Alicia Franck ontgoocheld na niet-selectie voor WK: “Moeilijk om te accepteren”

Alicia Franck ontgoocheld na niet-selectie voor WK: “Moeilijk om te accepteren”

Alicia Franck na haar zege in Otegem - foto: Cor Vos

dinsdag 21 januari 2020 om 19:00
Interview

Ondanks een mooie zege in Otegem onlangs mag Alicia Franck toch niet mee naar het WK veldrijden in het Zwitserse Dübendorf. De 26-jarige veldrijdster is sterk ontgoocheld na deze beslissing van bondscoach Sven Vanthourenhout die maar drie rensters selecteerde. “Het is moeilijk om dit te plaatsen”, zegt Franck aan WielerFlits.

In principe kon Vanthourenhout zes namen van elite dames op papier zetten voor het komende wereldkampioenschap veldrijden. De West-Vlaming besloot het op drie te houden. Enkel Sanne Cant, Laura Verdonschot en Ellen Van Loy mogen hun koffers voor Zwitserland pakken. “Ik ben teleurgesteld, ja”, windt Alicia Franck er geen doekjes om. “Ik denk dat ik ongeveer de vierde beste in België ben. In sommige crossen ben ik zelfs beter dan Ellen Van Loy. Sanne en Laura zijn op hun parcoursen wel zeker de betere in België”, zegt ze.

“Het is teleurstellend dat de resterende plaatsjes niet worden opgevuld”, vertelt de renster uit Lochristi.“Als je niet wordt geselecteerd omdat andere rensters beter zijn, kan ik dat aanvaarden. Maar dit is toch moeilijk om te accepteren. Je ontneemt enkele dames de kans om zich te bewijzen, bijvoorbeeld om een plaatsje binnen een ploeg voor volgend jaar af te dwingen. Daarnaast verliezen we UCI-punten tegenover dames die wel mogen deelnemen.”

Pech in Wereldbeker
Franck beseft dat ze in de wereldbekermanches nog niet veel heeft laten zien, maar had door haar goede conditie toch op een selectie gerekend. “Ik heb nog geen uitleg gekregen van de bondscoach, enkel een sms’je met de boodschap dat ik er niet bij ben”, vertelt Franck.

“Nochtans ben ik in goede conditie. Algemeen gezien ben ik wel tevreden over mijn conditie dit seizoen. Ik was heel goed begonnen, reed een goed EK en werd zevende op de Koppenberg. Na mijn stage in december was ik wat vermoeid en ziekjes, dus december was een mindere periode met een opgave in Zolder. In bijna elke wereldbekermanche heb ik al pech gehad. In Nommay brak mijn derailleur af en kreeg ik bij een fietswissel een fiets met verkeerde tubes”, zucht de renster van Experza.

Pech dus in Nommay, maar de wedstrijd ervoor mocht ze nog met de bloemen naar huis. “De ontlading toen ik in Otegem over de streep reed was immens. De conditie is dus zeer goed en ik was er goed gestart. Dat is in de Wereldbeker dikwijls een probleem. Ik sta nu 35ste in de UCI-ranking, maar dat is de vierde startrij in een wedstrijd voor de Wereldbeker. Al ben ik al goed opgeschoven. In het begin van het seizoen stond ik 144ste doordat ik amper punten van vorig seizoen had.”

Mycoplasma-infectie
Vorig seizoen sukkelde Franck met een mycoplasma-infectie die haar enkele maanden aan de kant hield. Eind oktober reed ze al haar laatste cross van het seizoen. Bovendien was ze einde contract bij (toen nog) Marlux-Bingoal, maar ze kon terecht bij het Experza CX Pro Team.

“Stephan Wyman, de echtgenoot van Helen Wyman, is mijn trainer. Zo had ik al een connectie en ze hadden daar veel vertrouwen in mij. Ze hebben me ook echt de tijd gegeven om te herstellen van mijn infectie. Doordat ik anderhalve maand heb gekoerst met die bacterie in mijn lijf, heeft het herstel een aantal maanden geduurd. Maar tijdens de zomer bleek al dat ik goed hersteld was. Ik behaalde enkele podiumplaatsen en zelfs een zege op de weg.”

Alicia Franck tijdens de veldrit in Essen – foto: Cor Vos (archief)

Groeimarge
Franck is nog niet zo lang actief in het veld, maar heeft wel al haar strepen verdiend in het mountainbiken. Bij de juniores werd ze Belgisch kampioene en bij de elite werd ze al eens tweede en tweemaal derde op het BK na de ongenaakbare Githa Michiels. “Ik heb mijn hart verloren aan de cross, daarin wil ik verder gaan. In mijn stoutste dromen strijd ik nog vijftien jaar mee op het hoogste niveau in de cross. Al zal ik wel een goeie ploeg moeten vinden. Mijn huidige contract loopt af op het einde van het veldritseizoen en ik wil toch ergens een contract kunnen tekenen waardoor ik er financieel nog iets aan overhoud. Dat is voor veel dames een probleem, jammer genoeg”, vertelt ze.

“Ik ben verschillende opties aan het overwegen, voorlopig staat er nog niets vast”, vertrouwt ze ons toe. De winnares van Otegem heeft er wel vertrouwen in dat ze een degelijk contract zal mogen tekenen. “Nederlandse meisjes zoals Alvarado, Worst en Van der Heijden zijn jonger maar staan verder dan ik, dat is waar. Maar ik denk dat ik nog veel groeimarge heb. Je mag niet vergeten dat ik ook eerst mijn studie heb afgemaakt”, zegt Franck, die een bachelordiploma Mechanisch Ontwerp en Productietechnologie op zak heeft. “Daarnaast heb ik al zoveel pech gehad. Het is de eerste keer dat ik al zo lang blessurevrij ben.”

Waar de Nederlandse talenten al jaren ervaring bij de jeugd hebben, is dat bij Franck niet het geval. Althans, niet op de crossfiets. Pas in januari 2016 reed ze haar eerste cross, een B-cross in Lokeren. “En ik won meteen”, zegt ze. “Het seizoen 2016-2017 was mijn eerste volledige veldritseizoen. In de zomer van 2016 reed ik ook mijn eerste wegwedstrijd. Daarvoor reed ik enkel op de mountainbike. Maar ik was nieuwsgierig naar het veldrijden. Je ziet dat het echt leeft onder de mensen en die sfeer zou ik ondertussen niet meer kunnen missen.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.