Aernouts: “Kijk met goed gevoel terug”
donderdag 18 februari 2010 om 20:09

Aernouts: “Kijk met goed gevoel terug”

Het veldritseizoen loopt op zijn laatste benen, en dus is het voor veel renners stilaan tijd om de balans op te maken van een half jaar cross. RaboSport deelt die mening en legde daarom Bart Aernouts zes stellingen voor, zowel over het afgelopen seizoen als over de toekomst, en ook over het veldrijden in het algemeen.

Ik ben tevreden over mijn seizoen
“Dat klopt, ik kijk met een goed gevoel terug. Twee overwinningen en betere uitslagen dan voorgaande jaren in de grotere crossen. Ik kon ook veel langer dan anders met de grote mannen mee. Alleen voor dat laatste zetje naar een podiumplek in zo’n topcross ontbrak toch vaak de macht. Ik kon op hangen en wurgen aanhaken en dan is de macht in de laatste ronde weg. Toch was het goed.”

De voorbereiding op het nieuwe cross-seizoen pak ik anders aan
“Ik ga het zeker anders doen. Al langer dacht ik aan een andere voorbereiding. Bij het Rabo-Giant Offroad Team ga ik deze zomer mountainbike-wedstrijden rijden. Misschien het helpt dat me nog dichter naar de top te kruipen. Wegwedstrijden ga ik toch nog wel een paar rijden. Maar etappekoersen zoals bij het Continental Team, dat wordt dit jaar misschien moeilijk.”

Veldrijden zou een olympische sport moeten worden
“Het zou geweldig zijn, maar dan moet er nog veel veranderen. We hebben met onze sport de pech dat de internationale uitstraling klein is en we zitten ook een beetje tussen de wal en het schip in. Voor de Winterspelen komen we niet in aanmerking, alleen deze winter misschien een beetje. Maar crossen is ook zeker geen zomersport. Voor onze sport zou het wel fantastisch zijn. Misschien zelfs een internationale doorbraak kunnen opleveren.”

Spijkerbanden: een goede zaak
“Ik denk het niet. Voor mij persoonlijk wel, want sneeuw en ijs is niet mijn ding. Maar het zou toch wel erg gevaarlijk kunnen zijn. Je kunt flinke wonden oplopen. Er zitten scherpe stalen pinnetjes in. Getest heb ik het niet, maar als het na die test van Sven Nys was goed gekeurd, was ik er wel op gaan rijden. De banden stonden al klaar.”

Niels Albert moet niet Lars Boom op de weg achterna gaan
“Hopelijk niet, maar ik vrees ook niet tegen te houden. Onze sport heeft grote namen nodig. Niels is toch een beetje een omstreden figuur en dat soort gasten hebben we gewoon nodig. Lars was ook zo’n type. Ik heb wel begrip voor zijn ambities. Hoe dan ook denk ik dat Lars verder is en verder zal blijven. Qua vermogen ontlopen ze elkaar niet veel denk ik, maar Lars is mentaal sterker.”

De bekroning op dit seizoen via een topprestatie in een grote cross ontbreekt
“Ja, maar het is niet een enorm gemis. Een overwinning in een hele grote cross is nog ver weg. Het podium komt wel dichterbij, laat ik eerst daar maar op mikken. Dat ontbrak er dit seizoen nog een beetje aan, maar ik heb er al wel aan geroken. Een aantal keer zat ik in de laatste ronde nog bij de besten, maar dan was de tank al leeg. Mijn ambitie voor volgend seizoen is dan wél een overschot te realiseren.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.