Alberto Contador toont suprematie op de Verbier (+beeld)
zondag 19 juli 2009 om 17:06

Alberto Contador toont suprematie op de Verbier (+beeld)

Alberto Contador heeft de vijftiende etappe van de Tour de France op zijn palmares bijgeschreven. De Spanjaard versloeg onder andere Andy Schleck in de 207 kilometer lange rit. Morgen draagt Contador als beloning de gele trui.

Vanaf de start, rond het middaguur, werd er twee uur lang erg hard gereden. Astana nam het heft in handen en positioneerde zich – zoals wel vaker deze Tour – op kop van het peloton. De renner konden al snel aan het werk, want vrijwel gelijk uit de start moest de Côte du Rafour beklommen worden. Kenny van Hummel was de eerste en enige die moest lossen. De Nederlander kwam al snel op 20 minuten achterstand de rijden. Op 80 kilometer van de finish kreeg hij waarschijnlijk gezelschap van Steven de Jongh en Yauheni Hutarovich.

Na 75 kilometer koers ontstond er een een kopgroep van 10 man: Fabian Cancellara, Spilak, Fédrigo, Van den Broeck, Guttierrez, Hesjedal, Moncoutié, Moinard, Astarloza en Flecha waren de ‘gelukkigen’. Het peloton liet het tiental rijden totdat ze een voorsprong van 4 minuten hadden bereikt. Het peloton met nog steeds Astana op kop begon het gat langzaam dicht te rijden. Ook Liquigas deed een duit in het zakje.

Met nog ruim twintig kilometer te fietsen, sprong Simon Spilak weg uit de kopgroep. Hij pakte al snel een kleine minuut voorsprong op de andere leden uit de kopgroep. Toen vonden Astarlozaen Van den Broeck het welletjes en trokken alles uit elkaar. Even later kwamen ook Fabian Cancellara en Pierrick Fédrigo aansluiten bij de drie. Met nog 10 kilometer te gaan had Spilak 44 seconden op de vier achtervolgers en 1 minuut en 47 seconden voorsprong op het peloton. Tussen de achtervolgers en het peloton reden de overige leden uit de oorspronkelijke kopgroep nog.

Op een kleine 8 kilometer van de finish begon de koers echt. Garmin en Team Saxo Bank trokken het peloton op gang en reden al snel 50 seconden dicht op Spilak. Door het werk van Jens Voigt op kop van het peloton, moest bergtruidrager Pellizotti al heel snel lossen. Ook Denis Menchov en Carlos Sastre moesten met nog een dikke 7 kilometer te gaan al lossen.

In het groepje met de grote namen opende Fränk Schleck het bal. Hij kreeg Alberto Contador mee in zijn wiel, terwijl Lance Armstrong op zijn beurt weer stijf in het wiel van Contador bleef rijden. Contador keek nog even de kat uit de boom en besloot om aan te vallen. Andy Schleck was de enige die nog enigsinds kon volgen en kwam tussen Contador en het groepje met Armstrong te zitten.

Klöden en Armstrong zetten zichzelf op kop om in de achtervolging te gaan, maar het tempo was niet al te hoog in dat groepje: enkele renners, waaronder Christian Vande Velde en Cadel Evans waren gelost, maar konden terugkomen.

Contador ging door en pakte al snel een seconde of vijftien op Andy Schleck, die op zijn beurt weer eenzelfde voorsprong had op het groepje Armstrong. In dat groepje zaten o.a. Klöden, Fränk Schleck, Vincenzo Nibali, Roman Kreuziger, Bradley Wiggins en Cadel Evans. De al vroeg geloste Sastre kon halverwege de klim terugkomen bij het groepje met favorieten.

De meest opvallende naam in het groepje Armstrong, Bradley Wiggins, nam zelf het heft in handen en zette zich op kop. Niet veel later ging Fränk Schleck, de broer van Andy, in de achtervolging op zijn broertje. Samen met Wiggins en Nibali, die kwamen aansluiten, kwam hij echter niet veel dichterbij. Contador won onaantastbaar en daarachter was Andy Schleck ‘best of the rest’.

Etappe 15: Colmar – Verbier (207,5 km)
1. Alberto Contador (Spanje/Astana) in 5u03m58s
2. Andy Schleck (Luxemburg/Saxo Bank) op 43s
3. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas) 1m03s
4. Frank Schleck (Luxemburg/Saxobank) 1m06s
5. Bradley Wiggins (GB/Garmin) z.t.
6. Carlos Sastre (Spanje/Cervelo) z.t.
7. Cadel Evans (Australië/Silence) 1m26s
8. Andreas Klöden (Duitsland/Astana) 1m29s
9. Lance Armstrong (VS/Astana) 1m35s
10. Kim Kirchen (Luxemburg/Columbia) 1m55s

Algemeen klassement
1. Alberto Contador (Spanje/Astana) in 63u17m56s
2. Lance Armstrong (VS/Astana) op 1m37s
3. Bradley Wiggins (GB/Garmin) 1m46s
4. Andreas Klöden (Duitsland/Astana) 2m17s
5. Andy Schleck (Luxemburg/Saxo Bank) 2m26s
6. Rinaldo Nocentini (Italië/Ag2r) 2m30s
7. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas) 2m51s
8. Tony Martin (Duitsland/Columbia) 3m07s
9. Christophe le Mével (Frankrijk/Française des Jeux) 3m09s
10. Frank Schleck (Luxemburg/Saxo Bank) 3m25s

Complete uitslag en klassementen

Slotklim
Deel 1

Deel 2

Deel 3

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.