Alejandro Valverde boekt eerste seizoenszege in Valencia, Van Poppel verliest leiding
foto: Movistar
donderdag 1 februari 2018 om 16:03

Alejandro Valverde boekt eerste seizoenszege in Valencia, Van Poppel verliest leiding

Alejandro Valverde heeft de tweede etappe in de Ronde van Valencia gewonnen. De Spanjaard van Movistar boekte zijn eerste zege van het jaar in Albuixech door medevluchters Luis Léon Sánchez en Jakob Fuglsang van Astana te verslaan. Valverde is ook meteen de nieuwe leider ten koste van Danny van Poppel. Het peloton kwam 19 seconden later over de finish.

Omstreeks twaalf uur werd in Bétera de koers in gang geschoten. Al vroeg kregen vijf renners een vrijgeleide van het peloton. Bryan Nauleau (Direct Energie), Garikoitz Bravo (Euskadi-Murias), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise), Jesus Alberto Rubio (Inteja Dominican) en Jon Ander Insausti (Fundación Euskadi) kozen het hazenpad. Na twintig kilometer koers had de kopgroep al bijna vier minuten voorsprong.

Sky-trein aan het werk
Tegen de tijd dat de kopgroep begon aan de beklimming van La Nevera was de voorsprong gegroeid naar zes minuten. Op de eerste drie cols kwam Bravo als eerste boven, de vierde beklimming was een prooi voor Van Gompel. De grootste slag werd geslagen op El Garbi, een klim van eerste categorie met de top op 30 kilometer van het einde. Sky nam op de steile klim (max. 18%) het heft in handen met het sterrenensemble.

Valverde valt aan, Van Poppel valt stil
De eerste versnelling werd geplaatst door Ben Hermans, die sinds dit jaar rijdt voor Israel Cycling Academy. Dat was er te veel aan voor klassementsleider Danny van Poppel, die op de steile flanken nauwelijks vooruitkwam. Diego Rosa bepaalde het tempo op kop van een uitdunnend peloton. Jakob Fuglsangs speldenprik werd gevolgd door een spetterende demarrage van Alejandro Valverde, vier kilometer onder de top.

Sánchez zorgt voor sterke kopgroep
De Spanjaard en de Deen vonden elkaar en bleven ruim tien seconden voor op de favorietengroep. Luis Léon Sánchez wist in de afdaling de oversteek te maken, terwijl Sky aan kop bleef rijden in het peloton. Het koptrio wist uit te lopen naar een voorsprong van een halve minuut. Sky kreeg wat bijval van BMC en LottoNL-Jumbo, maar dichterbij kwam de favorietengroep niet.

Van voren werd gepokerd door de mannen van Astana. Fuglsang en Sánchez probeerden Valverde te lossen, maar toen bleek dat dat niet ging lukken, zetten zij in op de sprint van de Spanjaard. Sánchez kwam er echter niet aan te pas tegen Valverde, die ook de nieuwe leider is. Wout Poels is vierde op 29 seconden in het klassement, Primoz Roglic staat achtste in dezelfde tijd.

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
1 februari 2018 16:04
Geweldig!
1 februari 2018 16:06
Wat een beest is het toch! Wat een geweldige coup van die 3.
En wat geeft die JB tenenkrommende commentaren.
1 februari 2018 16:06
Astana wil schijnbaar gewoon weer als laatste ploeg een zege halen. Valverde leg je er gewoon niet op als je het 100% op een sprint laat aankomen.

Kwiatkowski nog absoluut niet in vorm trouwens, zat in de bus. Onbegrijpelijk dat Sky er dan op gokt dat ze Valverde en co terughalen in plaats van iemand mee te sturen.
1 februari 2018 16:06
Net niet in januari gewonnen... Jammer, dan kan hij niet van januari tot december winnen.
1 februari 2018 16:07
Valverde, Fuglsang & LLS, hulde voor deze mannen! Die eeuwige kritiek op de manier van koersen van Valverde mogen ook voorgoed de ijskast in, hoe heerlijk aanvallend rijdt hij weer vandaag. Tof dat het grote Team Sky meteen te kijken wordt gezet in wat toch hun eerste grote afspraak was.
1 februari 2018 16:09
Klasbak!
1 februari 2018 16:09
Zo die Valverde pakt toch weer z'n zege.
1 februari 2018 16:14
Il Incredibile !! en dan doel ik niet op enig argwaan tav zijn prestaties, wel op zijn klasse. Er gewoon weer staan, zo hoog en na een knieschijfbreuk op die leeftijd, ongelooflijk toch. Boonen heeft mss toch gelijk, Valverde is de beste renner van Boonens generatie.
1 februari 2018 16:34
@saganhulk.

Valverde is zeer aggresief in kleinere wedstrijden, maar in de grote wedstrijden meer een afwachter. Wat niet heel gek is met zn sprint.

Ik denk overigens dat als hij aggresiever koerst in de grote races niet per see minder zal winnen.
1 februari 2018 16:37
ditisdavid...
toch gewoon het enige wat Astana kon doen? Ze rijden hier voor de eindoverwinning en Valverde heeft geen ploeg mee dus die gaat waarschijnlijk wat verliezen in de TTT...

Goed ze winnen de rit niet, maar hadden ze dat op 1 manier ook echt kunnen doen (op 3km van de meet krijgen ze valverde er niet meer af en als ze eerder aanvallen blijven ze niet vooruit)... Gewoon het maximale eruit gehaald in mijn ogen.
1 februari 2018 16:37
"Die eeuwige kritiek op de manier van koersenvan Valverde mogen ook voorgoed de ijskast in."

Ik snap dat je enthousiast bent dat het weer allemaal begonnen is maar dit is Valencia, zie Valverde dit niet in enige koers van belang doen. Lekker makkelijk puntjes scoren bij zijn fans.
1 februari 2018 16:37
Bouwman en van Emden hebben mogen sparen (12 minuten later binnen), Kuss heeft schijnbaar ook mogen proberen (2:37). Van Hoecke moest bij v. Poppel blijven, in geval er een groot pak naar de finish zou rijden denk ik. Hopelijk genoeg frisse benen voor de TTT.
1 februari 2018 16:40
@joopie Vind je de Tour van 2016 geen koers van belang, waarin hij zo'n beetje als enige de Skytrein aanviel?
1 februari 2018 16:41
Was een serieuze kandidaat voor de tour als ze de boel gekuist hadden vorig jaar, had best recht op een schade vergoeding. Nu nog het Ardense drieluik.
1 februari 2018 16:43
@ditisdavid misschien reed Sky voor Pools en Moscon. Die sluipen de top 10 binnen zo. En kijk ook naar roglic. Beste tijdrijder
1 februari 2018 16:51
Waar is Valverde?
1 februari 2018 16:53
Vermakelijk ritje. Tog een misrekening van Poels en de andere Skybots om Fuglsang en LLS te laten ontsnappen. Die rijden toch altijd? Maarja weten die nog wat koersen is? Van Avermaet op weg naar het beoogde gevoel.
1 februari 2018 17:04
Fantastische Valverde, slaapverwekkende skybots
1 februari 2018 17:05
Zag je aankomen... Niet normaal. Je mag stilaan geneigd zijn hem bij de all time allergrootsten der aarde te zetten gezien deze tijd van (hyper)specialisatie.
1 februari 2018 17:09
"Boeeeeee Froome, klootzak! De hele sport wordt verpest door Sky! Opsluiten die mannen!"

zelfde dag:

"HUP VALVERDE, KONING!!"
1 februari 2018 17:25
@LyndaLid, Inderdaad, en dan uiteraard ook hulde voor LLS.
1 februari 2018 17:26
@Lyndalid : mogen we niet negatief zijn tav iemand die zwart op wit de regels overtreedt maar zijn straf wil ontlopen, en tegelijk positief tav iemand die nog steeds lentefris oogt in de herfst van zijn carriere, ook al draagt die nog een geurtje mee uit een lang verleden ?
1 februari 2018 17:27
Morgen gewoon Poels leider want Kwiat/Moscon/Poels/Kyrienka rijdt Valderde/Sütterlin op een hoopje ? of gaat Bookwalter/Küng/GVA nog weerwerk kunnen bieden ?
1 februari 2018 17:41
“Waar is Van Poppel!? Waar is Van Poppel!?”
1 februari 2018 17:44
Bij Valverde moet ik altijd aan deze grafiek denken https://www.procyclingstats.com/statistics.php
Hij is nu 38 en oudste renner van de hele WT, maar het doet hem allemaal niets. Het moet voor mij niet met een gebroken knieschijf, maar hoe sneller we er van af zijn, hoe beter.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.