Leider Alexey Lutsenko pakt ook zege op Green Mountain
foto: Cor Vos
woensdag 20 februari 2019 om 12:01

Leider Alexey Lutsenko pakt ook zege op Green Mountain

Alexey Lutsenko heeft de hoge verwachtingen waargemaakt door de koninginnenrit van de Tour of Oman te winnen. De Astana-renner moest tot het uiterste gaan om de vroege vlucht in te rekenen. In de laatste 50 meter snelde de Kazak naar de winst, waarmee hij de eindzege in het Midden-Oosten bijna binnen heeft.

De lastigste en steilste rit van de week voerde de renners naar Al Jabal Al Akhdar. Die klim kennen we in Europa allemaal als Green Mountain. Een uitdaging voor klassementsleider Alexey Lutsenko. Maar de renner van Astana hoefde niet te vrezen, want vorig jaar werd hij tweede in dezelfde etappe achter ploegmaat Miguel Ángel López. Die is er dit jaar niet bij, dus moest Lutsenko het klusje nu zelf afmaken.

Zes aanvallers kwamen al snel weg. Julien Duval (AG2R La Mondiale), Romain Cardis en Fabien Grellier (beiden Direct Energie), Stijn Steels (Roompot-Charles), Julien Mortier (Wallonie-Bruxelles) en Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise) reden zo hard dat Astana veel moeite had het gat te dichten. Met nog 20 kilometer te gaan was het verschil nog altijd meer dan vier minuten. De best geklasseerde in de kopgroep van de dag was Mortier. Omdat de Belg op meer dan zeven minuten stond in het algemeen klassement, moest de kopgroep niet per se teruggehaald worden.

Spannende strijd om de ritwinst
Op de slotklim bleek het kantje boord te worden voor de vluchters. Vooral Grellier liet zien uitermate goed te kunnen klimmen. Alleen Lutsenko wist hem in de laatste 50 meter nog van de zege af te houden. De Fransman reed zeven seconden na de winnaar van etappe twee en drie over de meet. Daarachter was het Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida) met de beste benen. Hij eindigde op plek drie, vlak voor een groepje met Rui Costa (UAE Team Emirates), Elie Gesbert (Arkea-Samsic) en Jesus Herrada (Cofidis).

Pieter Weening was de beste Nederlander van de dag op een elfde plaats. De renner van Roompot-Charles verloor 44 seconden. Greg van Avermaet (CCC) viel weg uit het klassement. Van Avermaet, tot vandaag tweede in het klassement, finishte op 2.40 als 32e. Eliot Lietaer was verrassend de beste Belg, op de dertiende plaats.

Morgen is de laatste rit van de Ronde van Oman, met nog diverse hindernissen voor de boeg. Maar door zijn voorsprong van maar liefst 44 seconden op Pozzovivo is Lutsenko de grootste kanshebber om de wedstrijd, voor de tweede keer op rij, te winnen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.