Alaphilippe maakt favorietenstatus waar in het Baskenland
foto: Cor Vos
dinsdag 9 april 2019 om 17:18

Alaphilippe maakt favorietenstatus waar in het Baskenland

Julian Alaphilippe heeft de tweede etappe gewonnen in de Ronde van het Baskenland. De Fransman van Deceuninck-Quick-Step won in Gorraitz na een elitesprintje bergop. Hij bleef een sterke Bjorg Lambrecht en Michal Kwiatkowski voor. De leiderstrui blijft in het bezit van Maximilian Schachmann.

Zumarraga was ook vandaag het vertrekpunt van de Ronde van het Baskenland, maar ditmaal finishten de renners 149,5 kilometer verderop, in Gorraiz, zo’n zes kilometer ten oosten van Pamplona. De renners konden zich opmaken voor een lastige etappe, gezien de vele hoogtemeters én onverharde sectoren! Bovendien liep de laatste kilometer flink bergop.

Vier vluchters krijgen nauwelijks ruimte 
Het peloton vertrok pas na de middag, en dat zonder de (nog altijd) geblesseerde Mark Padun. Al snel konden we namen opschrijven van de vroege vluchters: thuisrijder Garikoitz Bravo, Spanjaard Julen Amezqueta, Fransman Julien Bernard én Colombiaan Darwin Atapuma. Dit viertal wist een maximale voorsprong te pakken van drie minuten.

Rohan Dennis probeerde het in de openingsfase – foto: Cor Vos

Het peloton had de situatie echter onder controle, waardoor de vluchters al op vijftig kilometer van de streep werden ingerekend. En dat allemaal nét voor het opdraaien van de eerste onverharde strook. Het zorgde voor flink wat nervositeit, maar het echte spektakel bleef uit. Er ontstonden aardig wat scheuren, waardoor een aantal renners moest lossen.

Spektakel blijft uit op de onverharde wegen 
Toch begonnen we met een grote groep aan de laatste twintig kilometer. Maar een massasprint kregen we zeker niet in finishplaats Gorraiz, aangezien de finale nog bijzonder lastig was. Zo kregen de renners nog een laatste onverharde strook voor de kiezen, gevolgd door een ongecategoriseerd klimmetje.

De renners zien af op de gravelwegen – foto: Cor Vos

Draaien, keren, draaien, keren… In de bijzonder technische finale reed Astana flink door, waardoor de groep werd uitgedund. Zo reed Adam Yates in de achterhoede, al was dat te wijten aan een lekke band op de laatste grindstrook. De topfavoriet voor de eindzege zou uiteindelijk kostbare tijd verliezen.

Pechvogel Yates verliest tijd na lekke band 
Helemaal omdat Astana het tempo niet liet zakken. De Kazachse formatie was duidelijk gebrand op een goed resultaat. Maar voor wie reed de blauwe brigade nu eigenlijk? Niet voor Alexey Lutsenko, aangezien de Kazachse kampioen zich na een flinke kopbeurt liet uitzakken.

Nee, Ion Izagirre moest het doen voor Astana. Het was echter Alessandro De Marchi die probeerde weg te rijden, maar de Italiaan kreeg geen ruimte. We kregen dan ook een elitesprintje bergop. En laat dat laatste nu dé specialiteit zijn van Alaphilippe.

Julian Alaphilippe sprint naar een nieuwe overwinning – foto: Cor Vos

Alaphilippe pakt zijn achtste seizoenszege 
Het was echter de jonge Belg Lambrecht die als eerste aanging. De beloftevolle renner van Lotto Soudal hield bijzonder lang stand, maar Alaphilippe bleek het beste te hebben getimed. De renner van Deceuninck-Quick-Step blijft met andere woorden maar winnen. Het is voor de Fransman alweer zijn achtste zege van het seizoen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.