Adrie van der Poel: “Dit is iets unieks”
zondag 21 april 2019 om 17:31

Adrie van der Poel: “Dit is iets unieks”

Na een sensationele finale heeft Nederland weer een winnaar van de Amstel Gold Race. Mathieu van der Poel knokte zich vandaag terug vanuit een verloren positie en werd daarmee de 18e Nederlandse winnaar. Zijn vader Adrie (zelf winnaar in 1990) glom na afloop vol trots. “Fantastisch”, aldus Van der Poel senior na afloop tegen de NOS.

“Wat een mafkees. Wanneer hij de finish ruikt of ziet, dan groeit hij boven zichzelf”, kijkt hij terug. “Dit is iets unieks. Alle eer gaat in eerste instantie naar hem en in tweede instantie naar het team dat er de hele week mee bezig is geweest. Het is een succes van het hele team.”

Een achterop geraakte Van der Poel leek in de slotfase uitgeschakeld voor de overwinning. “In principe weet je dat er dingen kunnen gebeuren”, aldus Adrie. “Renners begonnen naar elkaar te kijken. Achterin rij je in een verloren positie en knok je je terug om weer mee te kunnen doen voor de overwinning. En dan zo afmaken. Supercool.”

De situatie aan kop van de wedstrijd speelde Van der Poel in de kaart. “Ik gun het iedereen. Ook Fuglsang en Alaphilippe. Dat zijn renners die altijd rijden. Met profiteurs zou ik meer moeite hebben. Maar in die ploegen rijden renners die willen rijden. Vandaag keken ze iets teveel naar elkaar. Maar dat is eigenlijk onze zorg niet. Laten we hier vooral van genieten.”

Van der Poel senior spreekt van een uniek voorjaar. “Ik heb mezelf al gerealiseerd dat hij een unieke reeks heeft neergezet. Maar ik denk dat hij het zelf nog niet beseft.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.