Niels Bastiaens
woensdag 17 april 2024 om 08:25

Alessandro De Marchi vindt extra motivatie in zijn leeftijd: “Het plan is om te blijven doorgaan”

Video Alessandro De Marchi kan het ook op z’n 37e nog steeds afwerken. Juist zijn leeftijd ziet de veteraan als een extra motivatie om te bewijzen dat hij het nog in zich heeft, vertelt de Italiaan van Jayco AlUla na zijn solowinst in de tweede rit van de Tour of the Alps. En voor onze camera geeft hij nog een extra tipje van de sluier over zijn toekomst.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik voelde dat het misschien wel de ideale dag voor aanvallers zou zijn in dit vijfdaagse rondje”, deed De Marchi zijn verhaal. “Ik deel de kamer met Filippo Zana en ik heb gisteren op de slaapkamer al mijn plannen uit de doeken gedaan. Het klassement ligt nog helemaal open, deze etappe was ook niet te zwaar, waardoor de meeste ploegen niet al te nerveus zouden zijn en misschien zelfs naar elkaar zouden kijken. Dat was mijn grootste drijfveer om het te proberen. Waarom ook niet, hé? En kijk, het is me gelukt.”

Komt zo’n overwinning dan als een verrassing?
“Voor een renner zoals ik komt een overwinning per definitie als een verrassing. Ik probeer zo vaak om aan te vallen, en bijna even veel keer lukt het niet om voorop te blijven of jouw medevluchters te verslaan. Dan is het extra genieten als het wel eens lukt. Ik wist ook dat ik uit een goede periode van training kwam. Ik reed de laatste tijd gewoon rond met een goed gevoel. Er is altijd een kans om te winnen, je moet het alleen proberen.”

Wanneer begon je in je eigen kansen te geloven? INEOS Grenadiers leek de achtervolging immers pas op te geven op de laatste beklimming van de dag.
“Op die laatste klim begon ook bij mij het geloof, toen ik de andere vluchters eraf kon rijden. Voordien was ik nogal bang van de aanval van Patrick Gamper. Maar even snel zag je dat hij nooit echt verder kon wegrijden en dat we hem goed in het vizier konden houden. Met Simon Pellaud had ik een goede bondgenoot om Gamper traag terug te nemen. Op de beklimming kon ik dan mijn eigen kaart uitspelen.”

Wat doet zo’n overwinning in de Tour of the Alps met een veteraan zoals jij?
“Om eerlijk te zijn, betekent dit veel voor mij. Juist omdat ik al wat ouder ben en mijn leeftijd niet mee heb. Het is niet gemakkelijk om in het huidige wielrennen überhaupt een koers te winnen. Hiermee geef ik echter wel het beste bewijs dat als je er in blijft geloven en je blijft leven voor je sport zoals het moet, je nog altijd kan winnen.”

Een juichende De Marchi in Oostenrijk – foto: Cor Vos

Leg eens uit waarom die leeftijd je zege extra waarde geeft?
“Kijk, de meeste renners bereiden zich tegenwoordig anders voor op een koers dan ik altijd heb gedaan in mijn carrière, omdat de context van het wielrennen anno 2024 is veranderd. Het is ook moeilijker geworden om koersen te winnen. Maar anderzijds, ik ben nog altijd hier en ik heb nog altijd succes. Dat is misschien een teken dat hoe we het vroeger aanpakten, allemaal niet zo slecht was.”

“Jonge gasten worden gevolgd door voedingsspecialisten en een team van experts, maar wat je naar het hoogste niveau brengt, is niet alleen dat. Ook doorzettingsvermogen en durf zijn noodzakelijk. Dat missen sommige jonge renners vaak. Ze zijn dan niet hongerig genoeg of willen geen risico’s nemen.”

“Renners zoals ik zijn zeldzaam geworden. Ik koers op een manier waarop niet veel renners meer durven koersen, ik hou juist van die risico’s. Dat zag je deze morgen nog bij het opzetten van de aanval. Sommige renners vallen aan voor honderd meter en dan kijken ze om. Maar als je wil slagen, dan moet je het veel vaker en harder proberen. Dat wil ik de jongeren bijbrengen.”

Bij je zeven profzeges zien we drie Vuelta-ritten staan, maar geen enkele in de Giro d’Italia. Ga je daar de komende weken nog achteraan?
“Ik ga normaal de Giro dit jaar ook rijden, ja. Daar gaan ook meer kansen zijn dan deze week. Anderzijds moet ik me ook verwachten aan meer sterke renners, wat het dan weer lastiger maakt. Maar van zodra ik een kans zie, ga ik het sowieso proberen. Maar in essentie verschilt de Giro niet zo veel met deze koers. Of het nu de Tour of the Alps, Tre Valle Varesine of de Giro is, ik doe altijd hetzelfde. Het niveau kan veranderen, maar mijn motivatie nooit. Als ik kan, probeer ik het.”

Wordt dat dan je laatste kans, of zien we je ook na dit seizoen nog in het peloton? Je tekende eind 2023 een contract voor één seizoen.
“Het plan is om te blijven doorgaan en ook om bij Jayco AlUla te blijven. Het is een fijne omgeving, ik krijg hier een goed gevoel. Iedereen is ook blij met mij, dus ik blijf allicht doorgaan. Zolang ik de benen en de juiste mindset heb, blijf ik dit proberen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.