Alaphilippe sprint naar verrassende zege in Tirreno-Adriatico

maandag 18 maart 2019 om 16:27
Alaphilippe sprint naar verrassende zege in Tirreno-Adriatico

foto: Tim De Waele / Getty Images

Niet Elia Viviani, Fernando Gaviria of Peter Sagan wist naar de zege te sprinten in de voorlaatste etappe van Tirreno-Adriatico. Het was Julian Alaphilippe die de topsprinters wist te verrassen. De Fransman van Deceuninck Quick-Step won voor Davide Cimolai en zijn ploeggenoot Viviani.


Jakob Fuglsang droeg zondag zijn zege op aan zijn verongelukte ex-ploeggenoot Michele Scarponi. Vandaag bracht het gehele peloton een eresaluut aan de Italiaan, aangezien de voorlaatste etappe finishte in Jesi, de geboorteplaats van Scarpa. De finale bestond uit tien lokale rondes. Welke sprinter mocht zijn armen ten hemel spreiden?

Het tempo ligt bijzonder hoog – foto: Cor Vos

Controle in het peloton 
Want dat er een snelheidsduivel zou zegevieren, dan stond wel vast. De renners reden in de finale namelijk over relatief vlakke wegen. Welke ploegen er op kop reden van het peloton? Deceuninck Quick-Step en BORA-hansgrohe, de formaties van Elia Viviani en Peter Sagan.

Hierdoor bleef de voorsprong van vroege vluchters Gijs Van Hoecke, Igor Boev, Mirco Maestri, Ben King, Dayer Quintana, Davide Ballerini en José Joaquín Rojas beperkt tot drie minuten. De ingrediënten waren er voor een geschiedenisloze etappe, maar in de finale begon het – voor het eerst in deze Tirreno – zachtjes te regenen. 

De vluchters werken goed samen – foto: Cor Vos

Van zonnestralen naar regendruppels 
Dit zorgde voor de nodige nervositeit in het peloton. De sprintersploegen begonnen zich helemaal druk te maken, toen de voorsprong van de koplopers bleef schommelen rond de anderhalve minuut. En dat met nog twintig kilometer te gaan. Vooraan ging het nog niet snel genoeg voor Rojas en Ballerini.

Dit tweetal reed dan ook weg van de rest, in de hoop uit de greep te blijven van het peloton. Dat laatste lukte echter niet, aangezien de dappere vluchters werden ingerekend op drie kilometer van de streep. We kregen dan ook een (verwachte) massasprint. BORA-hansgrohe probeerde Sagan zo goed mogelijk te piloteren.

Julian de sprinter! 
De Duitse formatie werd echter overvleugeld door Deceuninck Quick-Step, dat de rode loper leek uit te rollen voor Viviani. De Italiaanse kampioen kwam er echter niet aan te pas. Net als Fernando Gaviria. En Peter Sagan. Het was namelijk Julian Alaphilippe die zijn snelle benen toonde. De Fransman won verrassend voor Davide Cimolai.

Julian Alaphilippe verrast de sprinters in Jesi – foto: Cor Vos

Klassement 
In het klassement zijn er nauwelijks wijzigingen. Dit betekent dat Adam Yates als leider aan de slottijdrit begint. Het verschil met uitdager Primož Roglič bedraagt 25 seconden. Jakob Fuglsang, Tom Dumoulin en ritwinnaar Alaphilippe beginnen als nummers drie, vier én vijf aan de tien kilometer lange tijdrit.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.