Alexander Kristoff sprint naar winst in Antwerp Port Epic, De Lie vierde
foto: Cor Vos
zondag 19 mei 2024 om 17:02

Alexander Kristoff sprint naar winst in Antwerp Port Epic, De Lie vierde

Alexander Kristoff (Uno-X) heeft de Antwerp Port Epic op zijn naam geschreven. Emilien Jeannière (Team TotalEnergies) legde beslag op de tweede plaats, terwijl de Israeliër Oded Kogut (Israel-Premier Tech Academy) derde werd. De Belg Arnaud De Lie sprintte naar de vierde plek.

Het peloton moest rond Antwerpen over een totale afstand van 178 kilometer 24 kilometer aan kasseien en 32 kilometer aan onverharder wegen trotseren. Belangrijke onverharde wegen waren de Zone Kabeljauw (1515 meter) en de Opstalpolder (1635 meter). Op meer dan twintig kilometer van de streep was ook de kasseienstrook van de Torenseweg (1080) een belangrijke scherprechter.

De vlucht van de dag bestond uit drie Denen. Nicklas Amdi Pedersen van Tour de Tietema-Unibet, Alexander Arnt Hansen van Airtox-Carl Ras en Aksel Bech Skot-Hansen van ColoQuick kozen voor de aanval. Op 73 kilometer, nog voor de live-uitzending, werd het drietal echter al ingelopen, waarmee de finale kon beginnen.

Sterk duo vooruit
Met nog 53 kilometer te gaan ontsnapten de Canadees Pier-André Côté van Israel-Premier Tech Academy en de Duitser Juri Hollmann van Alpecin-Deceuninck uit het peloton. Het tweetal reed al snel een voorsprong van een halve minuut bij elkaar. In het peloton weren meerdere pogingen gedaan om de groep uit te dunnen, maar er wisten in eerste instantie geen renners weg te rijden.

Juri Hollmann ziet af in de Antwerp Port Epic – foto: Cor Vos

Op 32 kilometer van de streep werd er in het peloton flink doorgetrokken door De Lie toen een aantal renners ten val kwamen. Onder andere Gianni Vermeersch van Alpecin-Deceuninck lag erbij, en moest later opgeven. Intussen had zich vooraan een sterke groep gevormd met onder andere De Lie en Girmay, maar ook deze poging werd met nog 22 kilometer te gaan teniet gedaan.

Sprinten voor de winst
Het duo vooraan hield intussen nog altijd knap stand. Met nog 20 kilometer van de aankomst schudde De Lie nog eens aan de boom en kreeg onder andere Girmay en Sénéchal mee. Niet veel later sloot dit groepje aan bij de koplopers, waarna Holmann opnieuw voor het ruime sop koos. Enkele momenten later werd het groepje De Lie echter ook alweer ingerekend door het peloton. Het peloton moest vervolgens alle zeilen bijzetten om de Duitser nog in te rekenen.

Pas op 1,5 kilometer werd Hollmann ingerekend. Vervolgens koos ook Julien Vermote van Visma | Lease a Bike voor de aanval, maar deze werd snel geneutraliseerd. In de sprint was het vervolgens Kristoff die de snelste bleek. De Fransman Jeannière spurtte naar de tweede plaats, terwijl Kogut derde werd. De Lie eindigde pas op de vierde plaats.

Kristoff op het podium van de Antwerp Port Epic – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.