Alaphilippe boekt tweede zege op rij na spectaculaire finale in Baskenland
foto: David Ramos/Getty Images
dinsdag 3 april 2018 om 17:34

Alaphilippe boekt tweede zege op rij na spectaculaire finale in Baskenland

Julian Alaphilippe heerst momenteel in de Ronde van het Baskenland. De Franse puncheur boekte in de straten van Bermeo zijn tweede ritzege op rij, na een spectaculaire finale. Primož Roglič strandde opnieuw op de tweede plaats, vlak voor Spanjaarden Gorka Izagirre en Mikel Landa. Door de zege van Alaphilippe mag Quick-Step Floors alweer zijn 23e(!) zege van het seizoen bijschrijven.

Op hol geslagen peloton breekt in stukken door Baskische wind 
De finishplaats van de openingsetappe van de Ronde van het Baskenland – Zarautz – was ditmaal gastheer van de tweede etappe. Het peloton werd omstreeks 13:15 losgelaten voor een 153 kilometer lange onderneming richting Bermeo. Waar de kopgroep gisteren snel de zegen kreeg van het peloton, was dat vandaag allerminst het geval. De Baskische kust gaf de aanwezige corredores blijkbaar voldoende inspiratie om te koersen, wat ervoor zorgde dat er na ruim 40 kilometer koers nog altijd geen vluchtgroep voorop reed.

Sterker nog: door de aanwezige wind brak het peloton in twee stukken. De tweede groep keek al snel tegen een achterstand aan van ruim een minuut. De twee smaakmakers van gisteren – Julian Alaphilippe en Primož Roglič – bleken bij de les. De coureurs die zich wél hadden laten verrassen, zagen hun situatie met het verstrijken van de kilometers nijpender worden. Het verschil tussen de twee groepen liep namelijk op tot bijna twee minuten.

Sterke kopgroep rijdt weg op eerste klim van de dag, storm gaat liggen 
Tussen al het waaiergeweld door moest er – uiteraard – ook nog geklommen worden. Op de eerste helling van de dag, de Natxitua (3,3 km aan 5,1%), wist een elfkoppige vluchtgroep zich af te scheiden van het eerste peloton: Alexis Vuillermoz, Michael Woods, land- en ploeggenoten Damiano Caruso en Alessandro De MarchiTao Geoghegan HartTsgabu Grmay en Ruben Guerreiro, Mark Padun en de Spanjaarden Carlos Verona, David Lopez en Daniel Navarro.

Ondanks het feit dat de best geplaatste vluchter – de Canadees Woods – voor aanvang van de etappe op slechts 1.01 stond van leider Alaphilippe, gaf het peloton zijn zegen aan de kopgroep. Dit gaf de tweede groep de mogelijkheid om de scheve situatie weer recht te zetten. Op de tweede beklimming van de dag, de Almika-Sollube (5,5 km aan 6,6%), was de situatie overzichtelijk. De jonge Oekraïner Padun kwam er als eerste boven, terwijl het peloton – aangevoerd door Quick-Step Floors en LottoNL-Jumbo – de achterstand beperkt wist te houden tot anderhalve minuut.

Vluchtgroep spat uiteen op de beklimming van Jata
Hierop werd er in gestrekte draf gereden naar de laatste 23 kilometer, waarin de coureurs nog de beklimmingen van Jata (6 km aan 3,6%) en de San Pelalo (4,6 km aan 6,5%) voor de wielen geschoven kregen. Dit was het sein voor Astana om het tempo de hoogte in te jagen voor thuisrijder Pello Bilbao, waardoor de voorsprong van de koplopers smolt naar een halve minuut. Verona achtte hierop zijn moment gekomen om te versnellen, maar de Spanjaard wist zijn medevluchters niet af te schudden.

Lopez was de volgende vluchter die het probeerde. De ervaren klimmer sloeg – in tegenstelling tot zijn landgenoot Verona – wél een gat. De Sky-renner wist de top van de Jata een halve minuut sneller te ronden dan het peloton, waar Vincenzo Nibali zich op kop had gezet in dienst van de gebroeders Izagirre. In de daaropvolgende afzink rekende het peloton de overige vluchters in, terwijl ook Lopez langzaam van zijn pluimen verloor.

San Pelalo zorgt voor vuurwerk tussen de klassementsrenners 
Movistar broedde duidelijk op een plan met de ‘droomtandem’ Mikel Landa-Nairo Quintana, want de Spaanse formatie voerde het tempo flink op. Eenmaal de voet van de San Pelalo opgedraaid, was het Michael Matthews die verrassend een aanval plaatste. Hij kreeg echter al snel het gezelschap van Dylan Teuns en Alaphilippe. Dit was voor de Australiër het sein om het nogmaals te proberen, maar hij wist niet weg te raken.

Op de steile stroken van de San Pelalo was het Enric Mas – de nummer vier in de stand – die als een komeet naar voren schoot. De jonge Spanjaard werd echter weer ingerekend door Quintana en Ion Izagirre. Deze samensmelting bleek hét moment voor Alaphilippe om ten aanval te trekken. Zijn grootste tegenstrever Roglič leek te moeten passen, maar hij wist samen met een sterk opzettende Landa de oversteek te maken naar de plafonnerende Fransman.

De Sloveen van LottoNL-Jumbo ging door op zijn elan, maar Alaphilippe, Landa en Gorka Izagirre wisten zijn aanval te beantwoorden. In een tweede groepje hapten onder meer Quintana, Bauke Mollema, Ion Izagirre en Romain Bardet naar adem. In de natte afdaling van de San Pelalo werkten de vier koplopers goed samen, waardoor ze hun voorsprong op de achtervolgende groep – waar de organisatie ver te zoeken was – wisten uit te breiden. In het daaropvolgende elitesprintje ging Roglič als eerste aan, maar het was Alaphilippe die opnieuw als winnaar uit de bus rolde.

RIDE Magazine
67 Reacties
Sorteer op:
3 april 2018 18:15
Mollema komt er nog wel doorheen van de week.

Alaph. komt niet in aanmerking voor eindwinst.

Doet Gaviria trouwens mee in Roubaix?

Stybar wint!
3 april 2018 18:23
@Lennimator
Nee, geen Gaviria in Paris-Roubaix. Trouwens, Boonen tipt alweer Terpstra voor zondag.
3 april 2018 18:24
@Rhonan niet overdrijven ... Roglic heeft vorig jaar 8 tijdritten gereden, ze 3 slechtste prestaties waren 65e, 14e en 12e ... de overige 5 allemaal in de top 10 waarvan 2 winst. Dan kan je niet zeggen dat er altijd wat mis gaat.
3 april 2018 18:26
Afgezien van die twee flink heuvelachtige tijdritten in Parijs-Nice dit en vorig jaar heeft Alaphilippe ook echt geen indrukwekkend trackrecord hoor. Heeft de laatste 2 seizoenen maar twee andere tijdritten gereden (13e in Abu Dhabi en 32e in Vuelta) en in 2016 niet in de top-20 op de Spelen of in de Tour (afgezien van klimtijdritten enige andere tijdrit dat jaar 8e in een matig bezet Californië, net voor een 19-jarige Powless).
3 april 2018 18:28
Quintana is volgens mij sowieso niet meer de Quintana van pak hem beet drie jaar geleden.
3 april 2018 18:36
Powless zou wel eens kunnen verrassen in die tijdrit.
3 april 2018 18:37
Alaph en Roglic beiden in topvorm. Wordt ook de rest van de week een mooi duel.
3 april 2018 18:41
Mollema wordt straks weer anoniem 8e.
3 april 2018 18:45
Teuns nog in training?
3 april 2018 18:45
Fijn dat Alla m weer pakt voor die Roglic. Die mag van mij weer terug naar het schanspringen, nep coureur. Gorka is behoorlijk goed in vorm dit jaar, doet m blijkbaar goed dat hij weer bij z'n broer zit. Landa ook redelijk, die krikt langzaam zijn vormpeil op. Fijn rondje dit iig.
3 april 2018 18:47
Hahaha miquelon, je loftuitingen aan het adres van QS zijn zo overdreven dat het sarcasme lijkt. Ik ken je als een chauvinistische Belgische kenner en liefhebber, maar omdat in een tekst sarcasme vaak slecht te herkennen is vraag ik je toch eenmaal nu: meen je dit of is het echt sarcastisch bedoeld?
3 april 2018 18:53
Ik verwacht dat Roglic 40 seconden tot een minuut pakt op Alaphillipe in de tijdrit. Trackrecord alaphillipe in vlakke tijdritten is niet indrukwekkend.
3 april 2018 18:55
@stenaloc

Roglic een nepcoureur...

Ik heb daar serieus even over zitten nadenken maar ik kom er maar niet uit. Op basis van wat vind jij dat dan als ik vragen mag?
3 april 2018 18:59
@ferox Denk toch dat Teuns wat tekort komt.
3 april 2018 19:11
@ mus: zijn eerste keus was schansspringen. Door een blessure ging hij noodgedwongen fietsen. Niks mis mee maar ik zie liever renners die als primaire passie wielrennen hebben. Bovendien vinden al die WFers m voornamelijk interessant omdat hij bij TLJ rijdt en ik stoor mij dit misplaatste (weliswaar verkapt) chauvisnime. Vandaar dat ik chargeer, hij rijdt natuurlijk verdomd hard (niet dat ik het helemaal vertrouw maar heb 0.0 bewijs dus daar ga ik mij verder niet aan wagen).
3 april 2018 19:28
Stenalic

Ik vindt dat je echt geen verstand van wielrennen heb dus praat geen piep topic is de beste op dit moment lost de grote namen
3 april 2018 19:29
@stenalic. Ieder zijn mening, maar wat een onzin kraam jij uit (mijn mening). Al je argumenten zijn verkapt anti-supporteren.
3 april 2018 19:31
Ok. Ik zie 10x liever een ex schansspringer die (met succes) aanvalt dan iemand die al vanaf zijn 4e voor het wielrennen leeft en niet meer doet dan volgen.

Want wat boeit mij dat nou wat ze vroeger deden aan sport. Het gaat mij om hoe ze vandaag de dag koersen. En je kan zeggen van roglic wat je wil. Maar hij valt aan zodra het kan ipv te volgen en gokken op zn tijdrit
3 april 2018 19:33
Dus omdat mensen hier bovengemiddelde interesse hebben in een renner van een Nederlandse ploeg, ga je lekker een beetje trollen. Vind anti-supporteren persoonlijk veel irritanter.
Ben wel benieuwd wat je mening is over het harde fietsen van het gehele QS team overigens.
3 april 2018 19:36
@Stenalic
Je eerste argument is echt een onzin-argument, dan zijn er heel wat nepcoureurs in het peloton waaronder Dumoulin, die ging ook 'per ongeluk eens bij het fietsen kijken'.
3 april 2018 19:37
Als Quintana zn vorm naar juli nog wat aanscherpt, zal hij een perfecte meesterknecht zijn voor Landa. Quintana moet toch wel een goed deel van de Sky trein door de gehaktmolen kunnen draaien.
3 april 2018 19:38
Heb de twee eerste ritten niet gezien - zo te zien jammer. Roglic kan mij wel bekoren, met zijn aanvallende rijden. :-)
Die Alaphilippe is een klasbak pur sang, en zo labiel als een konijn. Mooie combo.
3 april 2018 19:43
Wordt inderdaad steeds meer voetbalzone hier...

Stybar wint!
3 april 2018 19:55
Ach, een goed gefungeerd argument om 'm niet te mogen heb ik niet nee. Net als de meeste hier die andere renners niet echt mogen. Hoeft ook niet volgens mij, een goede objectieve standaard is daar namelijk niet voor. Wel schattig om te zien dat al die fanboys er gelijk bovenop duiken.
3 april 2018 20:07
@stenalic
Waar ik 'op duik' is jouw ongefundeerde belediging aan een goede wielrenner. Je suggereert zelfs impliciet dat er doping in het spel zou kunnen zijn. Jouw reactie is mij en anderen 'fanboys' noemen. Ik vind dit laag, op het niveau van een troll.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.