Aimé De Gendt wint slopende Antwerp Port Epic
Foto: Cor Vos
zondag 8 september 2019 om 15:56

Aimé De Gendt wint slopende Antwerp Port Epic

Aimé De Gendt heeft een slopende Antwerp Port Epic op zijn naam geschreven. De aanvaller van Wanty-Gobert was in volle finale sterker dan Belgisch kampioen Tim Merlier (Corendon-Circus) en Timothy Dupont (Wanty-Gobert).

Maar liefst 37 kilometer onverharde wegen en 31 kilometer kasseien lagen vandaag op de renners te wachten. Je wist dus dat er spektakel en een ‘epische’ koers zat aan te komen. Régionale de l’étape Kris Boeckmans (Vital Concept-B&B Hotels) liet zich daar niet door afschrikken, want hij ging als allereerste in de aanval. David Boucher (Tarteletto-Isorex), Jan-Willem van Schip (Roompot-Charles), Kaden Groves (Michelton-Scott), Cedric Beullens (Wanty-Gobert), Martin Salmon (Sunweb) en David van der Poel (Corendon-Circus) gingen mee in zijn spoor en mochten de eerste vijftig (vlakke) kilometers voor hun rekening nemen.

Terpstra en Boom tonen zich
Vanaf we aan de eerste onverharde stroken van de dag begonnen, was het kopje van Niki Terpstra geen seconde uit de eerste vijf posities van het peloton te slaan. Samen met zijn Total-Direct Energie-ploegmaats Damien Gaudin en Adrien Petit wilde Terpstra blijkbaar graag een vroege beslissing forceren, maar een lekke band riep hem tot de orde. Dat was het sein voor Lars Boom (Roompot-Charles) om erin te vliegen. Eerst samen met Jeremy Lecroq (Vital Concept-B&B Hotels), en later ook met Michael Hepburn (Michelton-Scott) en voormalig winnaar van Dwars door het Hageland Krists Neilands (Israel Cycling Academy).

Maar ook nu bleef het tempo in het peloton steeds hoog, waardoor de verschillen nooit veel hoger dan driekwart minuut konden oplopen. De Canadees Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy) waagde zich dan maar aan een intermezzo, maar ook hij had snel door dat het niet veel zin had om alleen door te zetten.

De finale, de laatste vijftig kilometer, werd wederom geopend door Lars Boom, die vandaag wel over zeer sterke benen leek te beschikken. Ivar Slik (Monkey Town), Piotr Havik (BEAT Cycling Club) en Aimé De Gendt (Wanty-Gobert) maakten een sterk kwartet compleet. De Nederlanders bleken helaas weinig gelukkig. Toen Tim Merlier (Corendon-Circus), Michael Hepburn, Guillaume Boivin en Niki Terpstra de oversteek hadden gemaakt, reden Boom en Havik lek. Niet veel later viel ook Terpstra weg uit de leidersgroep, nadat hij een bocht verkeerd had ingeschat.

Foto: Dion Kerckhoffs/Cor Vos

De Gendt speelt ploegenspel uit
Het overgebleven kwartet, bestaande uit De Gendt, Merlier, Hepburn en Boivin, leek voor de overwinning te mogen gaan strijden, maar in volle finale waren er toch nog enkele dapperen die nog wat overschot hadden. Timothy Dupont (Wanty-Gobert), opnieuw Piotr Havik (BEAT Cycling Club) en Mikhel Raim (Israel Cycling Academy) maakten van het viertal een septet. Daaruit wist Aimé De Gendt vlak voor het ingaan van de slotkilometer nog weg te rijden dankzij slim ploegenspel met Dupont. Merlier had geen antwoord in huis en moest zich tevredenstellen met het zilver.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.