral naar zichzelf kijken en niet van de concurrentie uitgaan. Zijn materiaal is tiptop in orde. Verder kun je niet veel doen, buiten heel hard trappen. En hoeveel analyses je er ook op loslaat, daar gaat het uiteindelijk om.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.