Alexander Kamp wint in Yorkshire, Jesper Asselman leider af
foto: Cor Vos
JulianDubbeld zaterdag 4 mei 2019 om 19:37

Alexander Kamp wint in Yorkshire, Jesper Asselman leider af

Alexander Kamp heeft de derde etappe in de Tour de Yorkshire gewonnen. De coureur van Riwal-Readynez was in het regenachtige Scarborough de beste van een flink uitgedund peloton. De 25-jarige Deen hield Chris Lawless en Greg Van Avermaet knap van de zege af. Lawless nam door zijn tweede plaats de leiding over van Jesper Asselman, die moest passen.

De vrouwen lieten eerder op de dag zien dat zaterdagetappe in de Tour de Yorkshire selectiever is dan vooraf gedacht. Alhoewel het laatste klimmetje van de dag zich al op dertig kilometer van de streep bevond, moest Asselman dus vrezen voor zijn leiderstrui.

Maikel Zijlaard toont zich in de kopgroep
Een kopgroep vormde zich al vroeg in de etappe, met daarbij een jeugdige Nederlander: de 19-jarige Maikel Zijlaard. De coureur van Hagens Berman Axeon had met Romain Sicard, Stephen Bradbury, John Archibald, Mikey Mottram, Robert Scott, Kevin Reza en Mike Cuming een aantal goede renners om zich heen. De kopgroep kreeg maximaal twee minuten, maar toen Team INEOS besloot om eens goed tempo te maken in het peloton, was het snel met de voorsprong gedaan.

foto: Cor Vos

Jesper Asselman verweert zich kranig, maar breekt toch
De regen, de wind, de heuvels en het strakke tempo van Team INEOS zorgden ervoor dat er na de Côte de Lythe Bank nog maar dertig coureurs overbleven in het peloton, met daarbij nog steeds Asselman. De twee beklimmingen die volgden zouden beslissend worden voor zijn klassement in de Tour de Yorkshire.

Op de Côte de Grosmont moest Asselman passen, maar kon de Nederlander op karakter snel weer de aansluiting maken. Roompot-Charles kon daarna nog niet opgelucht ademhalen, want de volgende beklimming kondigde zich alweer aan. De Côte de Ugglebarnby zorgde ervoor dat de klassementsambities van de leider aan diggelen werden gereden: Asselman parkeerde en verdween definitief uit beeld.

Alexander Kamp de beste van uitgedund peloton
De Tour de Yorkshire zou dus een nieuwe leider krijgen. In de laatste dertig kilometer naar finishplaats Scarborough bleven er slechts twintig renners over die om de zege mee zouden dingen. CCC was met Nathan Van Hooydonck, Greg Van Avermaet en Michael Schär goed mee, terwijl ook Team INEOS met Chris Froome, Chris Lawless, Edward Dunbar en Ian Stannard uitstekend was vertegenwoordigd. Nick van der Lijke en Tom-Jelte Slagter waren de Nederlandse ijzers in het vuur.

Het werd in de straten van Scarborough een sprint der stervende zwanen. Weinig coureurs hadden nog een machtige versnelling in de benen, behalve Kamp. De Deen kwam in de laatste vijftig meter nog flink opzetten en passeerde Lawless en Van Avermaet nog in extremis, waarmee hij één van de grotere overwinningen in zijn carrière boekte.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.