Kristoff klopt Hodeg in Noorwegen, Evenepoel toont zich
foto: Cor Vos
zaterdag 1 juni 2019 om 18:05

Kristoff klopt Hodeg in Noorwegen, Evenepoel toont zich

Alexander Kristoff was zaterdag de beste in de vijfde etappe van de Tour of Norway. De Noor van UAE Emirates bleek na 160 kilometer net iets sneller te zijn dan Alvaro José Hodeg en Kristoffer Halvorsen. Edvald Boasson Hagen werd vierde en behield de leiding in het algemeen klassement.

Er werd gezaagd aan de stoelpoten van leider Boasson Hagen. De Noor zag zichzelf voor aanvang van de vijfde etappe opgejaagd worden door Edoardo Affini en Cees Bol, die allebei net als Boasson Hagen al een rit wisten te winnen in Noorwegen.

Vroege vlucht speelt bijrol
Vroeg in de etappe vormde zich een kopgroep met daarbij vijf renners. Tom van Asbroeck, Elmar Reinders, Taco van der Hoorn, Zhandos Bizigitov en Erik Nordsaeter Resell vonden elkaar, maar zij zouden niet voor gevaar zorgen. Sterker nog, Dimension Data hield de touwtjes strak in handen. Alhoewel zij een maximale voorsprong van tweeënhalve minuut bij elkaar reden, was de voorsprong met nog zeventig kilometer te gaan nog maar dertig seconden.

Evenpoel en Hirschi trekken ten aanval
Dit was een teken voor een aantal coureurs in het peloton om de oversteek te maken. Carl Frederik Hagen, Bjorg Lambrecht, Remco Evenepoel en Marc Hirschi trokken ten aanval op de klim naar Meheia en sloten snel aan bij de vijf koplopers. Lang duurde deze hergroepering niet: nog voor de top bleven Hirschi en Evenepoel met zijn tweeën over.

Peloton pakt Evenepoel en Hirschi terug in slotfase, Kristoff spurt naar de winst
Samen breidden ze hun voorsprong uit naar een minuut, maar toen het peloton in de laatste twintig kilometer de gashendel opentrok, liep hun voorsprong snel weer terug. Met een voorsprong van een halve minuut begonnen zij aan de laatste tien kilometer.

Deze halve minuut bleek niet voldoende te zijn voor de twee koplopers. In de slotfase kwam alles weer bij elkaar, waardoor een massasprint opnieuw in de maak was. Daarin bleek Kristoff voor het eerst deze ronde de snelste te zijn. De sprinter van UAE Emirates gaf Alvaro José Hodeg, Kristoffer Halvorssen en Edvald Boasson Hagen het nakijken.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.