Alex Dowsett doet in november aanval op werelduurrecord
foto: Cor Vos
dinsdag 12 oktober 2021 om 11:14

Alex Dowsett doet in november aanval op werelduurrecord

Alex Dowsett zal op woensdag 3 november, op de wielerbaan van Aguascalientes in Mexico, een aanval doen op het werelduurrecord van Victor Campenaerts. De Britse tijdrijder wilde eigenlijk vorig jaar al een poging wagen, maar moest zijn recordpoging wegens een coronabesmetting uitstellen.

In 2015 had Dowsett het record al korte tijd in handen, voordat Bradley Wiggins hem 36 dagen later onttroonde. Inmiddels is Victor Campenaerts al een tijdje houder van het werelduurrecord, die twee jaar geleden in Mexico tot 55,089 kilometer kwam. Op 3 november hoopt Dowsett nóg beter te doen en Campenaerts te onttronen.

“In 2015 had ik na afloop het gevoel dat ik nog meer in de tank had”, laat Dowsett weten in een persbericht. “Dat was frustrerend, gezien de geleverde inspanningen. Vorig jaar ging mijn poging niet door vanwege een coronabesmetting, maar ik wil nog altijd het record breken. Ik wil zien waartoe ik in staat ben. Maar ik besef dat de lat deze keer extreem hoog ligt.”

Van Manchester naar Mexico 
“Het zal echt een enorme uitdaging worden, maar ik geloof dat ik het kan doen. De grootste horde zal zijn om goed te acclimatiseren op hoogte, maar uiteindelijk moet het in ons voordeel uitpakken.” Aanvankelijk was het plan om op de wielerbaan van Manchester een gooi te doen naar het uurrecord, maar door mogelijke renovaties neemt Dowsett het zekere voor het onzekere en dus wijken ze uit naar Mexico.

De grote vraag is natuurlijk of Campenaerts straks zijn uurrecord kwijt is aan Dowsett. Een andere hardrijder, Filippo Ganna, lijkt in de toekomst ook een aanval te gaan doen op het werelduurrecord. De Italiaan, de tweevoudige wereldkampioen in het tijdrijden, zinspeelt op een poging tijdens de komende zomer. “De baan heeft iets speciaals. Als je dat eenmaal inziet, laat het je niet meer los”, aldus Ganna.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.