Alex Aranburu wint in Baloise Belgium Tour op Mur du Durbuy, Philipsen knap derde
foto: Cor Vos
zaterdag 15 juni 2024 om 17:17

Alex Aranburu wint in Baloise Belgium Tour op Mur du Durbuy, Philipsen knap derde

Alex Aranburu heeft op de één na laatste dag van de Baloise Belgium Tour de handen in de lucht mogen steken. In een heuvelige rit van en naar Durbuy wist hij zijn concurrenten te verslaan in de laatste steile kilometer. Mathias Vacek wist in de gouden kilometer negen bonificatieseconden te pakken, waardoor hij Søren Wærenskjold tot twee seconden nadert.

De organisatie hield deze zaterdag voor een groot deel vast aan de Ardennenrit van de afgelopen twee edities. De renners werden van bij de start in Durbuy op een lokaal rondje gestuurd van 31,9 kilometer, met daarin liefst zes lastige hellingen. De Champs des Hêtres (2,1 km aan 2,7%), Côte de Petit Somme (2,2 km aan 5,8%) en de Côte de Hermanne (2,2 km aan 5,8%) zijn enkele scherprechters. De Mur de Durbuy (1,2 km aan 6,2%) leverde de kers op de taart met de steilste stroken richting de meet.

Twaalftal in de aanval
We moesten slechts zeven kilometer wachten op de kopgroep van de dag. Een versnelling van vier man trok nog eens acht renners mee in hun wiel. Zo vormde al snel een kopgroep van twaalf man. Hierbij zaten Rémi Cavagna (Movistar), Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility), Martin Svrcek (Soudal Quick-Step), Valentin Retailleau (Decathlon AG2R La Mondiale), Nathan Smith (Novo Nordisk) en Diego Pablo Sevilla (Polti Kometa).

De kopgroep in beeld – foto: Cor Vos

Ook vanuit de Lage Landen waren de nodige renners present. Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Lindsay De Vylder (Flanders-Baloise), Jeroen van Krimpen (BEAT), Tristan Scherpenbergh (Philippe Wagner/Bazin), Jasper Haest en Jago Willems (VolkerWessels) maakten het twaalftal compleet. De heren wisten echter nooit een overweldigend groot gat te slaan

Peloton hijgt in de nek
Na drie van de vijf ronden was het peloton onder leiding van de mannen van Uno-X Mobility de kopgroep alweer tot minder dan een halve minuut genaderd. Enkele vluchters, zoals Rémi Cavagna, gaven er de brui aan, terwijl Jago Willems juist versnelde. De Belg pakte een halve minuut op zijn metgezellen en bleef geruime tijd solo op kop rijden. Het peloton drukte even het tempo in aanloop naar de laatste ronde en gaf Willems een kleine minuut.

Uno-X Mobility hield de kopgroep onder controle in België – foto: Cor Vos

Bij het ingaan van de laatste ronde was de voorsprong van de vluchters verdwenen als sneeuw voor de zon. Lidl-Trek nam het heft in handen en de aanvalspoging was ten einde. Een versnelling van Edward Theuns vormde het eerste wapenfeit, waarna de nummer twee in het klassement Mathias Vacek er een klap op gaf. Op 25 kilometer van de meet wist de Tsjech een kleine halve minuut te pakken op het peloton.

Volle mep voor Vacek
Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty), Jenno Berckmoes (Lotto Dstny) en Joseph Blackmore (Israel-Premier Tech) kozen voor de achtervolging en wisten de aansluiting te vinden na tien kilometer achtervolgen. De Tsjech had echter een belangrijk doel voor ogen: de gouden kilometer – waar in drie tussensprints drie keer 3, 2 en 1 boniseconden te verdienen waren.

Mathias Vacek kleurde de finale – foto: Cor Vos

Zijn medevluchters hadden begrip voor de ambities van Vacek en gunden hem de bonificatieseconden bij de drie sprints. Dit leverde hem negen seconden op, waardoor hij tot op twee seconden naderde van klassementsleider Søren Wærenskjold. De man van Lidl-Trek stelde daar voor zijn metgezellen een stevige kopbeurt tegenover. Zo bleef het verschil met het peloton rond de halve minuut.

Durbuy 
In het peloton waren het de mannen van Decathlon AG2R La Mondiale, Uno-X Mobility en Visma | Lease a Bike die vol gas in de achtervolging waren op het trio op kop. Met nog vijf kilometer te gaan bleef het peloton hangen rond de twintig seconden. Het zou een waar secondespel worden in de koninginnenrit van de Baloise Belgium Tour.

Aan de voet van de Mur de Durbuy hield het viertal slechts tien seconden over. In de laatste steile kilometer werden de vier mannen gegrepen en was het ieder voor zich op de steile stroken. In de sprint der stervende zwanen was het Alex Aranburu die de winst wist te grijpen. Daarachter was het Pierre Gautherat, die een verrassende Jasper Philipsen achter zich wist te houden in de strijd om plek twee.

23