Alexander Kristoff verslaat Casper van Uden en Amaury Capiot in Heistse Pijl
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 1 juni 2024 om 17:15

Alexander Kristoff verslaat Casper van Uden en Amaury Capiot in Heistse Pijl

Alexander Kristoff heeft de Heistse Pijl op zijn naam geschreven. De Noor toonde zich na 196 kilometer de snelste in een massasprint. Casper van Uden werd tweede, Amaury Capiot derde.

De organisatie van de Heistse Pijl kon rekenen op de komst van enkele klinkende namen. Zo stonden snelle mannen als Alexander Kristoff, Jordi Meeus en Gerben Thijssen aan de start. Een massasprint was echter geen honderd procent zekerheid. De Heistse Berg, dé scherprechter in de zes lokale ronden, lag namelijk weer net voor de finish. Zou iemand erin slagen om hier de sprinterskarretjes in de poep te rijden?

Vier Nederlanders in de vlucht
De vlucht van de dag bestond voor het overgrote deel uit Nederlandse conti-renners. De Belg Mauro Verwilt (Tarteletto-Isorex) had namelijk het gezelschap van Daan van Sintmaartensdijk (BEAT), Axel van der Tuuk (Metec-Solarwatt p/b Mantel), Maxime Duba (Parkhotel Valkenburg) en Jente Klaver (VolkerWessels). De vijf fietsten een voorsprong bijeen van bijna vier minuten ten opzichte van het peloton, waar dsm-firmenich PostNL op een gegeven moment begon te controleren. De Nederlandse formatie had duidelijk vertrouwen in Casper van Uden.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Toen het verschil weer kleiner was dan drie minuten, kwam er een tegenaanval vanuit het peloton. Jan-Willem van Schip (Parkhotel Valkenburg) probeerde eerst alleen de oversteek te maken, later kreeg hij hulp van Tosh Van der Sande (Visma | Lease a Bike). De twee kwamen tot op anderhalve minuut van de koplopers, maar begonnen daarna weer terrein prijs te geven. Na zo’n 35 kilometer in de chasse patate, vielen ze op 38 kilometer van de finish weer terug in het peloton.

Van der Tuuk gaat solo
Op de voorlaatste keer Heistse Berg, net voor het ingaan van de slotronde, reed Axel van der Tuuk weg bij zijn medevluchters. De voormalig Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloften perste er vervolgens een straffe solo uit. Terwijl de andere aanvallers weer gegrepen werden door het peloton, bleef Van der Tuuk nog een tijdlang voor de meute uitfietsen. Op zo’n zeven kilometer van de finish zat echter ook zijn avontuur erop. We gingen met een groot peloton naar de Heistse Berg.

Het was een sprint naar de voet. Van Uden zat goed, net als Alexander Kristoff. Laatstgenoemde had in de persoon van Tord Gudmestad nog een ploeggenoot bij zich en kreeg een uitgeleide. De 36-jarige Noor wist het vervolgens af te maken. Hij versloeg Van Uden en Amaury Capiot. Voor Kristoff was het zijn vierde zege in minder dan een maand tijd.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.