Aerts pleziert ploegbaas Nys met zege in zijn Grote Prijs
foto: © Orange Pictures - Sportfoto
zondag 1 januari 2017 om 16:04

Aerts pleziert ploegbaas Nys met zege in zijn Grote Prijs

Toon Aerts heeft de eerste cross van het nieuwe jaar naar zijn hand gezet. De Europees kampioen nam op de Balenberg in Baal de maat van Wout van Aert en Michael Vanthourenhout.

Van Aert raakt niet in zijn ritme
Tom Meeusen en Toon Aerts begonnen razendsnel aan de GP van hun ploegbaas Sven Nys. Al in de allereerste ronde schuwde het Telenet-Fideaduo de risico’s niet in de afdalingen – die er omwille van het vriesweer gevaarlijk bij lagen – en bouwden zo in geen tijd een voorsprong van een tiental seconden uit op topfavoriet Wout van Aert.

Van Aert kwam niet in zijn ritme en wilde op een week van het BK bovendien onnodige risico’s vermijden. Hij kwam ook brutaal in aanraking met de afsluiting, waardoor hij halfweg al een halve minuut moest goedmaken op de twee leiders. Net op dat moment ging Meeusen twee keer kort na elkaar tegen de vlakte en moest hij Aerts laten rijden.

Aerts weerstaat aan wereldkampioen
Meeusen gaf de strijd op en werd voorbij gereden door eerste achtervolger Michael Vanthourenhout én de groep met Van Aert, Kevin Pauwels en Wietse Bosmans. Pas in de laatste twee ronden nam Van Aert afstand van zijn compagnons. De wereldkampioen dreef het tempo duidelijk op en reed in een ruk naar Vanthourenhout.

Ook Aerts leek er nog aan te moeten geloven. In de voorlaatste ronde reed Van Aert bijna vijftien seconden sneller dan de Europees kampioen. De oersterke Lillenaar kwam in de laatste halve ronde nog op tien seconden van leider Aerts, die toch knap stand hield.

DVV Verzekeringen Trofee 2016-2017
Uitslag manche 7: Baal

1. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
4. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
5. flag-be Wietse Bosmans (Beobank-Corendon)
6. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles)
7. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea
8. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
9. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
10. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona)

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
1 januari 2017 16:07
Leuk voor hem.

Mag ik trouwens zeggen dat ik het een WK onwaardig vind dat hij niet over de balkjes springt maar loopt?
1 januari 2017 16:09
Van Aert doet zijn best om een heel constant seizoen te draaien. Ook als MvdP er niet bij is, wordt hij knap tweede.
1 januari 2017 16:16
Een tamelijk indrukwekkende koers van Toon Aerts. Op een bevroren parcours zou je denken dat een lange gestalte zoals Aerts in het nadeel is ten opzichte van de kleine mannetjes. De Europese titel is dus zeker geen toevalstreffer geweest. Van Aert leek even te berusten in een koers tussen de wielen met de achtervolgers, maar op het einde dreef eerzucht hem nog tot dicht bij de koploper. Deze zege zal Sven Nijs ook deugd doen. De top 10 met 9 Belgen en alleen Corne van Kessel als buitenlander geeft wel aan dat de cross nood heeft aan Van der Poel en een fitte van der Haar.
1 januari 2017 16:17
@mus
Ik denk dat van Aert vooral geen onnodige risico's wilt nemen. Hij reed het begin van de cross volgens mij niet lekker rond, en kwam pas na het half uur in zijn ritme. Toen leek lange tijd de vogel gaan vliegen, tot hij ineens 11 seconde van de tijd af deed. Ik denk met een positieve gesteldheid in het begin dat hij goed had kunnen winnen.
1 januari 2017 16:19
Wat een sterke race van Aerts. Godrie en Van der haar hadden een sterke start maar moesten dan toch snel passen. Van der Haar bleef wel mooi stevig doorkoersen om beter te worden. Van Kessel weer wat onzichtbaar de beste Nederlander..
1 januari 2017 16:41
Verdiend gewonnen van Aerts vanwege initiatief nemen en mooi voorop blijven al kwam Van Aert heel sterk terug, had geen halve ronde langer moeten zijn.
1 januari 2017 17:01
@mus: dus Albert was dat ook? Die sprong ook nooit...
Ik vind het net leuk dat iedereen sterke en zwakke punten heeft.
1 januari 2017 17:14
Cool hoe Aerts ook even achterom keek... ;-)
1 januari 2017 17:24
Negen Belgen in de top10. De crisis in het veldrijden goed geïllustreerd. Eigenlijk 9.5, van Kessel is feitelijk een halve Belg. Erg dat de sport zo klein is (geworden)? Ligt eraan hoe je het bekijkt, een gezonde situatie waar de sport verder kan groeien is het niet.
1 januari 2017 17:28
Bosmans komt er aan zo lijkt het.
1 januari 2017 17:34
Zijn het prima presteren van Toon Aerts de aanvang van de eerste
barstjes in de W K ploeg van België ?
1 januari 2017 17:36
In Pétange stond vandaag een Duitser (Meisen), Belg (Soete) en Tsjech (Hekele) op het podium. Ligt er maar net aan welke cross je erbij pakt om aan te tonen hoe internationaal de sport is ;) Tuurlijk is het vooral een Vlaams feestje, maar moeten we dat elke week weer lezen? Begint een beetje een langspeelplaat te worden.
1 januari 2017 18:42
Het failliet van de sport aangetoond met deze tol 10. Mooi sport verworden tot Vlaamse
folklore.
1 januari 2017 19:08
@Bramont....klopt helemaal. En het ergste is dat de supporters en zelfs de Belgische commentators het een buitenlander niet gunnen en onsportief gedrag gaan vertonen.
1 januari 2017 19:15
De Belgen zelf willen ook helemaal niet dat het internationaal wordt. Een Hollander kan nog net, maar een wereldbeker in Amerika levert al enkel geklaag op, maar wel vooraan staan als het een Olympische discipline zou moeten worden. Voordat dat zover is, zal het startgelden systeem omgezet moeten worden naar een prijzenpot systeem waarin je verdiend per geleverde prestatie en natuurlijk een veel internationaler veld en kalender. En dat zie ik de eerstkomende 25 jaar niet gebeuren.
1 januari 2017 19:47
@Voorgeborchte
Albert sprong wel hoor, en nog best goed ook. Niet altijd, maar vaak genoeg.
1 januari 2017 20:22
Ik ben nog steeds een fan vh veldrijden. Toen ik zelf nog wedstrijden reed in de winter meegedaan aan wedstrijden als training, tientallen wedstrijden als supporter bezocht.
Wedstrijden waar Zwitsers, Tsjechen, Italianen, Fransen, Denen, Duitsers meededen en dan niet alleen als opvulling. That 's history.
Tijden dat bijna elke week studio sport aandacht besteedde aan het veldrijden, live of in samenvatting. That 's history.
Tijden dat er in NL om de paar weken wel een grote wedstrijd was waar je de grote mannen aan de start kon zien (vergezeld van supporters, die hun grenzen wel kenden). That ' s history.

De ontwikkelingen van de laatste 5-10 jaren (misschien zelfs wat langer) aanschouwend, durf ik de stelling wel aan dat veldrijden (bij de mannen) is verworden tot Vlaamse folklore met soms eng nationalistische (Vlaamse) onsportieve trekjes.
1 januari 2017 20:50
@Frits des Jeux: De Belgen Nys en Van Aert waren net de drijvende krachten achter de wereldbekers in de VS. Het waren de Van der Poels die enkel konden klagen en zagen.
1 januari 2017 22:01
@FEROX, wat een onzin zeg. David van der Poel heeft de derde Jingle cross in Iowa nog gewonnen dit seizoen. En klagen mag toch zeker wanneer het dik meer kost dan dat het oplevert. En Van Aert een drijvende kracht... die was maar wat blij dat Mathieu er daar niet bij was. Toen hoorde je VA niet klagen over een gortdroog parcours in Vegas.
1 januari 2017 22:53
Het veldrijden is al decennia zo klein, beetje een open deur die iedereen maar blijft intrappen, alsof men plots iets haarscherp analyseert wat niemand anders was opgevallen.

De laatste jaren dat het veldrijden nog iets internationaals had, was de tijd van Pontoni/Bramati, Wabel/Runkel en Simunek (senior) en dat is al 20 jaar geleden en als je echt Franse en Duitse toppers wil, dan moet je al eerder 25 jaar terug.

Voor de rest is 't nooit echt zo ontzettend internationaal geweest. Italianen en Duitsers zijn altijd heel wisselvallig geweest in hun liefde voor het veldrijden, het zijn vooral de Zwitsers, de Fransen en de Tsjechen die zijn verdwenen of, meer accuraat, grotendeels zijn overgeschakeld naar mountainbike.

Ik vraag me soms af wat nu het beste is, zo'n Kulhavy, Schurter of Absalon, die hebben olympische titels en waarschijnlijk veel meer aanzien dan eender welke veldrijder, maar ik denk dat de betere deelnemers aan die wekelijkse folklore een véél leuke spaarrekening gaan hebben op 't einde van hun carriere.
1 januari 2017 23:05
Ik herinner me die eerste volledig Belgische top 10 in de WB van Wortegem-Petegem in 2001. Toen was dat opzienbarend en de start van die zogezegde crisis in het veldrijden die nu al 15jaar aanhoudt. En toch is het prijzengeld sindsdien alleen maar verdubbeld. En toch is de voormalige GvA trofee sindsdien uitgegroeid tot een 3e volwaardig klassement. En toch is het aantal tv crossen alleen maar gegroeid. En toch is het aantal toeschouwers alleen maar gestegen. De cross is niet in crisis. Maar de cross als internationale sport bestaat nauwelijks. En dat zijn 2 verschillende dingen.
1 januari 2017 23:08
@gelei het stoppen van Nys heeft toch echt voor dalende toeschouwersaantallen gezorgd. En het aantal toeschouwers bij de wereldbeker in Valkenburg? Behoorlijk laag. Veel minder tov andere jaren.
1 januari 2017 23:30
De populariteit van Nys was dan ook immens. Het heeft sowieso tijd nodig vooraleer heel wat fans een nieuwe 'held' in de armen sluiten. Van Aert kan dat in principe worden, alleen is hier het grote probleem dat de kans bestaat dat hij op termijn naar de weg verhuist. Dan ga je nooit een grote fanbase opbouwen, als iedereen toch weet dat hij straks weg is.

Aerts heeft denk ik wel een bepaalde aantrekkingskracht die weer meer mensen naar de cross kan lokken. Nuchtere en sympathieke kerel.
2 januari 2017 01:06
Tja en bij de junioren en beloften zie je dan wel weer 5 nationaliteiten in de top 15
2 januari 2017 08:48
Moet de titel niet zijn: "Van Aert doet vriendendienst voor Aerts (/Nys) met het oog op het WK"?
Was toch gewoon overduidelijk dat ie op 90% rond reed en alleen de laatste ronde naar 98% schakelde?
Zonder VDP kan VA dit soort cadeautjes weggeven. Prestige is dan wat minder en kan er gewerkt worden aan de (zoveelste poging tot) Belgische WK alliantie. Immers: uit eigen ploeg zal er weinig hulp komen dan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.