Alaphilippe klopt Roglič in openingsrit Ronde van het Baskenland
foto: David Ramos/Getty Images
maandag 2 april 2018 om 17:47

Alaphilippe klopt Roglič in openingsrit Ronde van het Baskenland

Julian Alaphilippe heeft in kustplaats Zarautz de openingsrit van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Fransman klopte zijn medevluchter Primož Roglič, nadat zij op de slotklim waren weggereden bij een favorietengroepje. Hij bezorgde zijn ploeg Quick-Step Floors daarmee alweer de 22e zege van het seizoen, een dag na het prachtige succes van zijn ploeggenoot Niki Terpstra in de Ronde van Vlaanderen. Alaphilippe is tevens de eerste leider in de WorldTour-koers.

Het peloton begon de eerste etappe in het uiterste noorden van het Baskenland vandaag zonder Martijn Tusveld. De Sunweb-renner stond op de startlijst maar moest verstek laten gaan omdat hij kampt met een terugslag van de ziekte van Pfeiffer. Al vroeg in de etappe kozen Ibai Salas, Jonathan Lastra, Aitor Gonzalez en Amanuel Gebreigzabhier het hazenpad en kregen de ruimte van hun collega’s. De vier vluchters bouwden een maximale voorsprong op van zo’n vier minuten.

De Gendt in een zucht
Lastra kwam als eerste boven op de eerste beklimming van de dag, de Jaizkibel – bekend uit de Clásica San Sébastian. De Spanjaard verdiende daarvoor zes punten. De vluchters konden hun voorsprong echter niet vasthouden, want op de tweede beklimming was de marge nog maar een halve minuut. Thomas De Gendt zag zijn kans schoon en reed op deze Maddiola in een zucht naar het leidende kwartet. Ook Dario Cataldo ging in de tegenaanval en sloot aan.

De inspanningen van De Gendt waren niet voor niets, want de Belg van Lotto Soudal pakte vervolgens de meeste bergpunten. De voorsprong van de kopgroep liep daarna weer iets op onderweg naar de derde klim. Aan de voet moest Salas zijn vijf medevluchters laten gaan en zakte terug in het peloton. Lastra jaagde vervolgens – net als op de Jaizkibel – op Garate Gaina met succes op de meeste bergpunten.

De ploeggenoten van Mikel Landa en Nairo Quintana bij Movistar bepaalden intussen het tempo in het peloton, dat bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer 1’30” achter de kopgroep reed. De vluchters rekten hun voorsprong nog even op naar zo’n twee minuten, maar door onder andere AG2R La Mondiale, UAE Emirates en Katusha kwam het peloton steeds dichterbij. Bij het ingaan van de laatste 25 kilometer werd de kopgroep ingerekend.

Roglic sterk
Het peloton bleef gesloten op de vierde beklimming van de dag, waar Michał Kwiatkowski als eerste de top passeerde. Ook de slotklim van Elkano Gaina werd door de renners gezamenlijk aangevangen. Primož Roglič zette zich op de flanken van de lastige helling op kop en zorgde ervoor dat het peloton kraakte. De Sloveen van LottoNL-Jumbo scheidde zich met Nairo Quintana en Julian Alaphilippe zelfs af van de flink uitgedunde groep.

Op de slotklim van de dag met pieken van 20 procent moest Quintana zijn twee medevluchters laten gaan. Alaphilippe probeerde met een lange sprint naar de top Roglič te lossen, maar de Sloveen gaf geen krimp. In de snelle afdaling die volgde, bleef het duo samen waardoor een sprint-a-deux de beslissing moest brengen. Hoewel Alaphilippe zijn spurt vroeg begon en Roglič nog dichtbij leek te komen, ging de zege net als gisteren naar de ploeg van Patrick Lefevere.

De groep achtervolgers met daarbij onder anderen de favorieten Landa, Quintana en Gorka Izagirre en onze landgenoot Bauke Mollema kwam 23 seconden later over de finish. Voor Ion Izagirre is de schade groter, de Spanjaard verloor in het bijzijn van Vincenzo Nibali 51 seconden op Alaphilippe en Roglič. Kwiatkowski won dit seizoen al de Volta ao Algarve en Tirreno-Adriatico, maar moet in het Baskenland na één dag al 3’54” toegeven. Ook David De la Cruz kon in de uitslag geen potten breken voor Sky en kwam als 29e (+1’12”) over de streep.

RIDE Magazine
67 Reacties
Sorteer op:
2 april 2018 18:14
God weer een goede prestatie van een LottoNL man. Je zou haast gaan denken dat LottoNL een goed beleid heeft he schipperaar?
2 april 2018 18:15
@tdola
En dat zou ook de beste weg zijn voor zo'n renner.
Een grote ronde met het langere klimwerk is toch nog andere koek. Gooi hem daar nog niet meteen in met te veel druk. 2019 de Giro? Fijne renner hoor
Waar is Zakarin geeindigt?
2 april 2018 18:16
Roglic dit jaar gewoon nog een vrije rol geven in de Tour en Dylan lekker laten sprinten en dan volgend jaar eventueel(afhankelijk van zijn ontwikkeling) Roglic kopman in de Tour en Groenewegen een jaartje naar de Giro en Vuelta of Iets dergelijks.
2 april 2018 18:17
Meerjarenplannen zijn goede zaak, maar deze is dan te voorzichtig opgesteld. Roglic had zich naast rondjes van een week gerust kunnen focussen op één grote ronde. Kruijswijk en Bennett zijn beiden geen mannen die een volledige ploeg in dienst verdienen.
2 april 2018 18:17
Idd erg knap van Nibali na gisteren
2 april 2018 18:22
Over meerjarenplannen gesproken. Kent iemand het geval Dumoulin? Die had ook een meerjarenplan, die Vuelta die hij per ongeluk bijna won was ook niet de bedoeling, hij liep enkel wat voor op het plan. Daarom ging Tom in 2016 ook niet voor een algemeen klassement in de grote rondes... Heeft dit plan gewerkt? Was dit plan te voorzichtig? Die conclusie mag iedereen voor zichzelf maken denk ik.
2 april 2018 18:26
Gelukkig was ik dus niet de enige die me ergerde aan de sprint van Alaphilippe. Rechtdoor sprinten is schijnbaar erg moeilijk.
2 april 2018 18:26
@wernerfranke, Kruijswijk had de giro gewonnen als die een beetje een ploeg om zich heen had, Roglic heeft nog niets bewezen in het algemeen klassement van een grote ronde
2 april 2018 18:29
@r525:

Misschien was hij helemaal niet zover gekomen of heeft hij geen nadeel gehad van zijn eerdere topsportcarrière. Hij heeft net als een wielrenner cq andere topsporter geleerd om een topsportleven te leiden, daar was hij niet verder mee gekomen als hij al vroeger op de fiets had gezeten. Mogelijk heeft zijn misfortuin bij zn vorige sport wel een extra motivatie gegeven die hij niet gehad had als hij enkel een normale fietser was geweest vanaf zijn jeugd. Verder zou ik niet uitsluiten dat zijn training voor skispringer ook voordelen heeft, zaken die je bij je jeugd nog niet zo traint op een fiets. Zaken als bepaalde flexibiliteit vanuit de rug en natuurlijk core stabiliteit.
2 april 2018 18:31
Knappe prestatie van Roglic , dat belooft veel goeds voor de komende weke(n).
2 april 2018 18:34
Roglic weer ijzersterk. Zowel bergop als naar de meet het meest werk verricht en toch heeft Alaphilippe nog de nodige moeite om hem voor te blijven. Doet uitstekende zaken voor het AK zo.
2 april 2018 18:39
Nice goed dat die een voorsprong heeft, zeker met de zware klimmen die nog gaan komen!
2 april 2018 18:40
Zie bij de uitslagen NIBALI hahhahaha. Die reed gisteren nog de RvV. Wordt een gevaarlijke klant!
2 april 2018 18:41
Niet te snel toeteren,beiden zijn fantastische renners, maar er is altijd een dag,dat ze er doorheen zakken.
Wel slim voluit gereden van beiden tot aan de meet.
2 april 2018 18:44
@Werner
Dus een Kruijswijk verdient dat niet, maar een Roglic zou je zomaar een hele ploeg meegeven als kopman in de Tour? Juist..
2 april 2018 19:03
Bmc matig hoor
2 april 2018 19:03
Dat zeg ik toch niet? Ik zeg dat ik Roglic nooit in dienst van Bennett of Kruijswijk zou laten rijden.
2 april 2018 19:07
QS met nummer 22. Wat een ploeg.
2 april 2018 19:16
De La Cruz uiteindelijk in een derde groepje achter de twee op meer dan een minuut. Zakarin ook in die groep. Kwiatkowski op vier minuten. Porte op zeven.
2 april 2018 19:20
Fantasties weer van Roglic, laat zien dat je niet vanaf je tiende op een fiets hoeft te zitten en als je Philippe kan volgen in de afdaling ben je geen brokkenpiloot.
Feit blijkt weer dat fietsers die voorheen voetbal, atletiek etc suitoefenden heel snel de overstap naar fietsen kunnen maken en soms zelfs een voorsprong hebben. Multisport, het nieuwe wielrennen, niet verbaasd als Pedersen een goed langlaufer was.
2 april 2018 19:24
Bij Alaphilippe lijkt het soms te laconiek, zelfs nu heb je het idee dat hij nog beter kan.
2 april 2018 19:25
@schipperaar - dat zou mij wel verbazen aangezien ze daar in Denemarken niet zo goed in zijn.
On: Ik wil Roglic in de heuvelklassieker zien - laat hier en ook in de Tirreno mooie dingen zien op stijle hellingen.
2 april 2018 19:26
Mollema in de juiste groep binnen. Prima
2 april 2018 19:28
Goed, dat er een meerjarenplan is. Roglic fiets nog niet zo lang en een kopman in een grote ronde heeft nu eenmaal veel inhoud nodig. De TDF zal wel een test worden. Zakt hij erdoor, dan maar gaan voor dagsucces.

Zou Roglic ook graag eens zien in de Waalse Pijl. Het wringen gaat hem ook steeds beter af. Begon vandaag ook vrijwel vooraan de klim.
2 april 2018 19:41
Waalse Pijl moet hem wel liggen nav wat ik hem vandaag zag doen.

Maar laat hem zich maar lekker focussen op rondes van een week met (of zonder) tijdrit. Daarin is hij wereldtop.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.