Alaphilippe boekt tweede zege op rij na spectaculaire finale in Baskenland
foto: David Ramos/Getty Images
dinsdag 3 april 2018 om 17:34

Alaphilippe boekt tweede zege op rij na spectaculaire finale in Baskenland

Julian Alaphilippe heerst momenteel in de Ronde van het Baskenland. De Franse puncheur boekte in de straten van Bermeo zijn tweede ritzege op rij, na een spectaculaire finale. Primož Roglič strandde opnieuw op de tweede plaats, vlak voor Spanjaarden Gorka Izagirre en Mikel Landa. Door de zege van Alaphilippe mag Quick-Step Floors alweer zijn 23e(!) zege van het seizoen bijschrijven.

Op hol geslagen peloton breekt in stukken door Baskische wind 
De finishplaats van de openingsetappe van de Ronde van het Baskenland – Zarautz – was ditmaal gastheer van de tweede etappe. Het peloton werd omstreeks 13:15 losgelaten voor een 153 kilometer lange onderneming richting Bermeo. Waar de kopgroep gisteren snel de zegen kreeg van het peloton, was dat vandaag allerminst het geval. De Baskische kust gaf de aanwezige corredores blijkbaar voldoende inspiratie om te koersen, wat ervoor zorgde dat er na ruim 40 kilometer koers nog altijd geen vluchtgroep voorop reed.

Sterker nog: door de aanwezige wind brak het peloton in twee stukken. De tweede groep keek al snel tegen een achterstand aan van ruim een minuut. De twee smaakmakers van gisteren – Julian Alaphilippe en Primož Roglič – bleken bij de les. De coureurs die zich wél hadden laten verrassen, zagen hun situatie met het verstrijken van de kilometers nijpender worden. Het verschil tussen de twee groepen liep namelijk op tot bijna twee minuten.

Sterke kopgroep rijdt weg op eerste klim van de dag, storm gaat liggen 
Tussen al het waaiergeweld door moest er – uiteraard – ook nog geklommen worden. Op de eerste helling van de dag, de Natxitua (3,3 km aan 5,1%), wist een elfkoppige vluchtgroep zich af te scheiden van het eerste peloton: Alexis Vuillermoz, Michael Woods, land- en ploeggenoten Damiano Caruso en Alessandro De MarchiTao Geoghegan HartTsgabu Grmay en Ruben Guerreiro, Mark Padun en de Spanjaarden Carlos Verona, David Lopez en Daniel Navarro.

Ondanks het feit dat de best geplaatste vluchter – de Canadees Woods – voor aanvang van de etappe op slechts 1.01 stond van leider Alaphilippe, gaf het peloton zijn zegen aan de kopgroep. Dit gaf de tweede groep de mogelijkheid om de scheve situatie weer recht te zetten. Op de tweede beklimming van de dag, de Almika-Sollube (5,5 km aan 6,6%), was de situatie overzichtelijk. De jonge Oekraïner Padun kwam er als eerste boven, terwijl het peloton – aangevoerd door Quick-Step Floors en LottoNL-Jumbo – de achterstand beperkt wist te houden tot anderhalve minuut.

Vluchtgroep spat uiteen op de beklimming van Jata
Hierop werd er in gestrekte draf gereden naar de laatste 23 kilometer, waarin de coureurs nog de beklimmingen van Jata (6 km aan 3,6%) en de San Pelalo (4,6 km aan 6,5%) voor de wielen geschoven kregen. Dit was het sein voor Astana om het tempo de hoogte in te jagen voor thuisrijder Pello Bilbao, waardoor de voorsprong van de koplopers smolt naar een halve minuut. Verona achtte hierop zijn moment gekomen om te versnellen, maar de Spanjaard wist zijn medevluchters niet af te schudden.

Lopez was de volgende vluchter die het probeerde. De ervaren klimmer sloeg – in tegenstelling tot zijn landgenoot Verona – wél een gat. De Sky-renner wist de top van de Jata een halve minuut sneller te ronden dan het peloton, waar Vincenzo Nibali zich op kop had gezet in dienst van de gebroeders Izagirre. In de daaropvolgende afzink rekende het peloton de overige vluchters in, terwijl ook Lopez langzaam van zijn pluimen verloor.

San Pelalo zorgt voor vuurwerk tussen de klassementsrenners 
Movistar broedde duidelijk op een plan met de ‘droomtandem’ Mikel Landa-Nairo Quintana, want de Spaanse formatie voerde het tempo flink op. Eenmaal de voet van de San Pelalo opgedraaid, was het Michael Matthews die verrassend een aanval plaatste. Hij kreeg echter al snel het gezelschap van Dylan Teuns en Alaphilippe. Dit was voor de Australiër het sein om het nogmaals te proberen, maar hij wist niet weg te raken.

Op de steile stroken van de San Pelalo was het Enric Mas – de nummer vier in de stand – die als een komeet naar voren schoot. De jonge Spanjaard werd echter weer ingerekend door Quintana en Ion Izagirre. Deze samensmelting bleek hét moment voor Alaphilippe om ten aanval te trekken. Zijn grootste tegenstrever Roglič leek te moeten passen, maar hij wist samen met een sterk opzettende Landa de oversteek te maken naar de plafonnerende Fransman.

De Sloveen van LottoNL-Jumbo ging door op zijn elan, maar Alaphilippe, Landa en Gorka Izagirre wisten zijn aanval te beantwoorden. In een tweede groepje hapten onder meer Quintana, Bauke Mollema, Ion Izagirre en Romain Bardet naar adem. In de natte afdaling van de San Pelalo werkten de vier koplopers goed samen, waardoor ze hun voorsprong op de achtervolgende groep – waar de organisatie ver te zoeken was – wisten uit te breiden. In het daaropvolgende elitesprintje ging Roglič als eerste aan, maar het was Alaphilippe die opnieuw als winnaar uit de bus rolde.

RIDE Magazine
67 Reacties
Sorteer op:
3 april 2018 20:12
"Nepcoureur" was met een knipoog. Ik zeg dat ik chargeer. Punt is dat je vaak helemaal niet weet waarom je de ene renner fantastisch vindt en de andere juist niet.
3 april 2018 20:18
Quote:
Punt is dat je vaak helemaal niet weet waarom je de ene renner fantastisch vindt en de andere juist niet.

Goed punt, matige uitvoering.
3 april 2018 20:19
Het niveau is hier weer dusdanig hoog dat ik even veronderstelde dat het al juli was.
3 april 2018 20:27
Uitslag van Dylan Teuns is idd niet al te goed, maar hij had een hoogtestage achter de rug. Hij wist niet goed wat te verwachten van deze ronde, maar zal er wel staan in de Waalse Pijl hoor. Zelfde met Vanendert, die heeft zich een beetje getest gisteren, maar gaat zich niet pleuris rijden voor een 9de plaats. Ook hij zal er staan in de klimklassiekers. Dan is er nog het enigma Wellens, die na Parijs-Nice niks meer gereden heeft door ziekte en hier bewust overslaat.
3 april 2018 20:28
Alaphilippe is gewoon goed in als eerste wiel over de meet drukken op geaccidenteerd terrein. daarnaast deed hij ook in platte, lange koersen zoals MSR en het WK NO mee vd overwinning, gewoon een topcoureur en mijns inziens de grootste belager van Valverde in de Ardennen straks.
3 april 2018 20:33
De nepvent geen aandacht besteden is de enge juiste remedie. Spoort niet maar heeft ook geen verstand van fietsen. "Nepvent" en "spoort niet" natuurlijk met een knipoog en wat gechargeerd.
3 april 2018 20:35
We spreken elkaar na de Ardennenklassiekers @RV. APH is kansloos tegen Valverde!
3 april 2018 20:40
'Appie' heeft ook nog Gilbert is zijn team he, die waren er vorig jaar allebei niet bij.

Overigens heeft Stenalic het volste recht om Roglic een rare renner te vinden, dat vind ik nou weer van Froome bijvoorbeeld (snelwandelaar op een fiets)
3 april 2018 21:06
Voorlopig een duel Quickstep vs TLJ. Roglic heeft nog het voordeel van de vlakke tijdrit, daar zal hij zijn voorsprong uit moeten breiden
3 april 2018 21:07
Voorlopig een duel Quickstep vs TLJ. Roglic heeft nog het voordeel van de vlakke tijdrit, daar zal hij zijn voorsprong uit moeten breiden en dan hopen dat hij de laatste 2 verradelijke ritten kan doorstaan.
3 april 2018 21:07
Wat een gezever in de Marge weer....
Roglic gewoon wereldtop..goede puncheur..tijdrijder....klassementsman misschien zelfs wel voor de monumenten ooit...
Dan heb je bij LottoJumbo nog 1 van de beste sprinters ter wereld Dylan Groenewegen...kan alleen maar beter worden...
Bennet goede opkomende klassementsman die alleen maar kan groeien...
Kruiswijk best goed in vorm al en kan best nog eens verrassen dit jaar...
Nog een rits leuke renners Powless een mooi talent niet te beroerd om te knechten net als de Tier kan alleen maar beter...
Onze tijdrittoppers van Emden en Clement hoeven zich niet meer te bewijzen...
Gesink kan bij mooi weer echt nog een krachttoer uithalen en is echt nog niet uitgeblust...
Timo Roosen begint een goede klassiekerrenner te worden en van Koppel de nieuwe Demare/Kristoff over 1/2 jaartjes ? Is nog jong
Battaglin kan een beetje van alles wat...moet beter benut worden...
Nog een paar leuke talenten Eenkhoorn Kuss Olivier....
Knechten ook genoeg...Wijnands knalde al flink erop in Vlaanderen toch...
Zo hoop dat de TLJ er nu wat positiever uit ziet;-))
3 april 2018 21:20
@achterhoeker..... Boom heb je bewust weg gelaten in je opsomming ?;)
3 april 2018 21:28
@skylimit
Niet bewust wel onbewust...
Hij is niet mijn favoriete renner maar als ie in vorm is dan is het een klasbak..
Hoop dat ie dit jaar nog weer in vorm komt want als ie gezond is dan is ie echt te goed voor Roompot of Wanty....
Laten we het maar niet over de medische nazorg opbouw hebben bij TLJ
3 april 2018 22:08
QS als Mapei ...... Ik hoop van niet..... maar, de gedachte komt ongewenst op....
3 april 2018 22:32
In de tijdrit kan Roglic tijd winnen. In de laatste zware rit echter zou hij die tijd zomaar weer kunnen verliezen. Denk dat Landa de grootste concurrent wordt. Wordt nog spannend.
4 april 2018 10:37
@teunster, ik meen dat het team met de middelen die het heeft, en dat is niet wat de top 5 heeft maar net daaronder, jaar na jaar het best presteert. Dat verdient waardering. Maar op dergelijke fora stel je alles wat scherper dan je het eigenlijk bedoelt, dus ja, puur sarcasme, nee, maar overdrijven, zeker!
4 april 2018 13:18
@achterhoeker
Waarom probeer je nu een punt te maken voor wat betreft de sterkte van het team van TLJ? Daar was toch helemaal geen discussie over hier?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.