Alberto Bettiol wint Ronde van Vlaanderen solo, Mathieu van der Poel vierde

Alberto Bettiol wint Ronde van Vlaanderen solo, Mathieu van der Poel vierde

foto: Cor Vos

zondag 7 april 2019 om 17:04

Alberto Bettiol heeft verrassend de Ronde van Vlaanderen 2019 gewonnen. De Italiaan van EF Education First kwam na 270 kilometer koers solo over de finish in de Vlaamse Hoogmis, nadat hij de sterkste was op de laatste keer Oude Kwaremont. Het is pas de eerste profzege uit zijn carrière voor Bettiol. Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step) werd tweede. In de sprint om plek drie was Alexander Kristoff sneller dan Mathieu van der Poel.

Vroege vlucht
Na een lange en drukbezochte ploegenpresentatie op de Markt in Antwerpen vertrokken de renners omstreeks half elf voor 270 kilometer koers. Direct na het startsein vertrokken vier renners voor de vlucht van de dag: Jesper Asselman namens Roompot-Charles, Damien Touzé voor Cofidis, Hugo Houle in het truitje van Astana en Kenneth Van Rooy als thuisrijder voor Sport Vlaanderen-Baloise.

Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma controleerden de koers. Pas na de eerste keer Oude Kwaremont werd het wat nerveuzer. Het resulteerde onder meer in een zware val (midden in het peloton) van titelverdediger Niki Terpstra, die afgevoerd moest worden. Op de top van de Berendries werd het spel op de wagen gebracht door Groupama-FDJ, maar een groep kreeg niet de ruimte.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Twijfel slaat toe na breuk op de Muur
Magnus Cort liet zich zien op de Muur van Geraardsbergen; de Deen viel aan en kreeg Amund Grøndahl Jansen mee. Daarachter geraakte iedereen over de top, maar er was na plek veertig wel een flink gat geslagen. Er was echter wat twijfel, want niemand wilde het voortouw nemen. Op 92 kilometer sloot het voorste peloton (met een groot deel van de favorieten) aan bij de vroege vluchters. In peloton twee gingen Lotto Soudal en Katusha-Alpecin rijden toen de achterstand al meer dan een minuut was.

Danny van Poppel maakte de oversteek naar een nieuw gevormde kopgroep van vier, maar niet lang daarna kwam alles terug bij elkaar vooraan. Matej Mohoric begon met een voorsprong aan de Kanarieberg, waarop ook het grote peloton aansloot bij de voorste groep.

Valpartij Mathieu van der Poel
In aanloop naar de tweede keer Oude Kwaremont kwam Mathieu van der Poel ten val. Na een sprongetje reed hij zijn wiel kapot. De Nederlands kampioen viel daarna voorover, maar hij kon snel opstaan en terugkeren op de fiets. Hij moest óp de Kwaremont in de achtervolging. Van voren was het Deceuninck-Quick-Step dat het tempo hoog hield achter twee ontsnapte renners: Stijn Vandenbergh en Sep Vanmarcke.

Mathieu van der Poel in achtervolging – foto: Cor Vos

Met 45 seconden achterstand begon Van der Poel aan de Paterberg (53 km te gaan). Daar was het Asgreen die naar de koplopers sprong. De Nederlands kampioen moest zichzelf uit elkaar rijden om bij het peloton te komen, dat lukte op de flanken van de Koppenberg (46 km te gaan), waar hij de staart vond. Dylan van Baarle was ijzersterk op de Koppenberg. Hij ging in de achtervolging op de kopgroep en sloot niet lang daarna aan.

Flinke schifting op Kruisberg en Hotond
Op de Taaienberg nam Stuyven de kop, maar een groot deel van de favorieten bleef in zijn spoor. Dat was een halve minuut achter het overgebleven drietal Van Baarle, Vanmarcke en Asgreen. Op de Kruisberg trok Van Baarle ten aanval aan kop. In het peloton vertrok Jungels en dat werd direct beantwoord door Van der Poel. Het peloton lag in stukken en brokken, met de favorieten op de voorposten.

Op de Hotond bleven Van Baarle en Asgreen over aan kop. Daarachter versnelde Jungels andermaal met Van Avermaet en Bettiol, maar het gat werd gedicht en een twintigtal kanshebbers bleef over. Grote afwezige was Zdenek Stybar. EF Education First begeleidde de favorieten naar de laatste keer Oude Kwaremont.

Bettiol de beste op de Oude Kwaremont
De eerste versnelling kwam van Bettiol, die op en over de koplopers ging. Een negental volgde, maar zag toe hoe de Italiaan een fikse voorsprong pakte. Zijn voorgift was tien seconden op de top en dat gat liep alsmaar op omdat de achtervolging niet op gang kwam.

Op de Paterberg moesten de toppers uit hun kot komen. Van Avermaet ging van op kop met Naesen en Van Aert, maar het was Van der Poel die als eerste bovenkwam bij de favorieten. De achterstand was zestien seconden daar, maar weer kwam geen achtervolging op gang. Het gat groeide zelfs richting de halve minuut.

Speldenprikken van Van Avermaet, Benoot en Sagan in de vlakke slotkilometers richting Oudenaarde werden gecounterd. Bettiol had namelijk Langeveld in de achtervolgende groep om aanvallen tegen te houden. Een late aanval van (opnieuw) Asgreen in de slotkilometer kwam te laat. De sprint om de derde plek ging naar Alexander Kristoff, voor Mathieu van der Poel en Michael Matthews.

Opvolger van Ballan
Bettiol zorgt voor de elfde Italiaanse winnaar van de Hoogmis. De laatste Italiaanse zege in de Ronde van Vlaanderen dateert van 2007, toen Alessandro Ballan won.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.