Alexander Kamp wint slotrit Noorwegen, Eduard Prades verovert eindzege
Eduard Prades - foto: Sirotti (archief)
zondag 20 mei 2018 om 14:57

Alexander Kamp wint slotrit Noorwegen, Eduard Prades verovert eindzege

De slotrit van de Ronde van Noorwegen is gewonnen door Alexander Kamp. De 24-jarige Deen van Virtu was na 154 heuvelachtige kilometers tussen Moelv en Lillehammer de beste van een kopgroep van drie. Eduard Prades (Euskadi-Murias) eindigde als tweede, maar wist wel de eindoverwinning op te eisen. Hij neemt de leiderstrui over van Dylan Groenewegen.

Na een snelle openingsfase wist een groep van tien renners zich van het peloton af te scheiden. Het peloton was ondertussen al flink uiteengeslagen maar zette desondanks de achtervolging in. Na een ruim half uur was de kopgroep bijgehaald en trok het peloton tezamen over de eerste beklimming van de dag. Kort hierna trokken Nick Schultz en Héctor Saez ten aanval, waarna ook Jonathan Dibben aansloot.

Het heuvelachtige parcours nodigde uit tot aanvallen en de samenstelling voorin veranderde constant. Met nog 55 kilometer te gaan reden er nog zeven vluchters voor het peloton uit, waaronder Amund Grøndahl Jansen en Pim Ligthart. Op 35 kilometer van de meet volgde een hergroepering. Drievoudig ritwinnaar Dylan Groenewegen reed toen al op achterstand. De beslissing viel op twintig kilometer van de finish. Daar lag de top van Kanthaugen, een 2,5 kilometer lange klim van gemiddeld 9,3%.

Een achttal met Martens, Garcia, Koch, Samitier, Baugnies, Hoelgaard, Van der Lijke en Molina sprong vlak voor die slotklim weg, maar werden tijdens de klim ingehaald. Alexander Kamp (Virtu), Eduard Prades (Euskadi-Murias) en Carl Fredrik Hagen (Joker-Icopal) hadden de sterkste benen en reden op de klim meer dan een halve minuut weg van een achtervolgende groep, met onder meer Edvald Boasson Hagen en Pieter Weening.

Het trio aan kop werkte goed samen en liep richting de finish in Lillehammer steeds verder uit op de achtervolgers. Boasson Hagen probeerde met een ultieme krachtsinspanning het gat nog te dichten, want Prades bedreigde zijn mogelijke eindzege.  Kamp wist uiteindelijk de Spanjaard te verslaan in de strijd om de dagzege, maar Prades kon alsnog lachen, want hij schreef het algemeen klassement op zijn naam.

In de daguitslag zorgde Jeroen Meijers voor Nederlands succes, door achter de kopgroep naar de vierde plaats te sprinten.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
20 mei 2018 15:05
Euskadi is lekker bezig de laatste tijd!
20 mei 2018 15:14
Prades aan een zeer sterk seizoen bezig!
20 mei 2018 15:15
Gaat lekker voor Prades. Rijdt op zijn 30e meer zeges een ereplaatsen bij elkaar dan zijn 3 jaar bij Caja Rural samengeteld.
20 mei 2018 15:27
Enig idee hoe dat kan? Euskadi toch? Waarschijnlijk fantastische trainingsprogramma's!
20 mei 2018 15:46
@peervaneynthoven hoezo kijken mensen zoals jij nog naar wielrennen? Alles is meteen weer verdacht zolang het geen landgenoot is..
20 mei 2018 16:53
- hij is absoluut kopman bij Euskadi
- hij rijdt kleinere wedstrijden
- het verschil in zeges en ereplaatsen met zijn tijd bij Caja Rural is helemaal niet zo groot
20 mei 2018 19:54
Heel knap van Meijers ook, wist niet dat ie dit al kon.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.