Alex Aranburu flitst naar winst in vierde etappe Vuelta a Burgos
foto: Cor Vos
vrijdag 16 augustus 2019 om 16:50

Alex Aranburu flitst naar winst in vierde etappe Vuelta a Burgos

Alex Aranburu heeft op indrukwekkende wijze de winst gepakt in de vierde etappe van de Vuelta a Burgos. Tussen de Romeinse overblijfselen van Clunia was hij veruit de sterkste op de oplopende aankomst. Alexandr Riabushenko eindigde op de tweede plaats, Rui Costa werd derde.

Zeven renners animeerden lange tijd deze etappe over 174 kilometer vanuit de vroege vlucht, het peloton behield evenwel de controle over de kopgroep. Met de verraderlijke aankomst in Clunia in het vooruitzicht, wilden de ploegen van de sterke mannen zich echter niet laten verrassen. Zodra de Romeinse stad in het zicht kwam, werd ook het lot van de vluchters bezegeld.

Alexis Renard en Simon Pellaud zetten wel nog eens aan, maar op zeven kilometer van de finish was iedereen weer bijgehaald. De Ineos-ploegmaats van klassementsleider Iván Ramiro Sosa brachten het peloton vervolgens naar de lastige laatste kilometers. De voorlaatste kilometer steeg aan slechts twee procent, maar in de laatste schoten de percentages richting de zes procent.

Aranburu pijlsnel in de oplopende slotkilometer
Imanol Erviti en Ivan Rovny probeerden het peloton te overvallen met een vroege aanval, maar de Spanjaard en de Rus vielen stil en werden in de laatste kilometer weer gegrepen. Caja Rural-Seguros RGA plaveide vervolgens het pad voor Alex Aranburu, die weer zijn kans kreeg na zijn tweede plaats in de openingsetappe naar Burgos.

De Spanjaard stelde niet teleur: met een indrukwekkende versnelling reed hij weg van de concurrentie om naar de dagwinst te snellen. Op meer dan vijf fietslengtes kwam Alexandr Riabushenko als tweede over de streep, voor zijn ploegmaat en de wereldkampioen van 2013 Rui Costa. Sosa behield de koppositie in het klassement, maar zag wel Richard Carapaz dichterbij komen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.