Lutsenko de beste in enerverende Tirreno-rit, Dumoulin verliest tijd
foto: Cor Vos
zaterdag 16 maart 2019 om 16:12

Lutsenko de beste in enerverende Tirreno-rit, Dumoulin verliest tijd

Alexey Lutsenko heeft de vierde etappe in de Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De coureur van Astana werd na een solo van 35 kilometer in de slotkilometer teruggepakt door Primoz Roglic, Jakob Fuglsang en Adam Yates, waarna hij in een sprint met vier alsnog de etappe naar zich toe trok. Yates, die de hele dag sterk oogde, behield de leiderstrui.

Een heuvelachtige dag in de Tirreno-Adriatico betekende dat de klassementsrenners bij de pinken moesten zijn. Alhoewel er geen hoge bergen bedwongen moesten worden, mondde de etappe toch uit in een slijtageslag.

Kopgroep krijgt ruime voorsprong
Dat was echter nog niet het geval in de beginfase van de etappe, waarin tien coureurs elkaar vonden. Nans Peters (AG2R La Mondiale), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Marcus Burghardt (Bora-Hansgrohe), Joey Rosskopf (CCC), Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Lluís Mas (Movistar), Giovanni Visconti (Neri Sottoli – Selle Italia), Jenthe Biermans (Katusha-Alpecin), Rob Power (Team Sunweb) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) vormden de vlucht van de dag, die een maximale voorsprong van 8 minuten en 30 seconden kreeg.

De voorsprong van de sterke kopgroep werd het peloton iets teveel. Lotto Soudal, Astana en Jumbo-Visma bundelden hun krachten en haalden in rap tempo een aantal minuten van de voorsprong af. Sterker nog: met nog vijftig kilometer te gaan was de voorsprong nog maar twee minuten.

Achtervolging eist slachtoffers, Thomas en Bouwman geven op
Deze agressieve achtervolging zorgde wel voor slachtoffers. Tony Martin en Laurens de Plus (beiden Jumbo-Visma) schoven in een afdaling naar de grond, terwijl even later ook Ian Boswell en een aantal AG2R La Mondiale-coureurs in contact kwamen met het asfalt. Boswell stapte af, evenals Geraint Thomas (maagproblemen) en Koen Bouwman (rugproblemen).

Astana laat wedstrijd ontploffen, Lutsenko perst solo uit de benen
Vlak daarna bleek waarom er zo agressief gereden werd: om op veertig kilometer van de meet in kansrijke positie aan de Monteguiduccio te beginnen. Deze heuvel was erg smal en had stijgingspercentages tot wel negentien procent. Daar stak Jakob Fuglsang als eerste de lont in het kruitvat. De Deen zorgde direct voor een schifting, met Adam Yates, Tom Dumoulin, Alexey Lutsenko, Davide Formolo, Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Julian Alaphilippe en Davide Formolo in zijn wiel.

De negen coureurs hadden een klein gaatje op een uiteengeslagen peloton toen Lutsenko de benen nam. De Kazach begon vervolgens aan een indrukwekkende solo. Al gauw had de Astana-coureur een voorsprong van dertig seconden op de acht achtervolgers, die op hun beurt dan weer een halve minuut op het peloton hadden.

Lutsenko lijkt op weg naar de zege tot Roglic aanvalt
Met deze voorsprong reed Lutsenko voor het eerst Fossombrone binnen met nog achttien kilometer te gaan, waarin de Muro dei Cappuccini (twee keer) nog voor verschillen kon zorgen. In deze twee lokale omlopen bouwde de Kazach zijn voorsprong verder uit op de achtervolgers, die al gauw weer teruggepakt werden door het peloton. Na de eerste passage van de Muro dei Cappuccini had Lutsenko nog altijd een voorsprong van vijftig seconden – een kleine valpartij in de afdaling kon daar geen verandering in brengen.

Robert Gesink leidde in de laatste tien kilometer de achtervolging op de Kazachse leider. De Nederlander harkte op de voor hem kenmerkende stijl een aantal seconden van de achterstand af, waarna hij zijn Sloveense kopman op de Muro dei Cappuccini lanceerde. Roglic stak vervolgens zijn pijl af en kreeg alleen Yates en Fuglsang met zich mee. Dumoulin was op dat moment in geen velden of wegen te bekennen. Uiteindelijk zou hij 23 seconden toegeven.

Lutsenko valt, wordt teruggepakt en wint
De drie achtervolgers, met Roglic als grote aanjager, haalden vervolgens in rap tempo de voorsprong van Lutsenko naar beneden. In de laatste kilometer sloten zij weer aan bij de Kazach, die even daarvoor dramatisch ten val was gekomen. In een sprint met vier was het vervolgens Lutsenko die alsnog de etappe naar zich toetrok, voor Roglic en Yates.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
17 maart 2019 13:55
Iemand die zich ook vragen begint te stellen bij de prestaties van Lutsenko? No offense, maar Kazakken/Astana hebben nu niet bepaald de beste reputatie...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.