Alexander Kristoff klopt Jarne Van der Paar in Elfstedenronde Brugge
foto: Cor Vos
zondag 5 mei 2024 om 17:03

Alexander Kristoff klopt Jarne Van der Paar in Elfstedenronde Brugge

Alexander Kristoff heeft de Elfstedenronde Brugge op zijn naam geschreven. De Noor was de snelste in de sprint van een door een val uitgedund peloton. Hij verwees Jarne Van der Paar (Lotto Dstny) en Rudy Barbier (Philippe Wagner/Bazin) naar de plaatsen twee en drie.

Waar de vorige jaren grote namen als Tim Merlier, Jasper Philipsen en Fabio Jakobsen kwamen meedoen, was het deelnemersveld van de Elfstedenronde Brugge ditmaal een pak bescheidener. Gerben Thijssen gold als topfavoriet in de sprinterskoers met start en finish in Brugge. De coureurs moesten een kleine 200 kilometer afleggen over voornamelijk vlakke wegen.

Kopgroep van zes
In de beginfase ontstond er een kopgroep van zes. Jelle Johannink (Tour de Tietema-Unibet), Mike Bronswijk (Diftar CT), Thimo Willems (VolkerWessels), Ceriel Desal (Bingoal WB), Arne Santy (Tarteletto-Isorex) en Kay De Bruyckere (Pauwels Sauzen-Bingoal) sloegen de handen ineen en verzamelden een voorsprong van bijna drie minuten. Door het werk van Intermarché-Wanty, Uno-X Mobility en Israel-Premier Tech was daar op 55 kilometer van het einde nog een minuut van over.

Op dit moment kwamen er plots wat demarrages in het peloton, maar het was op de vlakke wegen moeilijk om een gat te slaan. Het tempo van de sprintersploegen lag namelijk erg hoog. Uiteindelijk konden Lars Vanden Heede (Soudal – Quick-Step Devo) en Guillaume Visser (Diftar) dan toch wegkomen. Zij probeerden de oversteek te maken naar de kopgroep, waar Santy inmiddels al had moeten afhaken. Maar het bleek een chasse patate te zijn.

Op naar een sprint
Zo begonnen we met vijf koplopers aan de laatste ronde van 28,9 kilometer. Zij verdedigden op dat moment nog driekwart minuut. Een beperkte voorsprong, maar de avonturiers hielden nog lang stand. Pas op 3,5 kilometer van het einde werd Desal als laatste vluchter tot de orde geroepen. De aangekondigde massasprint bleek niet te vermijden. Alhoewel, een echte massasprint werd het niet. Door een valpartij sprintte slechts een klein groepje om de zege.

Alexander Kristoff ging die sprint van ver aan. Jarne Van de Paar probeerde hem nog te remonteren, maar de sterke Noor wist zijn inspanning vol te houden en hield de jonge Belg af. Kristoff boekte zo zijn eerste zege van 2024.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.