Alaphilippe boekt tweede zege op rij na spectaculaire finale in Baskenland

Door , dinsdag 3 april 2018 om 17:34
Alaphilippe boekt tweede zege op rij na spectaculaire finale in Baskenland

foto: David Ramos/Getty Images

Julian Alaphilippe heerst momenteel in de Ronde van het Baskenland. De Franse puncheur boekte in de straten van Bermeo zijn tweede ritzege op rij, na een spectaculaire finale. Primož Roglič strandde opnieuw op de tweede plaats, vlak voor Spanjaarden Gorka Izagirre en Mikel Landa. Door de zege van Alaphilippe mag Quick-Step Floors alweer zijn 23e(!) zege van het seizoen bijschrijven.

Op hol geslagen peloton breekt in stukken door Baskische wind 
De finishplaats van de openingsetappe van de Ronde van het Baskenland – Zarautz – was ditmaal gastheer van de tweede etappe. Het peloton werd omstreeks 13:15 losgelaten voor een 153 kilometer lange onderneming richting Bermeo. Waar de kopgroep gisteren snel de zegen kreeg van het peloton, was dat vandaag allerminst het geval. De Baskische kust gaf de aanwezige corredores blijkbaar voldoende inspiratie om te koersen, wat ervoor zorgde dat er na ruim 40 kilometer koers nog altijd geen vluchtgroep voorop reed.

Sterker nog: door de aanwezige wind brak het peloton in twee stukken. De tweede groep keek al snel tegen een achterstand aan van ruim een minuut. De twee smaakmakers van gisteren – Julian Alaphilippe en Primož Roglič – bleken bij de les. De coureurs die zich wél hadden laten verrassen, zagen hun situatie met het verstrijken van de kilometers nijpender worden. Het verschil tussen de twee groepen liep namelijk op tot bijna twee minuten.

Sterke kopgroep rijdt weg op eerste klim van de dag, storm gaat liggen 
Tussen al het waaiergeweld door moest er – uiteraard – ook nog geklommen worden. Op de eerste helling van de dag, de Natxitua (3,3 km aan 5,1%), wist een elfkoppige vluchtgroep zich af te scheiden van het eerste peloton: Alexis Vuillermoz, Michael Woods, land- en ploeggenoten Damiano Caruso en Alessandro De Marchi, Tao Geoghegan Hart, Tsgabu Grmay en Ruben Guerreiro, Mark Padun en de Spanjaarden Carlos Verona, David Lopez en Daniel Navarro.

Ondanks het feit dat de best geplaatste vluchter – de Canadees Woods – voor aanvang van de etappe op slechts 1.01 stond van leider Alaphilippe, gaf het peloton zijn zegen aan de kopgroep. Dit gaf de tweede groep de mogelijkheid om de scheve situatie weer recht te zetten. Op de tweede beklimming van de dag, de Almika-Sollube (5,5 km aan 6,6%), was de situatie overzichtelijk. De jonge Oekraïner Padun kwam er als eerste boven, terwijl het peloton – aangevoerd door Quick-Step Floors en LottoNL-Jumbo – de achterstand beperkt wist te houden tot anderhalve minuut.

Vluchtgroep spat uiteen op de beklimming van Jata
Hierop werd er in gestrekte draf gereden naar de laatste 23 kilometer, waarin de coureurs nog de beklimmingen van Jata (6 km aan 3,6%) en de San Pelalo (4,6 km aan 6,5%) voor de wielen geschoven kregen. Dit was het sein voor Astana om het tempo de hoogte in te jagen voor thuisrijder Pello Bilbao, waardoor de voorsprong van de koplopers smolt naar een halve minuut. Verona achtte hierop zijn moment gekomen om te versnellen, maar de Spanjaard wist zijn medevluchters niet af te schudden.

Lopez was de volgende vluchter die het probeerde. De ervaren klimmer sloeg – in tegenstelling tot zijn landgenoot Verona – wél een gat. De Sky-renner wist de top van de Jata een halve minuut sneller te ronden dan het peloton, waar Vincenzo Nibali zich op kop had gezet in dienst van de gebroeders Izagirre. In de daaropvolgende afzink rekende het peloton de overige vluchters in, terwijl ook Lopez langzaam van zijn pluimen verloor.

San Pelalo zorgt voor vuurwerk tussen de klassementsrenners 
Movistar broedde duidelijk op een plan met de ‘droomtandem’ Mikel Landa-Nairo Quintana, want de Spaanse formatie voerde het tempo flink op. Eenmaal de voet van de San Pelalo opgedraaid, was het Michael Matthews die verrassend een aanval plaatste. Hij kreeg echter al snel het gezelschap van Dylan Teuns en Alaphilippe. Dit was voor de Australiër het sein om het nogmaals te proberen, maar hij wist niet weg te raken.

Op de steile stroken van de San Pelalo was het Enric Mas – de nummer vier in de stand – die als een komeet naar voren schoot. De jonge Spanjaard werd echter weer ingerekend door Quintana en Ion Izagirre. Deze samensmelting bleek hét moment voor Alaphilippe om ten aanval te trekken. Zijn grootste tegenstrever Roglič leek te moeten passen, maar hij wist samen met een sterk opzettende Landa de oversteek te maken naar de plafonnerende Fransman.

De Sloveen van LottoNL-Jumbo ging door op zijn elan, maar Alaphilippe, Landa en Gorka Izagirre wisten zijn aanval te beantwoorden. In een tweede groepje hapten onder meer Quintana, Bauke Mollema, Ion Izagirre en Romain Bardet naar adem. In de natte afdaling van de San Pelalo werkten de vier koplopers goed samen, waardoor ze hun voorsprong op de achtervolgende groep – waar de organisatie ver te zoeken was – wisten uit te breiden. In het daaropvolgende elitesprintje ging Roglič als eerste aan, maar het was Alaphilippe die opnieuw als winnaar uit de bus rolde.

Dit artikel delen:

67 Reacties

Jandepandaman 3 april 2018 om 17:37

Alaphilippe toch wel laffe finale gereden imo.

Na die demarrage op die klim geen keer meer op kop gezien. Roglic legt een mooie basis voor de eindoverwinning door toch weer 20sec (incl. boni) te pakken op een paar grote concurrenten. Benieuwd of Alaphilippe daar een goed gat krijgt te verduren.

Vic413 3 april 2018 om 17:37

Lekker

rput 3 april 2018 om 17:37

Hoewel het natuurlijk allemaal mooie zeges zijn, wordt ik wel een beetje moe van telkens weer QS…

Bertvd 3 april 2018 om 17:38

Prachtige finale weer. En dat Quickstep: weergaloos. Drie dagen op rij WT races winnen.

Chasse_patate 3 april 2018 om 17:39

Landa staat nog kort in het klassement.

ditisdavid 3 april 2018 om 17:39

Slim van Roglic om als eerste die laatste haakse bocht in te duiken, heeft daarmee het hoogst haalbare gehaald in een sprint tegen twee explosievere renners. Absoluut de te kloppen man voor het algemeen klassement nu. Alaphilippe lijkt ook klaar om écht Valverde te bedreigen.

kelderfan 3 april 2018 om 17:40

Jammer dat Roglic het niet kon afmaken, maar Alaphilippe is slimmer en wint wederom.

Jelmer-038 3 april 2018 om 17:40

Roglic zeer sterk. Mollema prima. Alaphilippe sterke sprint. Landa goed herpakt.

Rhohan 3 april 2018 om 17:41

Alaphilippe dus de grote favoriet voor de eindzege hier. Ik zie Roglic hem niet lossen en ik zie het in de tijdrit wel ergens misgaan voor onze Sloveen. Of een Alaphillipe die compleet boven zichzelf uitstijgt tegen de klok.

PeterSelie 3 april 2018 om 17:43

Alaphillipe heeft altijd een slechte dag in zo’n rondje dus zal er wel nog doorzakken.

josi 3 april 2018 om 17:43

Roglic weer sterk, maar komt qua explosiviteit natuurlijk wat tekort tegen Alaphillipe. Geen schande uiteraard, en wel weer een mooie zaak voor zijn klassement.

havana 3 april 2018 om 17:43

Rooklik, afkomstig uit het skispringen, heeft weer zeer sterk gereden.

miguelon 3 april 2018 om 17:54

Schitterende opvoering weer van die Quick Step jonkies, dit is écht wel een entourage die renners beter maakt. Ze verliezen Kittel, Dan Martin, Trentin en de la Cruz aan kapitaalkrachtige teams, maar ze lijken alleen maar sterker te worden!
Mas, Cavagna, Hodeg, Jakobsen, Gaviria als piepkuikens, Alaphilippe, Jungels en Lampaert, geen 27 j oud. Eigen opleiding, goede teamspirit, er is geen team dat meer respect, vertrouwen en aanzien verdient dan dit topteam.

Merlinappa 3 april 2018 om 17:56

@rhohan

Waarom zou het in de tijdrit mis gaan met Roglic? Een van de beste, zoniet de beste tijdrijder in het Baskenland.

Jovic 3 april 2018 om 17:57

De manier van koers van Alaphilippe bevalt me wel, al was het wel fijner geweest als Roglic had gewonnen. Maar durf hebben Alaphilippe en Roglic beiden.

fringale 3 april 2018 om 17:58

Matthews toch eens even zijn Ardense hespen aan het testen geweest…

Lalsacien 3 april 2018 om 17:58

@jandepandaman kijk nog maar eens terug!
Roglic ging als eerste de laatste bocht in maar bij het uitkomen van de bocht zat Alaphilippe al naast hem. Die nam Julian wel erg scherp. Zijn zelfvertrouwen groeit met de dag.

Rhohan 3 april 2018 om 17:59

@Merlinappa:
Omdat onze Franse vriend ook 3e werd in de tijdrit van P-N en Roglic de gewoonte heeft om het in de beslissende fase te verknallen of materiaalpech te krijgen.

snoep de hond 3 april 2018 om 17:59

@Rhohan,
Na deze eerste 2 dagen ligt de favorietenrol gewoon bij Roglic. Hij doet op dit moment niks onder voor Alaphillipe, terwijl dit toch het terrein is dat op het lijf van de Fransman is geschreven. Op basis van zijn tijdritkwaliteiten moet hij gewoon in staat worden geacht om Alaphilippe op voldoende achterstand te rijden. Die tijdrit in PN was namelijk alles behalve vlak en daarom niet echt goed vergelijkingsmateriaal.

Natuurlijk geven resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar dat is nog geen reden om dan maar ineens Alaphilippe naar voren te schuiven als 'grote favoriet'.
Zeker niet als je als argument gebruikt dat er nog dingen fout kunnen lopen, want dat geldt voor alle renners.

ditisdavid 3 april 2018 om 18:05

@Rhohan
De tijdrit in Parijs-Nice had wel een totaal ander profiel natuurlijk. Daarnaast heeft Roglic toch echt wel een indrukwekkende staat van dienst op de tijdrit vergeleken met de rest van het veld.

ChefSpijker 3 april 2018 om 18:05

@Chasse_patate >>> Met de nadruk op ‘nog’. Landa gaat in de tijdrit heel veel inleveren.

Rhohan 3 april 2018 om 18:07

De tijdritten van Roglic zijn niet altijd even indrukwekkend en die die van Alaphillipe gaan continue beter (zelfs tot winst)

non-believer 3 april 2018 om 18:07

Mapei was er niks bij…

Titaantje 3 april 2018 om 18:08

Die Molard is op kousevoeten toch ook een goed seizoen aan het rijden. Leuk, hopelijk houdt hij dat vol.

IlPirata 3 april 2018 om 18:11

Quintana heeft nog wat werk te doen richting de tour.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.