Alejandro Valverde stelt niet teleur voor eigen volk met Spaanse titel
foto: Cor Vos
zondag 30 juni 2019 om 13:42

Alejandro Valverde stelt niet teleur voor eigen volk met Spaanse titel

Er werd veel verwacht van Alejandro Valverde in zijn thuisstreek Murcia. De wereldkampioen stelde ook niet teleur, aangezien hij na een spannende finale wist af te rekenen met streekgenoot Luis León Sánchez, waardoor Valverde de nieuwe Spaanse kampioen is.

Wereldkampioen Alejandro Valverde veroverde in 2008 en 2015 de Spaanse titel, maar de renner van Movistar gaf ook meerdere truien weg aan hardwerkende ploeggenoten als Ion Izagirre en Jesús Herrada. Maar van cadeautjes was vandaag toch geen sprake, aangezien de nationale titelstrijd plaatsvond in Murcia, de thuishaven van Valverde.

De renners kregen een lastig parcours voorgeschoteld, met als scherprechter de Cresta del Gallo. Al snel wisten Sergio Pardilla en Lluís Mas een gaatje te slaan, maar deze vlucht was geen lang leven beschoren. Movistar en Astana legden een strak tempo op, waardoor het peloton stevig werd uitgedund.

Titelverdediger Izagirre krijgt de ruimte 
Na goed 115 kilometer kregen Gorka Izagirre, Eloy Teruel en Carlos Barbero de zegen van het peloton. Valverde en co speelden met vuur, aangezien Izagirre de titelverdediger was. De drie koplopers kregen bijna twee minuten cadeau, wat het sein was voor Izagirre om te versnellen. De coureur van Astana reed zijn twee medevluchters uit het wiel.

Was Izagirre op weg naar een indrukwekkende solozege? De 31-jarige klimmer moest nog wel ruim vijftig kilometer afleggen, maar de Spanjaard wist lange tijd gelijke tred te houden met het peloton, waar Movistar op kop reed. Verschillende renners probeerden de oversteek te maken, maar telkens waren de blauwhemden daar.

Izagirre: gegokt en verloren
En Izagirre? Die bleef stug doorrijden, al werd zijn voorsprong wel steeds kleiner. Met nog 25 kilometer te gaan was het verschil vijftig seconden, waardoor een hergroepering nog altijd mogelijk was. De koploper begon de vermoeidheid te voelen, waardoor zijn voorsprong smolt als sneeuw voor de zon.

Op de slotklim van dit NK werd Izagirre ingerekend door man-in-vorm Jesús Herrada, die een klein gaatje wist te slaan op Valverde en Luis León Sánchez, de twee thuisfavorieten. In de afdaling van de Cresta del Gallo wisten Sánchez en Valverde aan te sluiten bij Herrada, waardoor we met drie renners de finale indoken.

Valverde, Sánchez en Herrada voor de titel 
De uitgekookte Sánchez probeerde in de technische afdaling zijn twee medevluchters te verrassen, maar Valverde was bij de les. We leken een sprint-à-trois te krijgen voor de titel, maar de drie koplopers werden opgejaagd door een achtervolgende groep. Valverde, Sánchez en Herrada wisten echter vooruit te blijven.

Die laatste moest in de slotkilometers alsnog passen, waardoor we een sprint-à-deux kregen tussen twee lokale favorieten. Het was uiteindelijk Valverde die zijn derde titel wist te veroveren. De 39-jarige Spanjaard is met andere woorden klaar voor de Tour de France.

Uitslag Spaans kampioenschap op de weg – mannen 
flag-nr1 Alejandro Valverde (Movistar)
flag-nr2 Luis León Sánchez (Astana)
flag-nr3 Jesús Herrada (Cofidis)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.