Gougeard soleert naar de ritzege in Sarthe, Riesebeek derde
foto: Vincent Curutchet
donderdag 11 april 2019 om 16:18

Gougeard soleert naar de ritzege in Sarthe, Riesebeek derde

Alexis Gougeard heeft de derde etappe van het Circuit Cycliste Sarthe op zijn naam geschreven. De Fransman van AG2R La Mondiale wist solo aan te komen in finishplaats Mont des Avaloirs. Gougeard mag zich tevens de nieuwe leider noemen. Oscar Riesebeek finishte knap als derde.

Met Bryan Coquard als nieuwe leider begon het peloton vandaag aan de derde etappe naar Mont des Avaloirs. De vraag was echter of de Fransman zijn leiderstrui kon behouden, gezien de heuvelachtige finale. Vooral de Côtes des Avaloirs (1,2 km aan 6,9%) – die de renners vijfmaal moesten beklimmen – was een mogelijke spelbreker.

Drie vluchters op avontuur 
Preben Van Hecke, Clément Carisey en Mauricio Moreira hadden er duidelijk zin in. Dit drietal reed lange tijd voor het peloton uit. Marc Sarreau probeerde in het begin nog de oversteek te maken, maar de Fransman was bezig aan een onvervalste chasse patate. De sprinter liet zich dan ook weer uitzakken naar het peloton.

De drie vluchters reden ondertussen gezwind door, waardoor de voorsprong opliep naar zeven minuten. Dit was het sein voor het peloton om het tempo te verhogen, waardoor het verschil kleiner werd. Bij het opdraaien van het lokale circuit was de voorgift nog maar drie minuten. Niet veel later gingen meerdere renners in de tegenaanval.

Riesebeek in de tegenaanval 
Wie? Alexis Gougeard, Quentin Jauregui, Angelo Tulik, Quentin Pacher, Volta Limburg-winnaar Patrick Müller, Pierre-Luc Perichon, Dimitri Peyskens, Oscar Riesebeek en Jhonatan Restrepo. Dit negental wist de oversteek te maken naar de inmiddels eenzame vluchter Carisey, waardoor we tien koplopers kregen.

Het uitgedunde peloton – met Nederlands kampioen Van der Poel op de voorste rij – moest flink aan de bak. Met nog dertien kilometer te gaan was het verschil namelijk veertig seconden. Dit bleek genoeg voor de koplopers, en dan met name voor Gougeard. De Franse hardrijder wist in de finale namelijk een gaatje te slaan.

Gougeard mag weer eens juichen
De rest zag de coureur van Ag2R La Mondiale pas na de finish weer terug. Voor de 26-jarige renner is het zijn eerste zege in bijna twee jaar tijd. Het was van La Poly Normande 2017 geleden dat Gougeard nog eens zijn handen in de lucht mocht steken. De Fransman is tevens de nieuwe leider.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.