Alejandro Valverde: “De wielersport verkeert in goede gezondheid”
foto: Sirotti
dinsdag 16 oktober 2018 om 15:50

Alejandro Valverde: “De wielersport verkeert in goede gezondheid”

Enkele dagen geleden wilde Alejandro Valverde weinig kwijt over zijn dopingverleden. “Mensen die vragen naar Operación Puerto, zijn onwetend”, gooide hij flink wat olie op het vuur. In een vraaggesprek met het Spaanse Marca laat hij weten op steun van zijn collega’s te kunnen rekenen. “Ik voel me heel erg gesteund. Mijn concurrenten zijn blij voor me.”

Of Valverde zich gekwetst voelt door dopinggerelateerde vragen? “Het doet me geen pijn, maar ik hou er niet van als mensen me ernaar vragen. Jullie als journalisten maken het groot en belangrijk. Iedereen is vrij om erover te schrijven. Door het belangrijk te maken, spelen jullie echter wel mee met het spelletje.”

Valverde voelt zich naar eigen zeggen gesteund door de wielergemeenschap. “Ik voel me heel erg gesteund. Mijn grootste rivalen zijn erg blij voor me”, zo doelt hij onder meer op zijn recent behaalde wereldtitel.

De 38-jarige Spanjaard wil dan wel niet ingaan op zijn eigen dopingverleden, hij heeft vertrouwen in het huidige wielrennen. “Het is duidelijk dat de wielersport in een goede gezondheid verkeert.”

Tokio eindpunt van imposante carrière? 
Valverde ging ook in op zijn toekomst als wielrenner. Eerder liet de coureur van Movistar doorschemeren na de Olympische Spelen van Tokio wellicht een punt te zetten achter zijn carrière. Nu lijkt Valverde langzaam op zijn woorden terug te komen. “We zullen het zien na Tokio. Alles heeft een begin en een eind, maar ik geniet nog altijd van de sport.”

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
16 oktober 2018 16:03
Eens met Valverde: ik denk ook dat de wielersport momenteel in goede gezondheid verkeert.
    16 oktober 2018 16:11
    Jij denkt serieus dat wielrenners geen gebruik maken van microdosing terwijl ze al tien jaar weten dat het niet te ontdekken is in een bloedpaspoort of bloed- en urineonderzoeken? Dat is wel heel natief. Waarom zou de huidige generatie wielrenners schoner zijn dan de generaties hiervoor?
    16 oktober 2018 16:17
    @ghostwriter
    Omdat ze minder hard rijden misschien?
    16 oktober 2018 16:21
    @ghostwriter

    Ja, dat denk ik. Maar wat bedoel jij nou steeds met je microdosering? Als dat echt zo micro is zou dat toch nauwelijks wat opleveren? Waarom zou je dan als renner het risico nemen?
    16 oktober 2018 16:46
    @ Marcel1112: Microgebruik wil denk ik niet per se zeggen micro-effect.
    16 oktober 2018 16:50
    @vlaamse ardennen

    Dat kan ik niet beoordelen. Want wat is microdosering? 1% van een verboden middel? 5%? 10%?
    16 oktober 2018 16:59
    Onder de drempel van het opspoorbare blijven neem ik aan. Ben ook geen deskundige.
    16 oktober 2018 17:34
    Het tot je nemen van zulke kleine hoeveelheden dat het binnen een uur of wat niet meer te traceren is in bloed of urine. Maar door dit geregeld te doen toch het effect halen van normale doping, en naar verluid kan je er beter je pieken mee bepalen. Er is al eens een renner gepakt die het niet zo nauwkeurig deed, die heeft toen uitgelegd hoe het werkt en in zijn werk gaat. Maar ben de naam van de renner vergeten dat zoekt wat lastiger.

    Maar waarom dit van belang is volgens @Ghostwriter om dit steeds te melden geen idee
    16 oktober 2018 17:54
    @Birdheart
    Het is een reactie op de uitspraak van Marcel1112 dat hij net als Valverde denkt dat het wielrennen momenteel schoner is dan in het verleden. Ik betwijfel dat ten sterkste omdat microdosing veel wordt gebruikt in de triatlon en er veel doctoren zowel in de triatlon als het wielrennen actief zijn.

    @tendam
    Rijden ze dan minder hard? Er worden nog steeds records gezet op beklimmingen. Daarbij is de effect van microdosing niet zo groot als het effect van traditioneel doping gebruik. Het zou dus logisch zijn als ze iets langzamer rijden.

    @Marcel1112
    Een microdose is een hoeveelheid die niet te traceren is. Wat de precieze hoeveelheid is verschilt per type doping en per persoon. Sommige mensen kunnen meer gebruiken zonder dat het in bloed- en urineonderzoeken te zien is dan andere. Dat betekend dus ook dat sommige meer baat hebben bij het doping gebruik dan andere.
    16 oktober 2018 18:24
    @ghostwriter

    Dus als ik jou goed begrijp wordt er door de team artsen bij renners geëxperimenteerd hoeveel doping en wat voor soort doping ze kunnen gebruiken voordat ze tegen de lamp lopen? Besef je het risico daarvan wel? Renners kunnen het hele jaar door op wat voor tijdstip dan ook gecontroleerd worden, niet alleen maar nadat ze een race gewonnen hebben. Zie jij het echt voor je dat een arts tegen renner X zegt: laten we vandaag eens verboden middel Y in deze dosering proberen om te zien hoe je daar op reageert terwijl de controle om de hoek loert en de renner zijn carrière vaarwel kan zeggen? Na alle schandalen die er zijn geweest kan ik gewoon niet geloven dat een verstandige wielrenner daar mee instemt. Uitzonderingen zullen er altijd zijn, maar de ruime meerderheid zal toch wel beter weten.
    16 oktober 2018 18:41
    @Ghostwriter dat zal wel, maar waarom onder ieder bericht dat iemand zegt (hoopt) dat er geen doping meer is. Een microdosing opmerking. Bewijs dat het een officieel vaststaand feit is of laat een ieder zijn plan trekken.

    @Marcel1112 er lopen gevoelsmatig meer renners tegen de doping lamp door het verkeerd invullen van de where abouts dan bloedpaspoort en buiten competitie controles. En meer dan eens verteld een renner dat ze vrij goed weten wanneer er controle is. Dat gezegd hebbende ga ik er niet vanuit dat renners nog massaal doping gebruiken.
16 oktober 2018 16:16
Ik ben Valverde fan maar ik word niet vrolijk van dit gewauwel.
16 oktober 2018 16:30
Het grove dopingwerk zullen we idd wel gehad hebben. We jammer dat Valverde daar nog steeds niet over wil praten.
Het hedendaagse 'doping' zit denk ik veel meer tussen de grens van wat wettelijk cq reglementair is toegestaan en wat uit sportief oogpunt ethisch is. Maw, de ene ploeg/renner wil de ander puur natuur verslaan. De ander kiest ervoor om alle middelen (TUE's, cortisonen, andere pijnstillers, salbutamol, ...) in te zetten zolang dit maar binnen de meetlat van het toegestane blijft.
Het blijft hiermee echter idealisme vs. opportunisme en daarmee is het net de echte wereld.
    16 oktober 2018 16:41
    Je schrijft doping zelf gelukkig al tussen quotes. In mijn optiek is alles wat reglementair is toegestaan geen doping, en is het huidige wielrennen net zo schoon als willekeurig welke andere topsport.
    18 oktober 2018 09:04
    Een stuk schoner lijkt me juist. Er is daadwerkelijk controle nl itt meeste andere sporten die het niet willen weten
16 oktober 2018 16:46
Hij durft nu zijn mond open te doen, waarvoor altijd respect.
16 oktober 2018 17:10
Blijf me er over verbazen. Zodra er een verband met doping kan worden gelegd regent het reacties. Blijkbaar vindt een deel van de bezoekers het erg fascinerend.
    16 oktober 2018 17:27
    Dat is toch niet zo verbazingwekkend gezien het verleden?
    17 oktober 2018 08:16
    Dat dus. Na een prachtige race kan het aantal reacties soms tot een handjevol beperkt zijn terwijl een dopingtopic 5 pagina’s heeft. Heeft me ook altijd gefascineerd, blij dat ik niet de enige ben.
16 oktober 2018 21:28
Het wielrennen zal nooit in opperste staat van gezondheid verkeren.

Met dat de meeste excessen eruit gehaald zijn behalen 'marginal gains', attesten en wat snoeperij uit potjes die nog niet gelabeld zijn %-ueel even grote voordelen als CERA tov old school EPO destijds. Al dan niet vanuit het team begeleid blijft men zoeken en doen naar die paar extra voordeeltjes, al moeten ze er 6 maanden voor op een berg gaan zitten.

Toch blijft het de mooiste sport in het allermooiste stadion.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.