Alfdan De Decker: “Scheldeprijs moet hoogtepunt worden”
Alfdan De Decker, rechts - foto: Cor Vos
donderdag 12 maart 2020 om 12:54

Alfdan De Decker: “Scheldeprijs moet hoogtepunt worden”

Interview Met Alfdan De Decker stond naast Timothy Dupont een tweede man van Circus-Wanty Gobert op het podium van de GP Jean-Pierre Monseré. “Ik ben goed aan het seizoen begonnen”, zegt de Antwerpenaar. “Maar hier meteen een derde plaats had ik niet verwacht.”

Een podiumplek in een 1.1-koers, vorig jaar lukte dat De Decker pas in mei in de GP Marcel Kint. In het seizoen 2020 is het begin maart al prijs. “Ik voelde me al goed op stage, dus ik had er wel op gehoopt, maar het zeker niet verwacht”, vertelt De Decker die een goede winter achter de rug heeft. “Ik heb beter dan anders op mijn eten gelet. Daardoor sta ik wat lichter dan de voorbije jaren. En ik ben beginnen samenwerken met de trainer van de ploeg, ex-prof Frederik Veuchelen. Dat werpt duidelijk zijn vruchten af.”

Dupont blijft kopman
Dat hij zijn eigen kans mocht gaan in de sprint vorig weekend, kwam voor De Decker zelfs al als een verrassing. “Door het nogal passieve koersverloop hadden we nog een mannetje over in de finale. Normaal ben ik lead-out voor Timothy Dupont, maar nu kon Wesley Kreder voor ons beide de lead-out doen. Uiteraard waren er goede afspraken gemaakt zodat Timothy en ik elkaar niet in de weg zouden rijden.”

Dupont blijft bij Circus-Wanty Gobert wel de referentie voor de sprint. “Timothy heeft zoveel meer ervaring. Ik zat trouwens eerst in het wiel van Fabio Jakobsen, maar Timothy kwam zeggen dat hij zich echt goed voelde. Ik heb hem er dan tussen gelaten en zijn wiel verdedigd, zodat hij zich op zijn gemak voelde. Onder andere de mannen van B&B Hotels-Vital Concept kwamen enkele kwakken uitdelen. De uiteindelijke keuze wie gaat sprinten, valt tijdens de koers maar in principe is Timothy de leider”, aldus De Decker.

Bingoal Cycling Cup geen doel
Na zijn derde plaats vorige zondag staat De Decker ook derde in de tussenstand van de Bingoal Cycling Cup. Toch is het eindklassement geen doel op zich. “De volgende manche is Circuit de Wallonie en daar rijd ik normaal niet. Voor Timothy Dupont is het een ander verhaal. Hij is ook beter dan ik in de wat zwaardere koersen en heeft nu al een mooie uitgangspositie.” Het doel van De Decker dit seizoen is een wedstrijd van 1.1-niveau winnen. “Op dat niveau liet ik als stagiair ook al mooie dingen zien”, vertelt hij. “Vorig jaar kwam het er door ziekte en enkele valpartijen minder uit.”

De rest van het voorjaar staan voor de Antwerpenaar vooral sprinterskoersen op het programma. “Volgend weekend rijd ik de Ronde van Drenthe, daarna volgen Nokere Koerse, de Bredene Koksijde Classic en de Driedaagse Brugge-De Panne. Hopelijk kan ik er eens voor mezelf sprinten, maar mijn persoonlijk hoogtepunt is toch de Scheldeprijs. Het is de sprinterskoers bij uitstek in België en dicht bij huis”, zegt De Decker, die vorig jaar niet finishte in Schoten.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.