Adrie van der Poel houdt van Parijs-Roubaix: “Hopelijk kan Mathieu ooit winnen”
Youri IJnsen
woensdag 13 april 2022 om 20:30

Adrie van der Poel houdt van Parijs-Roubaix: “Hopelijk kan Mathieu ooit winnen”

Ride Zondag staat Parijs-Roubaix op de kalender, de lievelingskoers van Adrie van der Poel. Diens zoon Mathieu geldt tijdens de komende Hel van het Noorden als een van de topfavorieten. Tijdens de laatste, heroïsche editie in oktober, evenaarde MVDP meteen de beste prestatie van pa Van der Poel ooit. RIDE Magazine ging voor een reportage exclusief met hem langs de kasseistroken op die druilerige zondag in oktober.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Die slechte wegen, dat vond ik altijd al iets hebben” vertelt Adrie van der Poel over zijn liefde voor Roubaix. “De ziel van vroeger zit nog in deze wedstrijd. Voor mij is dat super speciaal. Het komt ook omdat je écht maar één keer per jaar op die wegen koerst, heel soms twee keer per jaar als de Tour de France ook stukjes ervan pakt. Dat maakt het uniek. Al die klassiekers in Vlaanderen zijn ook leuk, maar het is veelal hetzelfde. Die hellingen en kasseistroken rijd je soms wel vier of vijf keer per voorjaar. Dat is niet bijzonder meer. Voor mij is Roubaix te vergelijken met een WK, net zo zeldzaam. Ik leef er altijd naartoe.”

Het valt op hoe goed hij de kasseien nog weet te liggen. “Krijg ik vandaag de kans om hem helemaal te rijden, dan rijd ik Parijs-Roubaix volgend jaar met mijn ogen dicht. De kunst is om midden op de rug van de weg te rijden. Maar vooral: je moet heel relaxt zijn. Hoe meer je in je stuur knijpt, hoe eerder je gaat vallen. ‘Met losse handen rijden’, zeg ik altijd. Je moet maken dat het stuur tussen je duim en je wijsvinger en de palm van je hand blijft. Je houdt een centimeter of anderhalf vrij en dan laat je hem maar in je hand denderen. Als je snelheid hebt met een goede versnelling, dan kan er – zeker bij droog weer – heel weinig fout gaan.”

Adrie van der Poel op een van de door hem geliefde kasseistroken – foto: Raymond Kerckhoffs

Mathieu van der Poel altijd kanshebber
Komende zondag is zijn zoon een van de topfavorieten. “Als-ie kalm blijft en de vorm van de dag goed is. Ai, dan gaat Mathieu er altijd bij zijn”, zei Van der Poel senior in RIDE. “Hij is technisch zó goed. Ik had dat ook wel, maar niet zoals Mathieu. Ik kon drie of vier meter pakken in een bocht. Maar Mathieu pakt er soms wel zeven, acht of tien. Je ziet ook dat hij zeker is. Hij gaat de bocht in met 100% vertrouwen. Toch lag Roubaix mij beter dan hem. De Ronde van Vlaanderen is meer op het lijf van Mathieu geschreven: korte, explosieve hellingkjes. Dat geldt ook voor de Amstel Gold Race. En ik durf daar zelfs Luik-Bastenaken-Luik bij te zetten.”

“Misschien wint Mathieu, ooit”, zegt Adrie van der Poel. “Ik zou het hem enorm gunnen. Maar hij kan niet de kers op mijn palmares zetten; die is voor hemzelf. Ik heb Roubaix dan nog steeds niet op mijn naam geschreven. Nooit die kei op de schoorsteenmantel kunnen zetten. Had ik maar harder moeten trappen”. Was getekend, Adrie van der Poel. Flandrien in alle pezige vezels die hij rijk is.

Adrie van der Poel en Youri IJnsen nabij de strook Troisvilles – foto: Raymond Kerckhoffs


De volledige reportage met Adrie van der Poel lees je in het voorjaarsnummer van RIDE Magazine. Daarin staat onder meer welke strook hij het moeilijkst vindt, welke editie hij naar eigen zeggen had kunnen winnen en wat het verschil is tussen het rijden over droge en natte kasseien. In de overige 174 pagina’s is er veel aandacht voor alle wielerploegen, de voorjaarsklassiekers, de laatste materiaaltrends en de mooiste fietsavonturen. Het voorjaarsnummer van RIDE is nu in de winkels te koop en online te bestellen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.