‘Afschaffen van RSZ-gunstmaatregel kost teams minstens drie miljoen’
woensdag 20 november 2019 om 09:49

‘Afschaffen van RSZ-gunstmaatregel kost teams minstens drie miljoen’

De aanstaande afschaffing van de RSZ-gunstmaatregel dreigt nadelig uit te pakken voor de wielersport. Doordat voor alle renners die in België wonen de sociale afdracht omhoog gaat, worden de ploegen geconfronteerd met extra lasten.

Momenteel is er sprake van een regeling waarbij in België woonachtige profsporters slechts 885 euro sociale bijdrage per maand betalen. De politiek is bezig met een wetsvoorstel om deze regeling af te schaffen en topsporters gelijk te stellen met gewone werknemers. Men hoopt voor de jaarwisseling het wetsvoorstel gereed te hebben.

Drie miljoen euro
De wielerbond berekende dat afschaffing van de voordeelmaatregel de ploegen minstens drie miljoen euro zal kosten. Wanneer ook de korting op de bedrijfsvoorheffing wordt afgeschaft, dreigen de kosten op te lopen tot meer dan vijf miljoen euro. “Dat staat gelijk aan het dooddoen van een volledige wielerploeg”, vertelt Jos Smets, algemeen directeur bij de wielerbond, aan Het Laatste Nieuws.

“Wij begrijpen dat er iets moet gebeuren”, aldus Smets. “De huidige regels zijn maatschappelijk niet meer te verantwoorden: het is logisch dat de groot­verdieners meer bijdragen. Maar wij vragen om rekening te houden met het specifieke karakter van de sector en de sport. De ploegen en renners mogen ook niet benadeeld worden.”

Afdracht door bond
In België wonen 177 renners met een profcontract (mannen+vrouwen), waarvan er 154 de Belgische nationaliteit hebben. Onder meer Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin behoren tot de groep wielerprofs met een buitenlandse nationaliteit. Philippe Gilbert en Tim Wellens wonen in Monaco en ontspringen de dans.

Dat de afdracht gedaan wordt door de Belgische wielerbond, maakt de situatie extra complex. Zij kennen wel de lonen van de renners bij Belgische ploegen, maar niet die van renners bij buitenlandse teams, zoals Greg Van Avermaet, Wout van Aert, Sep Vanmarcke, Oliver Naesen, Dylan Teuns en Jasper Stuyven. Doordat Deceuninck-Quick-Step statutair gevestigd is in Luxemburg, zijn de lonen van de renners bij die ploeg eveneens niet bij de bond bekend.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.