Alejandro Valverde wint prestigieuze Velo d’Or
foto: Sirotti
vrijdag 26 oktober 2018 om 07:38

Alejandro Valverde wint prestigieuze Velo d’Or

Alejandro Valverde heeft voor de eerste keer in zijn carrière de Velo d’Or gewonnen. De Spanjaard was één van de veertien genomineerden voor de Franse verkiezing van beste wielrenner van het jaar. Vorig jaar ging de prijs naar Chris Froome.

De Velo d’Or is een initiatief van het Franse maandblad Vélo Magazine. Vijftien bekende wielerjournalisten bepalen jaarlijks wie er met de prijs vandoor gaat. Dit jaar waren naast Valverde ook Julian Alaphilippe, Froome, Michał Kwiatkowski, Primož Roglič, Peter Sagan, Geraint Thomas, Michael Valgren, Elia Viviani en Simon Yates genomineerd.

Met Tom Dumoulin, Niki Terpstra, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen maakten bovendien vier landgenoten kans op de prijs. Uiteindelijk heeft de jury gekozen voor de 38-jarige Valverde. De Spanjaard eindigde in 2006 (2e) en 2014 (3e) al eens bij de eerste drie. Toen moest hij respectievelijk Paolo Bettini en Alberto Contador laten voorgaan. Valverde is na Miguel Induraín en Contador de derde Spanjaard die de Velo d’Or wint.

Valverde in 2018: goed van januari tot en met oktober
Valverde dankt de prijs aan een zeer regelmatig seizoen, met als kers op de taart de wereldtitel in Innsbruck. En dat na een succesvol maar moeilijk 2017, waarin hij een beenbreuk opliep. De Murciaan begon al vroeg met winnen. Zo zegevierde hij begin februari in de Volta a la Comunitat Valenciana, door twee etappes én het eindklassement te winnen.

Hierna reed hij naar een tweede plaats in zijn thuiskoers: de Vuelta a Murcia. Valverde trok vervolgens naar Abu Dhabi, om deel te nemen aan de gelijknamige wielerronde. Hij wist uiteindelijk het eindklassement naar zich toe te trekken, door de slotetappe op zijn naam te schrijven.

Valverde verslaat Miguel Ángel López en wint de Abu Dhabi Tour – foto: Sirotti

Na een sterke prestatie in Strade Bianche (4e) volgde een derde eindzege in de Volta Ciclista a Catalunya. Na een overwinning in de Gran Premio Miguel Induraín, moest hij in de Ardennenklassiekers genoegen nemen met enkele ereplaatsen. In juni won hij vervolgens zijn vierde rittenkoers met de Route d’Occitanie.

De daaropvolgende Tour de France werd echter een teleurstelling voor de kopman van Movistar. Hij moest na een kleurloze ronde uiteindelijk genoegen nemen met een veertiende plaats in het klassement, op meer dan 27 minuten van winnaar Geraint Thomas. In het najaar wist hij echter revanche te nemen. En hoe!

Alejandro Valverde

Valverde schreeuwt het uit: de Spanjaard kroont zich eindelijk tot wereldkampioen – foto: Sirotti

In de Vuelta a España deed hij tot het slotweekend mee om de eindzege. Valverde moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plaats, maar hij wist wél twee etappes te winnen. Daarnaast won hij voor de vierde maal de puntentrui. Dé beloning volgde echter twee weken na de Vuelta.

In het Oostenrijkse Innsbruck wist hij namelijk eindelijk wereldkampioen te worden, nadat hij zes keer eerder op het podium had gestaan. Hij wist na een zware koers Romain Bardet en Michael Woods te verslaan in de sprint. Hierna reed hij nog de Italiaanse najaarsklassiekers. Alleen in Milaan-Turijn (3e) wist hij nog het podium te halen.

Valverde neemt prijs vrijdag in ontvangst 
Aanvankelijk was het de bedoeling dat Valverde de prijs donderdag tijdens de presentatie van het Tourparcours in ontvangst zou nemen. De Spanjaard kon echter niet aanwezig zijn, aangezien hij zich voorbereidt op het eerste trainingskamp met zijn ploeg Movistar, dat vrijdag begint. Valverde zal de Velo d’Or daarom een dag later in ontvangst nemen.

Laatste tien winnaars Velo d’Or 
2009: flag-es Alberto Contador
2010: flag-ch Fabian Cancellara
2011: flag-be Philippe Gilbert
2012: flag-gb Bradley Wiggins
2013: flag-gb Chris Froome
2014: flag-es Alberto Contador
2015: flag-gb Chris Froome
2016: flag-sk Peter Sagan
2017: flag-gb Chris Froome
2018: flag-es Alejandro Valverde

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
26 oktober 2018 08:17
edit wf: niet anti-supporteren
26 oktober 2018 08:24
Edit: Niet doen
26 oktober 2018 08:34
Hij heeft het wel verdiend, maar als je naar zijn seizoen kijkt dan heeft hij er betere gereden. Betekent dat dit seizoen mindere uitblinkers heeft dan voorgaande seizoenen volgens het Franse blad? Het WK winnen krijgt wel erg veel waarde. Ik heb meer het idee dat het ook een soort oeuvreprijs is.
    26 oktober 2018 08:47
    helemaal gelijk.
    die rittenkoersen die hij wint zijn nou niet echt de meest aansprekende, Roglic b.v. won 3 veel belangrijke/grotere koersen. Heb idd het idee dat het wk een aanleiding was om een prijs te geven, en dit meer een prijs is van de beste renner van de laatste 5 jaar.
    26 oktober 2018 14:18
    @ mackie

    Ronde van Baskenland en Romandië ok, maar ronde van Slovenië toch niet? Daartegenover staat voor Valverde: Ronde van Catalonië, Abu-Dhabi, Valencia en Occitanië. Alhoewel Abu-Dhabi niet de status heeft van Baskenland en Romandië, was daar wel een sterk deelnemersveld (worldtour waardig) aanwezig. Catalonië is van hetzelfde niveau als een Baskenland of een Romandië lijkt mij.
26 oktober 2018 09:13
Het WK telt nogal zwaar mee zo te zien. Deze prijs zou moeten gaan over degene die gedurende het hele seizoen in topkoersen, topprestaties heeft neergezet. Dan zou ik toch eerder uitkomen op een Dumoulin, Yates, Froome of Sagan.
    26 oktober 2018 09:45
    Tom heeft buiten de grote rondes en WK niet veel laten zien, net als Froome (minus WK). Valverde heeft wel het hele jaar door zich laten zien op verschillende vlakken ook, weliswaar minder gewonnen dan andere jaren maar toch.
    Sagan had ook nog wel gekunnen, maar desondanks staat Valverde in de meeste jaar-ranglijstjes wel hoger (ja en niet in de WT stand).
    26 oktober 2018 14:17
    We hebben de rankings al voor renners die gemiddeld erg goed zijn. Fijn dat deze prijs naar iemand met juist een uitschieter gaat. Prestatie dumoulin was leuk maar zonder winst zou het echt jammer zijn als ie daarvoor zo'n prijs krijgt
26 oktober 2018 09:52
Een renner met het oeuvre van Valverde verdient deze prijs uiteraard als geen ander.
26 oktober 2018 10:27
Wat mij betreft zou Allaphillipe hem moeten winnen. Allleen op het WK wat minder, verder overal goed én meer gewonnen dan Valverde
    26 oktober 2018 14:07
    Waar heb jij leren rekenen? Valverde heeft 14 overwinningen behaald en Alaphilippe 12.
    26 oktober 2018 14:19
    Alaphilippe wint als grootste de Waalse pijl. Als dat de maat is zou valverde er al 4 moeten hebben of vijf. Zoveel dat het niet bij te houden is.
    Verder goed in de tour maar toch zij 2 etappes en bollen nou echt zoveel beter dan al die rittenkoersen die valverde wint?
26 oktober 2018 10:36
Het draait nog altijd rond winnen natuurlijk, en Dumoulin (die een fantastisch seizoen heeft gereden) heeft "ocharme" 1 rit in de tour en 1 in de giro als overwinningen. Dan hebben de groterondewinnaars Thomas en Yates het toch een pak beter gedaan (en ook veel beter dan Froome).
26 oktober 2018 11:23
Heb het gevoel dat het een beetje een ouvreprijs is, niet per sé omdat hij de beste renner van deze jaargang is. Dan zou Alaphilippe inderdaad een betere kandidaat zijn.
26 oktober 2018 19:34
Volkomen terecht.
26 oktober 2018 22:02
Het is vooral raar dat de vrouwen hier een beetje bij worden geschoven maar eigenlijk geen echte winkans hebben.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.