Aleksandr Vlasov eist eindzege Giro U23 voor zich op, Stannard wint slottijdrit
foto: Sirotti (archief)
zaterdag 16 juni 2018 om 17:54

Aleksandr Vlasov eist eindzege Giro U23 voor zich op, Stannard wint slottijdrit

Aleksandr Vlasov heeft de Giro d’Italia U23 gewonnen door in de afsluitende tijdrit zijn concurrentie voor te blijven. De Rus greep in de ochtendetappe de macht en schudde in de middagetappe concurrent Mark Donovan al vroeg van zich af en kwam solo in Ca’ del Poggio binnen. Joao Almeida en Robert Stannard reden een ijzersterke rit en stootten Donovan en Stephen Williams van het podium af. Stannard had de snelste tijd van alle deelnemers en won de tijdrit.

Op een spectaculaire wijze zou de Giro d’Italia U23 ten einde komen. De eerste vijftien renners in het klassement werden op tijdsvolgorde achter elkaar losgelaten. De renner die op de Ca’ del Poggio als eerste boven zou komen, zou de winnaar van de miniversie van de Giro zijn. Leider Vlasov, die in de ochtend de macht had gegrepen, begon met een voorsprong van vijftien seconden op Donovan en één minuut en twaalf seconden op Williams aan de tijdrit.

Affini en Bjerg zetten richttijd voor klassementsrenners
Achter de beste vijftien klassementsrenners werkte de rest van het peloton een normale tijdrit af. SEG-renner Edoardo Affini, die de proloog op zijn naam had geschreven, had lang de beste tijd. Het was echter Mikkel Bjerg, winnaar van de Dorpenomloop Rucphen dit jaar, die daar met dik driekwart minuut onder wist te duiken.

Stannard stoomt op vanuit zevende positie
Daarna was het de beurt aan de klassementsrenners. Vanuit de achtergrond wist Robert Stannard vanuit de zevende positie in het klassement op te stomen naar een podiumplek, wat betekende dat Williams zijn podiumplek verloor.

Vlasov rekent af met Donovan, Stannard wint tijdrit
In de strijd om de eindoverwinning bouwde Vlasov zijn voorsprong van vijftien seconden op Donovan steeds verder uit. Vlasov reed echter op een tijdritfiets en Donovan op een normale fiets, waardoor Donovan in de stijgende slotkilometers het voordeel zou hebben op de rust. De Brit moest dan echter wel een voorsprong van bijna veertig seconden goedmaken in de laatste twee kilometer.

Die voorsprong maakte Donovan echter nooit meer goed. Sterker nog, in de slotkilometer viel de Brit zelfs van het podium. Joao Almeida en Stannard passeerden hem nog, waardoor zij op de plekken twee en drie in het klassement eindigden. Dit was allemaal achter Vlasov, die solo binnenkwam en daardoor de eindzege in de Giro d’Italia voor zich opeiste. Stannard wist vanaf de zevende plaats zichzelf nog op het podium te rijden; dit deed hij door de snelste tijd van het peloton te rijden.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
16 juni 2018 18:01
Vlasov heeft zijn leeftijd natuurlijk mee (22). Hij laat hier drie jongens van 19 achter zich.
16 juni 2018 18:17
Eerste Belg pas 30ste in het eindklassement. In die lichting zit dus ook geen klimtalent.

Met Jan Maas heeft Nederland toch weer iets om naar uit te kijken.
16 juni 2018 18:32
Nee van Jan Maas word ik niet bepaald warm van.
16 juni 2018 18:43
@merzbow
Lambrecht, Cras, Vanhoucke en Goosens hadden hier minstens top 10 kunnen rijden/meedoen voor de eindzege, maar de eerste twee reden hier niet omdat ze al bij de profs zitten en de laatste twee zijn geblesseerd.
16 juni 2018 19:15
@merzbow er komt juist een talentvolle lichting Belgische klimmers aan. Blijft alleen de vraag met Belgische klimmers hoe zij zich in hun eerste proefjaren ontwikkelen. Juist Nederlandse klimmers zijn na Oomen dun gezaaid.
16 juni 2018 19:59
Mikkel bjerg is toch die jongen die al tussen profs goede tijdrit heeft neergezet?
16 juni 2018 22:34
Wat een grote verschillen voor 15km.
16 juni 2018 22:38
Hele mooie prestatie van Jan Maas en veel werk voor de ploeg gedaan..
16 juni 2018 23:12
@matthiasVDH Lambrecht doet het voorlopig goed. Hoopgevend voor de toekomst. Cras stelt me toch wat teleur. Al was keuze van team misschien ook niet zo slim.

Maar een Mertens werd 3de in de Ronde de d'Isard en hier pas 67ste. Toch bizar vind ik. Of de tegenstand daar was 2de rangs dat kan ook.

@katerkop en of ze zich mogen ontwikkelen. Kijk naar een Vervaeke...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.