donderdag 20 juni 2024 om 08:05

Alec Segaert blijft rustig onder favorietenrol BK tijdrijden: “Je kunt geen tactische fouten maken”

Video Alec Segaert is komende donderdag één van de twee grote favorieten voor het Belgisch kampioenschap tijdrijden in Binche. Zelf loopt de 21-jarige groeibriljant van Lotto Dstny nog niet op de feiten vooruit, al is hij wel ambitieus. Dat vertelt Segaert voor de camera van WielerFlits.

In de jeugdcategorieën stond Segaert – twee keer Europees kampioen en twee keer vicewereldkampioen tegen de klok bij de beloften – bekend als een uitmuntend tijdrittalent. De laatste jaren schoolde hij zich bij Lotto Dstny echter om tot klassiek renner, waardoor de Baloise Belgium Tour van afgelopen week een belangrijke test werd om te zien hoe het nog met zijn tijdritcapaciteiten gesteld was.

“Ik ben gestart met een goede tijdrit”, vindt Segaert, die daar vijfde werd op twaalf seconden van winnnaar Søren Wærenskjold. “Daar was ik wel tevreden van. Daarna was het zaak om iets te proberen in de Gouden Kilometers en de schade te beperken in de etappe naar Durbuy. Dat is goed gelukt voor mij, alles verliep volgens plan. Het klassement was op voorhand ook een doel. Met een goede tijdrit sta je dichter en dan probeer je daar te blijven.”

Ondanks zijn ambities in de klassieke koersen, nam de West-Vlaming zijn voorbereiding op het BK heel serieus. “Ik heb weer meer op de tijdritfiets gezeten richting de Baloise Belgium Tour en het BK tijdrijden, wat toch wel grote doelen zijn. Dan komen er extra uren op de tijdritfiets bij. Zeker voor de lange tijdrit op het BK is het belangrijk dat je positie op de tijdritfiets toch wat comfortabel voelt. Hoe meer uren je in die positie doorbrengt, hoe meer je dat gewend wordt. Het was een kwestie van blokken maken op die fiets.”

Segaert in de lastige rit naar Durbuy – foto: Cor Vos

Heeft Segaert dan al veel geleerd uit zijn tijdrit in de Baloise Belgium Tour in Beringen, die amper veertien kilometer lang was ? “Het is een heel andere inspanning, maar het is wel all out gaan op de tijdritfiets. Op die manier is het nog altijd hetzelfde”, aldus Segaert.

Favorietenstatus
Dat Wout van Aert en Remco Evenepoel zich donderdag niet zouden moeien in Binche, dat wisten we al langer. Maar nu ook Victor Campenaerts en Yves Lampaert zijn weggevallen, mag de jongeling zich toch echt opmaken voor een favorietenrol. “Er zijn een aantal jongens die toch wel kansen zien. Ikzelf ben daar ook bij. Het kan een mooie strijd worden, ik denk dat het spannend kan zijn. Rune (Herregodts, red.) is supergoed in vorm, dat wisten we al na zijn winst in de ZLM Tour. Nu ook weer een mooie derde plaats. Ik hoop dat het een eerlijke strijd wordt voor ons allemaal.”

Segaert weet wat het is om op het podium van het nationale tijdritkampioenschap te staan, want een jaar geleden was hij in Herzele degene die Wout van Aert het dichtst kon benaderen. Hij pakte toen al het zilver, voor Herregodts en de gevallen Remco Evenepoel. “Maar dat wil niet zeggen dat ik nu alleen maar tevreden ben met zilver of meer. Je wil het maximale eruit halen. Veel meer dan dat kun je niet doen aan de uitslag. Het is niet dat je tactische fouten kunt maken.”

Drie dagen later volgt dan het Belgisch kampioenschap op de weg in Zottegem. Ook in de wegrit maakte Segaert een jaar geleden indruk. “Het wordt een moeilijke opdracht om daarin opnieuw te scoren. Ik focus op de tijdrit, en met de goede vorm hoop ik ook in de wegrit mee te doen. Het is daarin ook geluk dat meespeelt en we hebben nog andere wapens binnen de ploeg.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.