AG Insurance-Soudal promoveert naar WorldTour, Laboral Kutxa grijpt naast licentie
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 12 december 2023 om 17:35

AG Insurance-Soudal promoveert naar WorldTour, Laboral Kutxa grijpt naast licentie

AG Insurance-Soudal maakt de komende twee seizoenen deel uit van de Women’s WorldTour. De vrouwenploeg van Patrick Lefevere stond op de lijst van ploegen die een aanvraag hebben ingediend voor een Women’s WorldTour-licentie voor 2024 en 2025. De Baskische ploeg Laboral Kutxa-Fundacion Euskadi vist dan weer achter het net.

De UCI kon voor de komende twee seizoenen vijftien Women’s WorldTour-licenties uitdelen, maar moest in dit proces dus wel één ploeg teleurstellen. Zestien teams hadden namelijk een aanvraag ingediend bij de internationale wielerunie. Het ging om dertien verwachte formaties, Ceratizit-WNT Pro Cycling, AG Insurance-Soudal en Laboral Kutxa-Fundacion Euskadi.

AG Insurance-Soudal deed vorig jaar ook al een gooi naar een WorldTour-licentie, maar moest het toen nog afleggen tegen Fenix-Deceuninck. Met een jaar vertraging krijgt de Belgische ploeg nu wel een licentie voor de hoogste afdeling van het vrouwenwielrennen. De Ashleigh Moolman, Maaike Boogaard, Ilse Pluimers en Julie Van de Velde zijn enkele bekende namen binnen de selectie.

Slecht nieuws voor Laboral Kutxa
Bij AG Insurance-Soudal kan de vlag dus uit, maar Laboral Kutxa-Fundacion Euskadi komt dan weer van een koude kermis thuis. De Baskische ploeg had al langer WorldTour-ambities, maar deed nu ook daadwerkelijk een gooi naar een licentie. De ploeg kan richting 2024 rekenen op een groter budget (1,8 miljoen) en heeft tevens een overeenkomst voor de lange termijn met huidige partners Laboral Kutxa, Orbea and Etxeondo.

Op sportief vlak wist de ploeg zich de voorbije maanden ook te versterken. De formatie wist met Ane Santesteban – dit jaar nog achtste in de Tour en tiende in de Giro – zelfs een van de betere klimmers van het peloton aan te trekken. Dit blijkt alleen niet genoeg om een WorldTour-licentie te bemachtigen. Laboral Kutxa blijft ook de komende twee seizoenen koersen op een continentale licentie.

Women’s WorldTeams (2024-2025)
AG Insurance- Soudal
Canyon//SRAM Racing
Ceratizit-WNT Pro Cycling
FDJ-Suez
Fenix-Deceuninck
Human Powered Health
Lidl-Trek
Liv AlUla Jayco
Movistar
Roland
dsm-Firmenich PostNL
Team SD-Worx
Visma | Lease a Bike
UAE Team ADQ
Uno-X Mobility

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.