Alexey Lutsenko wint ook derde rit in Oman
foto: Cor Vos
maandag 18 februari 2019 om 11:46

Alexey Lutsenko wint ook derde rit in Oman

De derde etappe in de Tour of Oman is een prooi geworden voor Alexey Lutsenko. De renner van Astana was de sterkste in de finish heuvelop naar Qurayyat. De leiderstrui hangt vanaf morgen ook om de schouders van de titelverdediger.

Het peloton stond in Oman vandaag een heuvelachtig parcours te wachten. Met de beklimming van de Qurayyat als scherprechter (2,8 km á 6,5%).Vanuit de start ontstond op initiatief van Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) direct een kopgroep van tien man sterk.

Van Hecke kreeg gezelschap van Kévin Reza (Vital Concept-B&B Hotels), Piet Allegaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Julien Duval (AG2R La Mondiale), Niccolo Bonifazio (Direct Energie), Evan Huffman (Rally), Maurits Lammertink (Roompot-Charles), Arjen Livyns (Roompot-Charles), Lukas Spengler (Wallonie-Bruxelles) en Jose Daniel Viejo (Euskadi-Murias).

Onder leiding van Bahrein Merida, Astana en UAE Emirates kreeg het tiental niet veel meer dan zes minuten voorsprong van het peloton. Dit peloton moest het ondertussen doen zonder Ben O’Connor. De klimmer van Dimension Data was ziek en stond zodoende niet aan de start van de derde etappe.

Peloton breekt door waaiers
Met nog ruim vijftig kilometer te gaan, lag het peloton op zijn gat. Waaiers zorgden ervoor dat het peloton in tweeën brak. Klassementsleider Kristoff bevond zich in de eerste groep, welke uit dertien man bestond. Onder meer Lutsenko, Greg Van Avermaet, André Greipel en Boy van Poppel zaten bij Kristoff.

Met nog dertig kilometer te gaan, sloot er weer een groepje aan bij Kristoff en consorten. Op dat moment gingen Van Hecke en Bonifazio nog steeds aan de leiding met ruim anderhalve minuut op de achtervolgende groep.

Toen er nog tien kilometer te gaan was, werden de laatste vluchters ingerekend en was Kristoff nog steeds vooraan te vinden. Op dat moment bevonden zich nog ongeveer 35 man in het voorste peloton. Vooral CCC Team en Astana probeerden de koers zwaar te maken.

Kristoff moet laten gaan
Vlak voor de beklimming van de Qurayyat moest Kristoff er toch vanaf. Het verschroeiende tempo van Dimension Data zorgde ervoor dat de Noor niet meer kon volgen. Met twee kilometer te gaan was er nog 25 man in de race voor de dagzege en kregen we gegarandeerd een nieuwe klassementsleider.

Op de flanken van de Qurayyat was het Dimension Data wat nog steeds het tempo bepaalde, maar Alexey Lutsenko trok erop uit en pakte de ritzege. Na de tweede etappe, wint de Kazach zodoende ook de derde rit in Oman. Jesús Herrada en Greg Van Avermaet flankeren hem op het podium.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.