Adrie van der Poel pleit voor één crossvrij Belgisch weekend per maand
foto: Marcel Koch
dinsdag 27 september 2016 om 08:59

Adrie van der Poel pleit voor één crossvrij Belgisch weekend per maand

Na twee crossen in Amerika is de top-10 in de stand om Wereldbeker volledig gevuld met Belgische crossers; Thijs van Amerongen is op plek elf de beste ‘buitenlander’. En dat is een probleem, vindt Adrie van der Poel in Het Nieuwsblad. “Maar de Nederlanders gaan de cross niet redden”, zegt hij over de afwezigheid van zoon Mathieu en Lars van der Haar.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Meerjarenplan
Volgens Van der Poel senior is het probleem niet binnen korte tijd op te lossen. “Organiseren blijft buiten België duurder dan in België. Gevolg: er wordt in het buitenland minder georganiseerd, Belgen zijn nog minder geneigd om naar het buitenland te gaan. Nu, door die twee wereldbekers in de Verenigde Staten, werden ze bijna gedwongen. Ik roep al jaren dat het fout gaat. De beloofde ingrepen in de kalender werden nooit hardgemaakt. De oplossing? Die is niet voor morgen. Het loopt al vijftien jaar fout, het zal vijftien jaar duren vooraleer deze situatie is rechtgetrokken.”

Oplossing
Om de Belgische heerschappij in de cross te doorbreken, stelt de voormalig wereldkampioen voor om per maand één weekend crossvrij te maken in België. Een verbod om in dat weekend Belgische crossen te organiseren. “Enkel zo kan je Belgen mondjesmaat verplichten om meer in het buitenland te rijden. Maar ik wil tegelijkertijd benadrukken dat België veel goeds heeft gedaan voor het veldrijden. Begrijp ik dat Belgen niet naar het buitenland willen? Misschien wel. Maar dan moet je niet roepen dat je de sport wil internationaliseren.”

Terugkeer Mathieu
Aankomend weekend staat de eerste manche van de Hansgrohe Superprestige op het programma, toevallig in het Drentse Gieten. Rondom de plas nabij de zandafgraving maakt Adrie’s zoon Mathieu zijn rentree. “Zijn knieën zijn opnieuw in orde. Hij zal zondag geen modderfiguur slaan, maar anderzijds mag je geen mirakels verwachten. Hij heeft niet meer gekoerst sinds eind juni. Zijn basis is redelijk, maar dat alleen volstaat niet. Het podium acht ik niet haalbaar. Hij moet gewoon zijn tijd nemen. Het voordeel is dat hij twee maanden eerder aan het seizoen begint dan vorig jaar.”

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
27 september 2016 09:08
Ik kan me de eerste waarschuwingen van Adrie van lang geleden nog herinneren. Voordat zijn zoons actief waren riep hij al dat het met het veldrijden de verkeerde kant op gaat. In die tijd waren er nog grote veldritten in Italié, Duitsland en zeker in Zwitserland. Maar de hegemonie van de Belgen zorgde er voor dat nog maar sporadisch nieuw talent opdook, omdat veel jong talent geen behoefte had om te strijden tegen de Vlaamse hegemonie, die veel te ver werd doorgevoerd. Organisatoren in veel landen haakten af, alleen in Nederland bleven de sterkste organisaties en ook enkele renners over. Die twee wedstrijden in Amerika zijn een belachelijke vondst, er rijden nog geen vijf Amerikanen in de koers. Zo internationaliseren werkt niet. Adrie van der Poel heeft gelijk; alleen zou ik van dat ene weekend er twee of drie maken. Alternatief: Vlaanderen het veldrijden gunnen en het beperken tot een Vlaams onderonsje. Dan zal ook de UCI snel afhaken !
27 september 2016 09:11
veldrijden, het nieuwe korfbal...
27 september 2016 09:34
Ja dag. Dit is gewoon geen realistisch voorstel. In België staan de parcoursen elke week overvol. Hoe ga je beslissen welke organisaties dan maar hun cross moeten opgeven? Om dan te gaan fietsen op een plaats waar vier man en een paardenkop komt kijken?
27 september 2016 09:34
Daar zit wel iets in, maar helaas vrees ik dat dit niet gaat gebeuren. Wie, welke organisatie gaat zijn cross schrappen van de agenda?
27 september 2016 09:51
Het gaat niet zo maar gebeuren helaas want in belgie zit het geld.
- De Werelbeker is het enige platform dat deze crossen buiten belgie kan dragen: zet daar verplicht nog 2 crossen (1 uit een ander klassement tegen aan) (2x crossen) op woensdag en Zaterdag en de overtocht is gemaakt.
- De Franse Cyclocross cultuur is sterk, maar de fransen worden en niet uitgenodigt en slechter betaald. die winnen daarom liever een lokaal wedstrijdjes, minder moeite toch een goed gevoel. Kortom De franse cyclocrossen moeten ook open voor de belgische en andersom.
- De engelse markt moet ontgonnen: een ideaal land voor cyclocross lijkt me, de paar georganiseerde crossen leken ook een succes. (als Wiggins/Cavendish nog eens gingen crossen) (Denemarken lijkt me ook prima voor cross maar een beeetje ver)
- De opleiding voor buitenlandse cyclocrossers faalt, geen idee hoe dit op te lossen.
- Punten voor cyclocross ook voor de weg laten gelden? dan zijn Wegrenners als Boom misschien meer gewild bij profploegen en hoeven jongens als stybar niet het cyclocross vaarwel te zeggen.
27 september 2016 10:12
Lekker de overstap naar de weg maken!
27 september 2016 10:13
Kunnen we gewoon niet accepteren dat het een puur Belgische aangelegenheid is en dat blijkbaar de Belgen niet anders willen. Waarom moet je dan anders willen en naar het buitenland gaan als ze het zelf niet eens willen.
27 september 2016 10:22
Het is zuur voor Adrie vd Poel en de andere 3,4 mensen buiten België die veldrijden heel graag internationale allure zien krijgen, maar het is idd wat MIDZ zegt, het is de Belgische versie van het NL-se korfbal. Wat mij betreft ook niet erg, wat is er mis met een lokale hobby / sport? In Nederland boeit het vrij weinig mensen dat in het buitenland niemand geïnteresseerd is in korfbal. Als het in België ieder weekend vol staat is toch prima? Laat die mensen ervan genieten en ga ze inderdaad niet geforceerd in een vliegtuig stoppen naar de VS.
27 september 2016 10:22
Nog paar jaar en dan rijden er helemaal geen buitenlanders meer mee rond. Veldrijden wordt zo het kaatsen van Friesland....
27 september 2016 10:25
Stop maar gewoon met die wereldbeker crossen want van internationalisering op deze manier komt niets terecht. Laat dat crossen maar gewoon de kermis die het in België is, dan heeft het de status die het kennelijk verdiend.
27 september 2016 10:27
lol@modderfiguur :)
27 september 2016 10:58
Zolang veldrijden geen Olympische sport is zal de internationalisering heel moeilijk blijven. De renners uit Zwitserland zijn van in de jaren negentig over gegaan naar Mountainbike, en dat was een mooi land voor het veldrijden met renners die mee deden aan de top.In de Olympische wegrit van Rio waren 18 verschillende nationaliteiten terug te vinden in de top 20. In de jongste uitslagen van de wereld beker wedstrijden was het zoeken met een vergroot glas naar iemand van buiten België. Voor de Vlaamse wielerliefhebber is veldrijden mooi om naar de wedstrijden van hun favoriete renner te gaan zien, bijna alles in een straal van 150 km en vandaar bijna overal volle bak.
27 september 2016 10:59
Dat enkel in België het veldrijden financieel doenbaar is, is jammer maar je kan zeker hier de schuld niet voor bij de Belgen leggen.

De Zwitsers zijn bijvoorbeeld niet meer geïnteresseerd sinds MTB Olympisch geworden is en hebben alle steun teruggetrokken voor het veldrijden. Dit heeft niets met de sterkte van andere landen te maken.

En in Italië werd de Wereldbeker-manche volledig betaald door de UCI en alle Belgische toppers tekenden present en toch hadden ze daar geen interesse om nog de daar op volgende jaren te organiseren. Tja.
27 september 2016 11:23
Laat het zoals het is, veel mensen vinden het leuk en daar gaat het om. Als andere landen het leuk en spannend gaat vinden groeit het vanzelf, zo niet, ook goed
27 september 2016 11:39
Veldrijden zou zo veel mooier zijn met wat Britse, Duitse, Scandinavische,... toppers. Elk weekend een open BK zien wat heb je daar nu aan ?
Maar ja hoe ga je het veranderen ?
- op de olympische (winter)spelen, zeer graag maar ja, alsof schaatsen er zo veel beter is op geworden.
- max 5 Belgen en Nl'ers op elk WK of WB. Tja dan heb je niet de beste die tegen elkaar strijden.
- veeeeeel reclame maken in andere landen. Zal zowat de enigste oplossing zijn en daar kan een olympische spelen mee helpen.
27 september 2016 11:49
De Belgen halen er toch ook veel voldoening uit om de buitenlanders en in het bijzonder de Nederlanders te verslaan. Als er geen buitenlandse deelnemers meer zijn, zal dat ook gevolgen hebben voor de populariteit in Belgie. Het is als 'The Old Firm' in het Schotse voetbal. Er is haat en nijd, maar zonder elkaar is met ook maar saai. Dus de Belgen zijn er toch ook bij gebaat dat het niet een volledig Belgische aangelegenheid wordt.
27 september 2016 11:55
Veldrijden was sowieso een spelletje van een handvol landen en toen het mountainbiken plots opdook en om bizarre redenen meteen olympisch werd, terwijl het op dat moment nog kleiner was dan het veldrijden, gingen klassieke landen uit het veldrijden veel zwaarder inzetten op mountainbike, want olympische medailles. Met als gevolg dat die sport nu wordt gedomineerd door Fransen, Zwitsers, Tsjechen, Italianen, landen die 20 jaar geleden samen met België het veldrijden aanvoerden.

Die landen zijn echt niet gevlucht voor de Belgische dominantie, die dominatie is er gewoon gekomen nadat iedereen is vertrokken en alleen Belgen, een handvol Nederlanders en eventueel een verloren gelopen Tsjech, zijn gebleven.

Zonder Belgen was het veldrijden ondertussen dood en begraven. Het lijkt me daarom contra-productief dat de enigen die er nog iets om geven, nu bestraft moeten worden voor hun passie. Er moeten meer buitenlandse crossen komen, dat zeker, maar moedig dat dan aan, steek daar geld in ipv. het elders te gaan verbieden voor degenen die wel willen.

Het enige waar ik het mee eens ben, is dat Belgen die niet naar het buitenland willen om te crossen, hun kop moeten houden.
27 september 2016 12:04
In België is veldrijden populair, so what ? Ijshocky wordt gedomineerd door Canada, cricket door Australië, basketball door de Amerikanen, tafeltennis door Chinezen, korfbal door Nederland, de 100m is voor Jamaicanen en Amerikanen, boogschieten is voor Koreanen, enz enz. Elk land heeft een sport 'in de genen', je groeit er mee op dus is het niet onlogisch dat de traditie per land zich doorzet. Je gaat de NBA-sterren toch ook niet op hold zetten om andere landen een kans te geven ?
27 september 2016 12:04
Zijn eigen zoon wil liever niet in het buitenland gaan rijden, maar de belgen moeten het wel doen?
27 september 2016 12:06
Ik heb eigenlijk geen enkel probleem ermee dat dit een vnl. Belgische sport is geworden.
27 september 2016 12:41
Toch zonde dat het zo loopt met deze prachtige sport.
27 september 2016 12:52
Zo lang de Belgen in België blijven word het veldrijden nooit internationaler . Wuyts zeg het veldrijden is van België .het gewoon populair om dat ze ieder weekend kunnen gaan zuipen en als er een buitelander wint word ie uitgejouwd voor als en nog wat . laat ze maar lekker in België blijven en de buitenlanders gewoon weg blijven en zelf crossen organiseren .dan komen ze van zelf wel meer naar buitenlandse crosse
27 september 2016 12:57
Korfballen, kaatsen, wie weet.
Binnenkort is veldrijden net zo'n grote sport als klootschieten of verstoppertje.

Prima natuurlijk dat de Vlamingen er veel plezier aan beleven.

Het zou dan wel fijn zijn als er op Wielerflits wat minder aandacht komt voor deze marginale sport. En meer aandacht voor moutainbike en de baan, dat wel echt internationale topsport-takken zijn van de wielersport.
27 september 2016 13:00
Internationaliseren is het mantra van de UCI geworden, dat gaat wel weer overwaaien als het geld gaat kosten, de eerste barsten in het systeem zijn er al met de saga rond de TTT in Qatar...
27 september 2016 13:04
Cookson is een wandelend drama met zijn mondiale geouwehoer

Om te reageren moet je ingelogd zijn.