Alejandro Valverde kampte na schorsing met depressie

dinsdag 17 september 2019 om 14:23
Alejandro Valverde kampte na schorsing met depressie

foto: Cor Vos

Alejandro Valverde kampte na zijn dopingschorsing enige tijd met een depressie, zo onthult de wereldkampioen in de documentaire ‘Een jaar als regenboog’, die vanavond te zien is op de Spaanse televisie. De renner van Movistar had onder meer last van angstaanvallen. “Alle spanning kwam er ineens uit”, zo vertelt een bijzonder openhartige Valverde.

Valverde werd in 2010 voor twee jaar geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij Operación Puerto, de Spaanse dopingzaak rondom de omstreden arts Eufemiano Fuentes. De Murciaan ging na zijn schorsing vrijwel direct weer door met winnen, maar enkele maanden na zijn terugkeer raakte Valverde volledig de weg kwijt.

Het begon allemaal in maart 2012, vlak na een vrij succesvolle Parijs-Nice. Valverde werd in het zuiden van Frankrijk nog derde in het eindklassement, maar enkele dagen later kreeg hij plots last van duizeligheid, tintelingen en paniekaanvallen, zowel op de fiets als in het dagelijks leven. “Ik heb dit nog nooit eerder verteld”, aldus Valverde.

In therapie 
“De mensen zien topsporters als sterren, maar wij zijn ook mensen. Een sterrenstatus brengt extra druk met zich mee. Het is dan ook logisch dat je op een bepaald moment een terugslag krijgt.” Zo reed de klimmer tijdens de Amstel Gold Race van 2012 constant achterin het peloton. “Ik was bang om elk moment weer duizelig te worden.”

Valverde nam uiteindelijk een drastische beslissing: De Spanjaard ging naar een psychiater, die een lichte vorm van depressie constateerde. “Het lichaam heeft een enorm geheugen en slaat alles op. Ik werd jarenlang achtervolgd (doelt op de onderzoeken naar zijn betrokkenheid in de zaak-Fuentes), wat uiteindelijk heeft geleid tot een schorsing. Het kwam er opeens uit.”

Alejandro Valverde werd vorig jaar eindelijk wereldkampioen – foto: Cor Vos

“Ik had na het WK geen plezier meer in fietsen”
Valverde overwon echter zijn depressie en ging weer door met winnen. Zo won hij sinds 2012 meerdere rittenkoersen, klassiekers en werd hij vorig jaar eindelijk wereldkampioen in het Oostenrijkse Innsbruck. “Hierdoor had ik plots geen honger meer. Na het winnen van het WK had ik alles bereikt. Ik had lange tijd geen plezier meer op de fiets.”

“Ik voelde me alleen prettig tijdens trainingstochtjes met vrienden”, aldus Valverde, die nu weer hernieuwde motivatie heeft gevonden. “Het praten over mijn depressie was een soort bevrijding. Ik wilde er ook echt over praten. Nu heb ik minder last van mijn status als wereldkampioen”, zo besluit de nummer twee van de voorbije Vuelta.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.