Alaphilippe klopt Roglič in openingsrit Ronde van het Baskenland
foto: David Ramos/Getty Images
maandag 2 april 2018 om 17:47

Alaphilippe klopt Roglič in openingsrit Ronde van het Baskenland

Julian Alaphilippe heeft in kustplaats Zarautz de openingsrit van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Fransman klopte zijn medevluchter Primož Roglič, nadat zij op de slotklim waren weggereden bij een favorietengroepje. Hij bezorgde zijn ploeg Quick-Step Floors daarmee alweer de 22e zege van het seizoen, een dag na het prachtige succes van zijn ploeggenoot Niki Terpstra in de Ronde van Vlaanderen. Alaphilippe is tevens de eerste leider in de WorldTour-koers.

Het peloton begon de eerste etappe in het uiterste noorden van het Baskenland vandaag zonder Martijn Tusveld. De Sunweb-renner stond op de startlijst maar moest verstek laten gaan omdat hij kampt met een terugslag van de ziekte van Pfeiffer. Al vroeg in de etappe kozen Ibai Salas, Jonathan Lastra, Aitor Gonzalez en Amanuel Gebreigzabhier het hazenpad en kregen de ruimte van hun collega’s. De vier vluchters bouwden een maximale voorsprong op van zo’n vier minuten.

De Gendt in een zucht
Lastra kwam als eerste boven op de eerste beklimming van de dag, de Jaizkibel – bekend uit de Clásica San Sébastian. De Spanjaard verdiende daarvoor zes punten. De vluchters konden hun voorsprong echter niet vasthouden, want op de tweede beklimming was de marge nog maar een halve minuut. Thomas De Gendt zag zijn kans schoon en reed op deze Maddiola in een zucht naar het leidende kwartet. Ook Dario Cataldo ging in de tegenaanval en sloot aan.

De inspanningen van De Gendt waren niet voor niets, want de Belg van Lotto Soudal pakte vervolgens de meeste bergpunten. De voorsprong van de kopgroep liep daarna weer iets op onderweg naar de derde klim. Aan de voet moest Salas zijn vijf medevluchters laten gaan en zakte terug in het peloton. Lastra jaagde vervolgens – net als op de Jaizkibel – op Garate Gaina met succes op de meeste bergpunten.

De ploeggenoten van Mikel Landa en Nairo Quintana bij Movistar bepaalden intussen het tempo in het peloton, dat bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer 1’30” achter de kopgroep reed. De vluchters rekten hun voorsprong nog even op naar zo’n twee minuten, maar door onder andere AG2R La Mondiale, UAE Emirates en Katusha kwam het peloton steeds dichterbij. Bij het ingaan van de laatste 25 kilometer werd de kopgroep ingerekend.

Roglic sterk
Het peloton bleef gesloten op de vierde beklimming van de dag, waar Michał Kwiatkowski als eerste de top passeerde. Ook de slotklim van Elkano Gaina werd door de renners gezamenlijk aangevangen. Primož Roglič zette zich op de flanken van de lastige helling op kop en zorgde ervoor dat het peloton kraakte. De Sloveen van LottoNL-Jumbo scheidde zich met Nairo Quintana en Julian Alaphilippe zelfs af van de flink uitgedunde groep.

Op de slotklim van de dag met pieken van 20 procent moest Quintana zijn twee medevluchters laten gaan. Alaphilippe probeerde met een lange sprint naar de top Roglič te lossen, maar de Sloveen gaf geen krimp. In de snelle afdaling die volgde, bleef het duo samen waardoor een sprint-a-deux de beslissing moest brengen. Hoewel Alaphilippe zijn spurt vroeg begon en Roglič nog dichtbij leek te komen, ging de zege net als gisteren naar de ploeg van Patrick Lefevere.

De groep achtervolgers met daarbij onder anderen de favorieten Landa, Quintana en Gorka Izagirre en onze landgenoot Bauke Mollema kwam 23 seconden later over de finish. Voor Ion Izagirre is de schade groter, de Spanjaard verloor in het bijzijn van Vincenzo Nibali 51 seconden op Alaphilippe en Roglič. Kwiatkowski won dit seizoen al de Volta ao Algarve en Tirreno-Adriatico, maar moet in het Baskenland na één dag al 3’54” toegeven. Ook David De la Cruz kon in de uitslag geen potten breken voor Sky en kwam als 29e (+1’12”) over de streep.

RIDE Magazine
67 Reacties
Sorteer op:
2 april 2018 17:48
Netjes, Primoz!
2 april 2018 17:49
Wat zou roglic in de Ardennen kunnen? Wint nog bijna van alaphillipe van kop af..
2 april 2018 17:49
Tjonge, die twee waren drie klassen beter dan de rest. Armoedig hoe Quintana moest lossen.

Het is Quick-Step gegund, die winnen immers niet zo vaak.
2 april 2018 17:49
Sterke Roglic hoor.

Bauke ook goed en Vanendert weer een keer op de voorposten is ook verrassend.
2 april 2018 17:50
Ging Alaphilippe bijna nog de fout in zo vroeg aan te gaan.
Roglic toch wel favoriet voor de eindzege. Wat had zo'n man gekund als hij al als jong ventje serieus voor het fietsen was gegaan?
2 april 2018 17:51
Roglic, met deze vorm wint ie het eindklassement, lijkt mij. Echt een topper.
2 april 2018 17:52
Wow. Roglic echt beresterk op die klim zeg. En vanendert... ik dacht serieus dat die was gestopt haha

Roglic legt hier een mooie basis voor de eindzege.
2 april 2018 17:52
Landa zeg, poeh
2 april 2018 17:53
Wat een klasbak zeg Roglic en wat zullen ze bij TLJ blij zijn met zn recente contractverlenging
2 april 2018 17:54
Wat is Vanendert toch een mysterieuze renner.
2 april 2018 17:54
Ik juich pas aan het einde van de ronde als roglic op 1 staat. Hij heeft vaak nogal vreemde valpartijen door onoplettendheid
Nu nog leren rechtdoor sprinten ..
2 april 2018 17:55
Sky mist hier toch een kopman. Rijden zich helemaal leeg voor De La Cruz, maar De La Cruz is duidelijk geen Bernal :)
2 april 2018 17:55
Dat was close; jammer Quickstep weer.
Maar Roglic ligt op koers voor een mooi klassement.
Sterk van De Tier om Roglic zo goed af te zetten.
2 april 2018 17:58
Waarom trok die quickstepper in de tweede groep zo hard door? Die neemt nog seconden terug voor quintana, Izagerre en Bardet. Er waren al geen boni's meer weg te halen. Wan t er zat er nog 1 voor die hij niet meer kon pakken.
2 april 2018 17:58
Vanendert gaat weer top 10 rijden in de Waalse Pijl, Gorka is dit jaar de betere Izagirre en Roglic gaat de Ronde winnen.
2 april 2018 17:59
Maak Roglic toch eens kopman in een grote ronde. Zo'n renner laten richten op dagsucces is echt verspilling van zijn talent.
2 april 2018 18:01
Misschien wordt Roglic dit jaar wel kopman in de Tour. Zou me niet verbazen als hij daar Kruijswijk gaat overvleugelen.
2 april 2018 18:01
@ronddraaien. Goed plan! Een rittenkaper heeft TLJ immers al!
2 april 2018 18:03
@BQS
Tsja, ik dacht hetzelfde. Roglic wil er naast komen, maar Alaphilippe gaat wel erg naar links.

Desalniettemin, goed gereden van Roglic.
2 april 2018 18:05
Waarom doet BMC hier niet mee, is toch een WT koers ?
2 april 2018 18:05
Nibali rijdt hier gewoon weer top 20 na gisteren de finale te hebben gereden van RVV.
2 april 2018 18:06
De grote vraag is natuurlijk, wie gaat de Tour de France winnen voor QS?
2 april 2018 18:07
Volgens mij zijn Bennett, Roglic & Kruijswijk de rondekopmannen van TLJ. Maar aangezien Groenewegen serieuze kansen heeft op meerdere etappes in de Tour lijkt me dat de algemene klassementen ambities voornamelijk in de Giro en de Vuelta liggen inclusief 'klassementstrein' a la Sky of Mobistar. Dus voor de tour een 4 a 5 tal ondersteuning in de sprinttrein voor Dylan en dan de klimmers het op z'n eentje uit laten zoeken of na een aantal bergetappes kijken wie er het best voor staat van de 2 of 3.
2 april 2018 18:10
@polleke.
Bmc doet mee.

@ronddraaien
Er is een meerjarenplan met Roglic opgesteld, waarbij hij zich eerst richt op wt rondes van een week. Een volgende stap is een grote ronde voor een klassement. Zover gecommuniceerd is dat nog niet voor 2018, maar als zijn groei zich doorzet, ook in hooggebergte, dan zou dat best in 2019 een doel kunnen zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.