Aftelklok, toertocht en talkshow: zo wordt publiek warm gemaakt voor eerste EK in Vlaanderen
Foto: WielerFlits
dinsdag 4 juni 2024 om 14:45

Aftelklok, toertocht en talkshow: zo wordt publiek warm gemaakt voor eerste EK in Vlaanderen

Exact 100 dagen voor het allereerste EK wielrennen in Vlaanderen ooit (11 tot 15 september) heeft de organisatie de laatste rechte lijn ingezet met enkele opvallende initiatieven. Met name de provincie Limburg moet de komende maanden helemaal in het teken van de Europese titelstrijd komen te staan, iets waar maandag het startschot voor klonk in de gaststeden Hasselt en Heusden-Zolder.

Op een persmoment op het Kolonel Dusartplein in de Limburgse provinciehoofdstad Hasselt mochten de Vlaamse Minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) en burgemeester Steven Vandeput (N-VA) eigenhandig een aftelklok in werking stellen voor het EK. Die telt af naar 11 september om 9 uur ’s ochtends, het grote moment dat de eerste renner in de eerste tijdrit van start gaat.

Het betreft bovendien een duurzame klok, ontworpen door studenten en onderzoekers van Hogeschool UCLL. Naast de klok staat immers een container met daarin twee fietsen, waarmee voorbijgangers – door even te trappen – energie kunnen opwekken. Die energie wordt dan weer opgeslagen in een back-up batterij die de aftelklok in werking houdt. Ook aan het gemeentehuis van Heusden-Zolder is een aftelklok geplaatst.

De EK-voorstelling in Hasselt – foto: WielerFlits

Vanuit Heusden-Zolder maakte men dan weer promotie voor het EK door een zeventigtal kinderen uit te nodigen om over een deel van het EK-parcours te fietsen. Cycling Vlaanderen zette haar handen onder dit project en nam samen met profrenner Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) en belofte Jarno Widar (Lotto Dstny Development Team) de jongeren – voornamelijk U15-renners die allemaal gehuld waren in shirtjes met daarop de vlaggen van de verschillende deelnemende landen aan het kampioenschap – op sleeptouw. Tussen Zolder en Hasselt stonden een goede 35 kilometer op de planning.

Voortraject
Maar daar blijft het de komende weken en maanden niet bij. “Het voortraject ziet er goed uit”, zegt organisator Tomas Van den Spiegel van Flanders Classics op het persmoment. “Vandaag is nog maar het begin. We hopen tienduizenden, zo niet honderdduizenden mensen op de been te brengen in september. En we gaan er alles aan doen om dit project te doen slagen. Je voelt nu al dat het EK begint te leven.”

Eind augustus reist de talkshow ‘Helden van de Koers’ door Limburg. Het betreft een live gespreksavond die gratis bij te wonen is, maar reserveren voor de circa driehonderd plaatsen is wel op voorhand verplicht. Fans kunnen terecht in De Zille in Ham (20 augustus), in Wielerhotel Hove Malpertuus in Riemst (21 augustus), in Sporthal Damburg in Bocholt (22 augustus) en in de Vierkantshoeve bij de kasseistrook van Manshoven in Borgloon (28 augustus). José De Cauwer, Jolien D’hoore en Van den Spiegel zelf zullen geregeld tot de – interessante – gasten behoren. In Manshoven zal ook wielericoon Tom Dumoulin te gast zijn.

Een fietsende Vandeput en Demir dragen hun steentje bij – foto: WielerFlits

De week voor het EK wacht ook nog de officiële EK-toertocht Best of Limburg, waarin fans zelf een kijkje kunnen nemen op het EK-parcours. De afstanden variëren tussen 20 en 140 kilometer, allemaal tussen de officiële start- en aankomstplaatsen Hasselt en Heusden-Zolder. Er staat zelfs een rit speciaal voor e-bikes op de planning.

Alle info over het EK wielrennen in Vlaanderen (11 tot en met 15 september) vind je terug op limburg2024.be.

Een aantal jongeren verkenden het EK-parcours alvast – foto: WielerFlits

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.